2LP+DVD, Gramy / GR1993 Records

Töretlenül halad előre Steve Hackett és a Djabe művészi együttműködése. Bár a 2024. június 21-én érkező Back To Győr már a tizenegyedik közös koncertalbumuk, mégsem érződik ismétlésnek vagy feleslegesnek a legújabb kiadvány, hiszen mindig van annyi változás a Djabe & Steve Hackett turnéformáció felállásában és programjában, hogy minden egyes újabb műsor újabb érdekességeket és élményeket kínál.

Back To Győr 2LP+DVD, 2024

Míg a korábbi Djabe formációval készített első öt közös koncertalbum, a Sipi emlékkoncert, az In The Footsteps Of Attila And Genghis, a Summer Storms & Rocking Rivers, a Live In Blue és a Live At Porgy & Bess is kellően változatos programot és előadásmódot kínál, addig a 2016-os szardíniai felvételeket és a csapat alapos átalakulását követő turnék során valósággal brillíroztak az aktuális koncertzenekart alkotó felállások. Az It Is Never The Same Twice, a Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes, a The Journey Continues, a Live In Győr és a Carpet Crawlers / When The Sound Turns Sweet párosán hallható változatos szólók és improvizációk és a szinte Frank Zappa koncertlemezeihez hasonló stílusparádé (fusion, jazz, world, folk, funk, pop, prog, rock, blues) akkor is stabilan fenntartaná a hallgatók érdeklődését, ha a fiúk mindegyiken ugyanazt a setlistát adták volna elő. De szerencsére minden turné során változott az előadott kompozíciók listája, sorrendje és persze előadásmódja is.

Már a 2017-es Djabe & Steve Hackett Summer Tour során rögzített anyag esetében is sor került rá, hogy Égerházi Attiláék két különböző előadást, a miskolcit és a budapestit is kiadtak egy koncertműsorból. Amit az It Is Never The Same Twice pozitív fogadtatásának tanulsága szerint nagy örömmel vett a közönség. Hiszen ezek a művészek tényleg sosem adnak két egyforma hangversenyt, így minden egyes variáció újabb és újabb kalandra hív és örömekkel szolgál. Ennek megfelelően már meg sem lepődünk azon, hogy remekbe szabott temesvári felvétel után a 2023-as The Journey Continues Tour győri előadását is megjelentetik.

Ha mindez elsőre talán felesleges duplázásnak is tűnne, mindenki megnyugodhat, hogy hiába a hasonló tracklist, az eltérő verziók, másfajta dinamikák, a temesvári ereszd el a hajamhoz képest jóval hivatalosabb megszólalás és a talán egy fokkal keményebb hangzás együttesen már erősen eltérő élményt jelent. Miként jelentett már élőben is, a The Journey Continues Tour utolsó két állomásán. Mert bár a program a sorozat végére már kellően összecsiszolódott, mégis volt annyi különbség a két fellépést között, hogy míg a 2023. június 19-i győri inkább egy színházi hangulatú, ünnepélyesebb, bensőségesebb előadás volt, addig a másnapi temesvári már egy jóval felszabadultabb, fesztiválszerű, turnézáró örömzenélés. Ami nem is csoda, hiszen eredetileg egy szabadtéri, városi rendezvény lett volna a helyszín, csak a rossz idő miatt tették át, szinte az utolsó pillanatban a Bánáti Filharmónia Capitol termébe.

A Back To Győr másik előzménye, hogy a 2022-es Djabe & Steve Hackett turné győri záró állomásáról egy évvel később jelent meg a Live in Győr album, méghozzá minden igényt kielégítve, Blu-ray Disc+2CD, LP és mesterszalag formátumokban. A koncert sikerének köszönhetően a zenekar 2023-ban is meghívást kapott a Richter terembe, mely előadás nem sokkal a Live In Győr megjelenése után zajlott. A program jelentősen változott a 2022-es setlisthez képest. Újdonság volt a Camino Royale műsorba kerülése, valamint a Genesis Carpet Crawlers című száma, utóbbi Kaszás Péter kiváló énekével. Bekerült továbbá a Djabe Before albumának több szerzeménye is, melyek közül több kompozícióban is közreműködött Steve Hackett. Utóbbi fellépésről is készült videó- és hangfelvétel, melynek különösen örülhetnek a rajongók, mert a Djabe és Steve közös produkciója egyre erősebb és egyre szervesebb egységet képez. Sokak szerint a tavalyi volt a formáció eddigi legjobb turnéja.

