Forrás: www.ultimate-guitar.com

Szerző: gregprato1 [UG Writer] – 2024. február 04.

„Mindenki Malmsteentól tanulta ezt a műfajt, és a tőle tanultak alapján építette fel magát.” Ha a ’gitárvirtuózok’ kerülnek szóba, akkor nem Joel Hoekstra jut azonnal az ember eszébe, inkább Yngwie Malmsteen, Michael Angelo Batio vagy a DragonForce zenekar tagjai. És ez valószínűleg részben annak is köszönhető, hogy azok az előadók, akikkel Hoekstra kapcsolatba került, inkább a dallamos rock vagy éppen a pop világában mozognak: Night Ranger, Whitesnake, Cher.

Azonban, ha górcső alá vesszük Hoekstra néhány koncert gitárszólóját, illetve a Trans-Siberian Orchestrával való munkásságát, akkor egyértelmű, hogy ő is a legjobbakkal egy lapon említhető. Nem sokkal annak bejelentése után, hogy a gitáros csatlakozik az Accept-hez a német legenda küszöbön álló európai és dél-amerikai turnéjára, interjút adott Mike Brun-nek a The Rock Experience című műsorban, amelynek során a gitárvirtuozitás témája is szóba került (az Ultimate Guitar átiratában).

„Egy teljesen új közösség alakul ki az interneten. Ha végig pörgetjük az Instagramot vagy a YouTube-ot, az úgynevezett gitárvirtuózok közösségét…, rengeteg gitárost találunk ott, akik iszonyú technikai háttérrel rendelkeznek, és hihetetlen mennyiségű időt fektetnek ebbe az egészbe. Én egy másik világból jövök.”

Hoekstra nem rejti véka alá, hogy szerinte ki a modernkori virtuózok szülőatyja.

„Azt hiszem, az egész gitárvirtuóz mozgalom akkor született meg, amikor, amikor Yngwie színre lépett. Akkor kezdtem el gitározni, amikor Eddie Van Halen ’átváltott’ Yngwie-re, amikor épp mindenki belőle akarta felépíteni magát. Azt hiszem, az én szerepem egy kicsit más volt abban a tekintetben, hogy sokféle zenei környezetben kellett megélnem a gitározásból, ami nem mindig arról szólt, hogy milyen gyorsan tudok játszani, vagy hogy milyenek a virgáim.”

Azonban a szőke hajú gitáros azt is hozzáteszi, nagyon örül, hogy bebocsátást nyert a gitárvirtuózok birodalmába.

„Igazán megtisztelő, hogy tagja lehetek ennek a közösségnek. Szerintem ez tök király. A legtöbb srác fiatalabb nálam, és a legtöbbjüknek olyan virgáik vannak, amelyek valószínűleg felülmúlják az enyémet, ami a tényleges tudásukat illeti, és amire hangszer-technikailag képesek. Szóval, azt hiszem, jó móka, hogy közéjük merészkedhetek, és az, hogy befogadnak ebbe a világba. Ez nagyon felemelő, és ha bármi, amit gitárosként magamból mutatok az releváns vagy becsülendő, akkor az nekem már oké. Nem tudom, hogy tökéletesen beleillek-e ebbe a közösségbe, de jó, hogy beengedtek.”

A fent említett előadókon kívül, akikkel együtt játszott, Hoekstra egyben a Joel Hoekstra’s 13 formáció vezetője is, amely ’Crash of Life’ címmel 2023-ban jelentette meg harmadik albumát.