A nemzetközileg is elismert, meghatározó és a maga nemében különleges zenei magazin szinte pontosan tíz év szünet után indul újra február elején, élén továbbra is Hímer Bertalan Payával.

A most induló rockinform.hu oldal nemcsak a friss zenei híreket, cikkeket vonultatja majd fel, hanem a lap tizennyolc éves pályafutása során megjelent – nyomtatott – Rockinformok is elérhetőek lesznek, ami nagyszerű hír a zenei csemegékre éhes rajongóknak. A már megszokott színvonal is biztosított lesz, ugyanis a régi stáb nagyobb része újra „tollat”, azaz klaviatúrát ragad majd, de emellett fokozatosan bővül majd a keretet újabb szerzőkkel is. De nemcsak a betűkbe vethetjük bele magunkat, szenzációs archív fotók közt is böngészhetünk: a stáb fotósainak korábbi felvételeiből is indul egy izgalmas sorozat, melyek kiemelkedő koncertekhez kapcsolódnak. Elsőként az Aerosmith 1993-as és a Rolling Stones 2007-es koncertjén készült koncertfotókat osztják meg a világhálón. Az újság hagyományait követve, zenei stílusokban továbbra is a sokszínűség a cél, miként a korszakok tekintetében is – a kezdetektől napjainkig terjed az idősáv, de felvéve a modern kor tempóját és igényeit, a felületen hang és videóanyagok is szerephez jutnak majd.

De hogy miként, miért és hogyan? Mindenre válaszolt nekünk Paya.

– Azt tudom, hogy a szíved mélyén dédelgetted a visszatérést, de mikor és hogyan konkretizálódott a terv?

– Igazából már eltemettem magamban ezt a sztorit. Elengedtem. Mondhatjuk, hogy a Rockinform magazin tizennyolc éves működése volt az „életem fő műve”, a leghosszabb időszak, amit egy produkcióban töltöttem, de a tíz éves szünet, ami a megszűnés után jött, elég idő volt arra, hogy le tudjam zárni magamban ezt a történetet. Szóval, én nem terveztem, hogy ezzel még valaha foglalkozom. Aztán nyáron, egy közeli barátom – aki később az indulást is finanszírozta – jelezte, hogy ő megvette a domain nevet. Akkor még a sok munkám miatt nem lovaltam bele magam az ezzel kapcsolatos tervekbe. De jött a covid második hulláma és több tevékenységem, leginkább a koncertszervezés, földbe állt és adódott némi szabadidőm. Októberben kezdtünk beszélgetni a dologról, aztán novemberben indult a munka. Most, február elejére jutottunk el oda, hogy már megoszthatjuk a produktumot a közönséggel. Egyébként már az indulásnál több könyvnyi anyag található az oldalunkon, szóval van mit olvasni.

– Kik folytatják a munkát, kiknek a cikkeivel találkozhatunk?

– Első körben kerítettem egy web dizájnert, és nekifogtunk a munkának. A struktúra, a tartalom és egyéb dolgok meghatározása után indult a volt kollégák felkutatása. A nyolcvan százalékuk visszajelzett, hogy újra hadrendbe áll az induló rockinform.hu-nál. Mivel az újságíróink egy része a tíz év alatt más médiumoknál kötött ki, arra jutottunk, hogy egyrészt ez egy „gyűjtő oldal” lesz, ahol megtalálhatóak a munkatársak máshol megjelent korábbi cikkei is. Szóval, első körben, az aktívabb négy-öt ember anyagait raktuk föl – köztük az enyémeket is, persze. Itt megjegyezném, hogy az újság megszűnése utáni években négyen kaptuk meg az „Év zenei újságírója” megtisztelő titulust egy szakmai grémiumtól. Magyarul, a korábban Rockinformnál dolgozó, de azt követően is aktív újságírók közül Andrásik Remo, Hegedűs István, Rozsonits Tamás és én is díjazottak lettünk ebben a kategóriában. Az indulás utáni időszakban, tervezzük új emberek felkutatását is, mivel a meglévő munkatársak más elfoglaltságaik mellett írnak ide, a kapacitás bővítésre szükség lesz. Egyébként én is a főállású munkám és a más irányú újságírói tevékenységeim mellett szerkesztem a weboldalt. A Rockinform egy „ügy”, ahogy egy barátom fogalmazott, mikor megtudta, hogy újra indulunk. Elkötelezett emberek adják a munkájukat ezért az ügyért. És! Kísértetiesen hasonlít a szituáció, az 1992-es indulásunkhoz, mivel akkor is pénz nélkül dolgoztak a kollégák.

– Inkább magazin vagy hírportál jellege lesz az új Rockinformnak?

– Az utóbbi 10-20 évben sokat változott az újságírás, főleg az online működési dömpingben. Rövid, lényegre törő cikkeket olvasnak az emberek, így ezen a vonalon is kielégítjük az igényeket, de a Rockinform korábbi olvasóbázisa, egy szakmaibb, részletesebb, lexikális, „történelem feldolgozó” elvárással is él felénk, ennek is meg kell felelnünk. Így az újság hagyományait követve írunk lemezekről, koncertekről, könyvekről, lesznek rövidebb-hosszabb interjúk, hírek, de néhány „átvett” anyag is kikerül a felületre. Ha máshol látunk olyan cikket, amit fontosnak tartunk, azt is megosztjuk az olvasóinkkal. Ezen kívül, a tervek között szerepel hang és videó-felvételek közreadása is, egy-egy interjúról. Ezekből már az induláskor is lesz néhány. Szóval, a cél a sokoldalúság.

Egyébként a nyomtatott zenei magazinok közül a Rockinformnak volt legelőször online felülete, mindamellett, hogy 1992-ben mi voltunk az egyetlen vidékről szerkesztett országos print magazin! Látva a piaci változásokat, mi 2000-ben már elindultunk weben is, a nyomtatott mellett. 2021-ben sajnos a nyomtatott verziónak nincs piaci realitása, így marad az online verzió.

– Milyen érzések kavarognak benned, hogy ha nem is nyomtatásban, de feléled a lap?

– A nyomtatott újság a szívem csücske volt! Amikor kijön egy lapszám a nyomdából, az nagy boldogság. Kézbe venni az alkotást, a produktumot… Varázslatos hangulat, meg az az illat! Őszintén, kicsit könnybe is lábad a szemem, ha ezekre a pillanatokra visszagondolok. Az is jó érzés volt az elmúlt tíz évben, hogy rengeteg visszajelzést kaptam az újsággal kapcsolatban mind közösségi felületeken, mind koncerteken. Az Ifiházban tavaly volt egy közönségtalálkozó is a Kapuzörgetőkkel, ahol öt egykori Rockinformos tartott élménybeszámolót. Sokan emlegetik a lapot igazodási pontként, meghatározó orgánumként. Sok zenész, lemezgyűjtő, koncertlátogató, zenerajongó mondja, mikor összefutunk, hogy kedvenc olvasmánya volt a Rockinform annak idején. Szóval bízunk benne, hogy megint komoly érdeklődés lesz ránk.

Eredeti megjelenés: Boon.hu