A zenész 75 éves volt, hasnyálmirigyrákban szenvedett. A hivatalos Instagram-oldalán február 3-án jelentették be a szomorú hírt, miszerint, békésen, családja körében távozott. „Emlékezni fogunk rá, mert a zene, a kultúra és a kedvesség terén is forradalmat indított” – írták róla.

Kramer fiatalon kezdett zenélni, még tinédzserkorában, 1967-ben alapította az MC5-ot. A banda hamar felhívta magára a figyelmet féktelen és zúzós koncertjeivel, illetve markáns politikai állásfoglalásával.

Az MC5 karrierje a detroiti Grande Ballroomban kezdődött, ahol John Sinclair menedzser és költő vette őket a szárnyai alá. A zenekar rövid ideig működött, mindössze két stúdióalbumot és egy élő albumot rögzítettek. Az 1969-es debütáló albumuk, az élő Kick Out the Jams proto-punk klasszikussá vált, és a rendkívül lendületes címadó dal a zenekar egyik meghatározó dala, szinte védjegye lett. Ezt követte az 1971-es Back in the U.S.A. és az 1972-es High Time lemezek.

https://www.instagram.com/p/C23MKYFvIwT/?utm_source=ig_embed&ig_rid=17cdd0d2-ccf5-47df-9b91-cb44d962bbb2

Szókimondó politikai nézetei miatt az MC5-ot karrierje során politikai üldöztetések érték, emellett a rádiók is mellőzték őket. Ennek köszönhetően 1972-ben a banda fel is oszlott. Kramernek később meggyűlt a baja a törvénnyel, amikor kábítószert adott el beépített szövetségi ügynököknek, amiért négy év börtönbüntetést kapott.

Miután 1979-ben kiszabadult, Kramer visszatért a zenéhez, és többek között a Was (Not Was) és a Gang War zenekarokkal játszott. Emellett a ’80-as és ’90-es években session gitárosként és producerként tevékenykedett, majd mellékállásban fafeldolgozással is foglalkozott. A ’90-es években szólókarrierbe kezdett, és öt stúdióalbumot adott ki.

2018-ban Kramer egy all-star felállással kezdett turnézni, hogy megünnepelje a Kick Out the Jams 50 éves évfordulóját, amelyhez többek között a Soundgardenből ismert Kim Thayil és Matt Cameron, Brendan Canty a Fugaziból és a King’s X-es Dug Pinnick is csatlakozott.

Kramer 2022-ben azt tervezte, hogy felvesznek egy új MC5 albumot. Még odáig is elment, hogy előrukkolt egy új dallal Heavy Lifting címmel, amelyben Tom Morello vendégszerepel.

Bár az MC5-ot többször jelölték rá, ezidáig még nem került be a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, de a banda generációkon átívelő hatása továbbra is vitathatatlan.