Hiánypótló rockszakmai magazin indult útjára a kilencvenes évek elején Miskolcról. A szinte nulláról startoló nyomtatott sajtóorgánum szívós munkával az ország mértékadó, elismert lapjává küzdötte fel magát. Ám a digitális technika rohamos fejlődését, annak nemkívánatos mellékhatásait, nem utolsósorban az informatika térnyerését a csaknem húsz éven keresztül kitartó szakmai magazin sem élhette túl. Egy évtized múltán, webes felületen újraindul a Rockinform.

Szinte pontosan tíz év szünet után ma ismét rajtvonalhoz áll a Rockinform magazin csapata – ezúttal kifejezetten online megjelenéssel. A nyomtatott sajtóban egykoron már bizonyított stáb zöme aktivizálta magát, de a keret fokozatosan újabb munkatársakkal bővül. Miután az újságírók egy része az elmúlt tíz esztendőben más médiumokhoz szegődött, az új portál elsősorban gyűjtőoldalszerűen adja közre a kollégák más orgánumoknál megjelent korábbi cikkeit, de a Rockinform.hu friss információkkal, írásokkal is szolgál majd. – Az utóbbi tíz-húsz évben sokat változott az újságírás, főleg az online működési dömpingben. Általában rövid, lényegre törő cikkeket olvasnak az emberek, így ezen a vonalon is kielégítjük az igényeket; de a Rockinform korábbi olvasóbázisának egy inkább szakmai, részletesebb, lexikális, „történelemfeldolgozó” elvárása is van, ennek ugyancsak meg kell felelnünk – magyarázta Hímer Bertalan „Paya”, a nagy múltú szaklap alapító főszerkesztője.
Tekintettel arra, hogy igény mutatkozik rá, a tizennyolc éves pályafutás során megjelent – nyomtatott – archivált Rockinformok is elérhetők lesznek a weboldalon. Egy-egy lapszámot hétről hétre teljes egészében elolvashatnak, ehhez elég egy kattintás a Lapozz bele! rovat megfelelő fülére. A stáb fotósai­nak korábbi felvételeiből is indul egy izgalmas sorozat, amelyek kiemelkedő koncertekhez kapcsolódnak: kezdésként mindjárt itt az Aerosmith 1993-as és a Rolling Stones 2007-es koncertje. – Legjobb hagyományainkat követve, a zenei stílusokban továbbra is a sokszínűség a cél, miként a korszakok tekintetében is – sorolta elképzeléseit a régi-új főszerkesztő, hozzátéve, hogy a kezdetektől napjainkig terjed az idősáv. Az „új idők szavát” figyelembe véve a felületen hang- és videóanyagok is szerephez jutnak.
A Miskolcon alapított Rockinform magazin 1992-ben – egyetlen vidékről indult országos magazinként – szinte nulla forint tőkével kezdte működését, amelyet egy a lapnál dolgozó pénzügyi szakember valóságos közgazdasági nonszenszként jellemzett: ugyanis a piacgazdaságban még nem találkozott olyan esettel, hogy egy projekt tőke nélkül elindítva tizennyolc éven keresztül működjön. Pedig működött. Köszönhetően a szerkesztőség és az elhivatott szakmai stáb kitartó, lelkes tevékenységének, valamint az olvasóközönség érdeklődésének.
A lap első tíz éve, a kezdeti nehézségeket is beleértve, egyértelmű sikertörténet. Azonban a tulajdonosi kört is meglepetésként érte a kétezres évek elején – a rohamosan terjedő CD-másolás, illetve az internetes letöltések megszaporodása okán – bekövetkezett visszaesés, a hivatalos kiadványok iránti keresletcsökkenés. A piaci körülmények megváltozása végül a hirdetők elmaradását, ennek következtében a lap hanyatlását eredményezte. Hiába próbálkoztak az évezred elején – a nyomtatott zenei magazinok közül elsőként – online felülettel, ez sem segített. Többszörös befektető-, illetve tulajdonosváltást köve­tően a lap 2013-ban megszűnt.

Eredeti megjelenés: Magyar Nemzet