Nem kevésbé érdekes, hogy annakidején 1995. június 19-én, tehát pont a 2023-as győri koncert napján kezdődtek meg annak az albumnak a felvételei, melyből később a Djabe című CD, majd az azonos nevű zenekar lett. A projekt három egykori elindítójából Sipos András Sipi sajnos már elhunyt, de Égerházi Attila és Karvaly Tibor felidézték az első napot, korabeli szerzemények, a Deja Vu és a Distant Dance előadásával. Melyek csak a győri állomáson hangzottak el, a Djabe jelenlegi felállásának tagjaival, valamint Steve Hackett és Dr. Dézsi Csaba András közreműködésével. Tibor később más kompozíciókban (Buzzy Island, Tale, Misty Blues) is hegedült, ezáltal is egyedivé téve a Richterben a győri koncertélményt.

A nagysikerű koncert anyagából egy 92 perces dupla LP-nyi anyagot válogatott össze az Égerházi Attila – Barabás Tamás producer páros, előnyben részesítve az eddig hanghordozón még kiadatlan élő kompozíciókat. Az előadás teljes, 122 perces anyaga pedig megtalálható a kiadványhoz bónuszként csomagolt DVD lemezen. A Back To Győr című koncertfilm nagyfelbontású 24 bit / 48 kHz sztereó és 24 bit / 96 kHz DTS surround hanggal is meghallgatható, melyet egy rövid dokumentumfilmes összeállítás követ a győri sajtótájékoztatóról és a hangbeállásról.

Mind a dupla hanglemezre szerkesztett koncertalbum, mind a vinilek hangminősége, mind a borítófotók és grafikák hozzák a rendkívül magas Djabe / Gramy / QVP minőséget. A sokkamerás koncertfilm vágása pedig a legapróbb rezdülést is bemutatja, mely a győri koncert folyamán figyelemreméltó volt. Ráadásul az utóbbi verzió esetén a konferálásokról sem kell lemondanunk, miként minden elhangzott dal, szóló és improvizáció megörökítésre került.

A film talán egyetlen hiányossága, mely szintén hűen archiválja a felejthetetlen győri est eseményeit, hogy miután a koncerten véget ért az intróként használt Mysterious Tower, akkor a helyi fényesek nem kapcsolták fel azonnal a színpadfényt, így a Could Have Been elején félhomályban játszott a banda. Mások ilyen esetben talán lehagyták volna a filmváltozatról a kérdéses kompozíciót. Vagy egy másik alkalommal újrajátszották volna, akár üres terem előtt is, a kritikus részeket. De a Djabe egy őszinte produkció, így a felvétel végig azt mutatja, ami valóban történt. Mi több, ennyi kis hiba vagy esetlegesség még inkább emeli annak a fegyverténynek a fényét, hogy minden más szempontból egy olyan magas minőségű, szinte tökéletes előadást produkáltak a művészek és az őket kiszolgáló technikusok, szakemberek, amire csak rendkívül ritka esetekben kerül sor.

A Back To Győr bemutatójára, illetve a nyilvános dedikálásra 2024. augusztus 9-én kerül majd sor, szintén a Richter teremben. Az egy nappal korábban, augusztus 8-án a fővárosi MOMkultban induló Djabe & Steve Hackett Summer Tour 2024 keretében. De a következő közös Djabe & Steve stúdióalbumra sem kell már sokat várni. Ugyanis közben az idén januárban, Norvégiában rögzített Arctic Jam LP, illetve CD+BD gyártási előkészítő munkálatai is a végükhöz közelednek, így akár még az idén a kezünkbe foghatjuk, majd a hifire bízhatjuk a világszerte nagy sikert aratott és rendkívül jó kritikát kapott Back To Sardinia utódját.

Djabe & Steve Hackett: Back To Győr
2LP+DVD, 2024

Steve Hackett – gitár, ének, szájharmonika
Kaszás Péter – ének, dob
Barabás Tamás – basszusgitár, ének, gitár
Égerházi Attila – gitár, percussion, ének
Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt
Bubenyák Zoltán – billentyűk

Karvaly Tibor – hegedű, percussion
Dr. Dézsi Csaba András – gitár

Back To Győr 2LP, frontborító 2024

LP 1:

Side A

1. Mysterious Tower
2. Could Have Been
3. Camino Royale
4. Horizons

Side B

5. Deja Vu
6. Distant Dance
7. Ace Of Wands
8. Franciska
9. In That Quiet Earth

LP 2:

Side C

10. Central European Time
11. Tale
12. Stars And Moonbeams
13. Hairless Heart

Side D

14. Carpet Crawlers
15. Last Train To Istanbul
16. Los Endos
17. Misty Blues

Back To Győr DVD, frontborító 2024

DVD:

Set 1

1. Mysterious Tower
2. Could Have Been
3. Before
4. Camino Royale
5. Horizons
6. Deja Vu
7. Distant Dance
8. Buzzy Island
9. Ace Of Wands
10. Franciska
11. In That Quiet Earth

Set 2

12. Polish Market
13. Central European Time
14. Tale
15. Stars And Moonbeams
16. Hairless Heart
17. Firth Of Fifth
18. Carpet Crawlers
19. Last Train To Istanbul
20. Los Endos
21. Misty Blues

Extra

22. Back To Győr documentary