Idén ötödik alkalommal jelent meg bélyeg, blokk és díszboríték a Magyar Posta Magyar Rockklasszikusok címet viselő tematikus sorozatában. A kis jubileum egy nagy évfordulóval társul, hiszen 2024-ben az 50 éves Edda Műveké lett a megtiszteltetés, hogy e módon is megemlékeznek az együttes pályafutásáról és rendkívül sikeres életművéről. A sorozatot kollégánk, Bese Jozé álmodta meg.

Az Edda Művek és Jozé, Benczúr Ház 2024

A Magyar Rockklasszikusok bélyegsorozat ötletét még 2016-ban vetette fel a Magyar Pink Floyd Klub elnökeként, Bese László Jozé. Majd három év tervezés, szervezés, lobbizás következett Benkő Lacival, az Omega billentyűsével közösen. A két Laci mindvégig a Royal Mail British Rock Classics – Pink Floyd bélyegsorozatára hivatkozott, ami alig egy hónappal korábban jelent meg, minthogy az első tervezetet ’16 augusztusában papírra vetették.

Jozé és Benkő Laci, Nemeshódos 2016

A Magyar Posta végül 2019-ben adott zöld utat a magyar rock-sorozatnak, mely 2020-ban indult az Omegával. Azóta évente egy együttest tisztelnek meg bélyegblokkal és díszborítékkal. 2021-ben a Locomotiv GT, 2022-ben a Lord, 2023-ban pedig a P. Mobil következett. Mely zenekarok kivétel nélkül mind szerepeltek a fiúk eredeti, harminc előadós tervezetében és beadványaiban.

Majd 2024-ben az 50 éves Edda Művek bélyegblokk lett a Magyar Rockklasszikusok sorozat V. része. Az Edda Művek bélyegblokk és díszboríték ünnepélyes forgalomba bocsátására 2024. március 4-én került sor a Benczúr Ház dísztermében. Az eseményen jelen voltak a Magyar Posta képviselői, a tervező, az ötletgazda és természetesen az együttes tagjai is.

Jozé és Pataky Attila a Magyar Rockklasszikusok V. – Edda Művek díszborítékkal, Benczúr Ház 2024

„Az Edda Művek nemcsak egy zenekar, hanem egy olyan kulturális jelenség, amely évtizedek óta formálja, inspirálja a magyar zenei életet” – hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára Irén, a Magyar Posta Zrt. alelnöke a bélyegbemutatón hétfőn Budapesten.

Az új bélyegblokkon az együtteshez kapcsolódó képi és szöveges elemek alkotta grafikai kompozíció szerepel Hajnal Balázs tervezésében. A fekete sorszámú perforált bélyegblokk 40 ezer példányban, míg a piros sorszámú vágott változat 4000 példányban kapható.

Jozé és az óriásblokk, 2024

Az Edda Művek 50 éves jubileumi nagykoncertjére most szombaton, 2024. március 9-én kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

https://www.facebook.com/events/778724967181276

Fotók: Cikkely Lajos, Dávid Zsolt és Wernke Ádám