A Diósgyőri Popfesztiválon 1973-ban forgatott egyetlen dokumentumfilm rendhagyó vetítésére kerülsor február 7-én, 18 órától. Helyszín a Lumen kévéház – Bp., Horánszky u 5.

Vendégek: Rózsa Péter újságíró, a film egyik alkotója és Kurucz Attila, a Diósgyőri Popfesztivál miskolci szervezője, akikkel Bajnai Zsolt, a Beatkorszak Projekt vezetője beszélget a vetítés után.

Belépő: 900 Ft.


A Miskolci Műszaki Egyetem Filmklubjának négy tagja 1973. június 10-én dokumentumfilmet forgatott a DVTK-stadionban rendezett Diósgyőri Popfesztiválról, a „kis, magyar Woodstockról”. Az Első magyar popfesztivál című dokumentumfilm az 1975-ös amatőr filmes seregszemlén különdíjat kapott. Különlegessége azonban egyediségében rejlik, hiszen az eseményről nemcsak a nyomtatott sajtó hallgatott, de tévé- és rádiófelvételek sem készültek róla. Így a Rózsa Péter és diáktársai által készített film ugyanolyan fontos rocktörténeti kordokumentum, mint Urbán Tamás vagy Gyulai Gaál Krisztián fotói a Diósgyőri Popfesztiválról.

Rockfesztivál 1973 – Fortepan

A Beatkorszak Szabadegyetem 5. szemesztere rendhagyó módon kezdődik, hiszen a film levetítése után az 1973-as eseményekről Rózsa Péterrel és Kurucz Attilával – a Diósgyőri Popfesztivál miskolci főszervezőjével – beszélget Bajnai Zsolt, a Beatkorszak Projekt vezetője.

Itt megtekinthető a Beatkorszak szabadegyetem 2024 tavaszi programja is:

A cikk az NKA és a Hangfoglaló Program támogatásával készült.