Ki gondolná, hogy a hetvenes években még létező szörnyszülött óriásállam, a Szovjetúnió a rockzene egyik legnagyobb felvevőpiaca volt. Aki számított a magyar rockéletben, mindenki kipróbálta a „testvéri” kommunista országot, ahol a nemegyszer kéthónapos, féléves turnék zenekari szakadáshoz is vezettek.

Schuster Lórántot kértük, hogy elevenítsen föl valamit az akkori történésekből, amelyek – ma már azon túlmenően, hogy megmosolyogtatóak – súlyos következményekkel járhattak volna.

„Mivel – nem csak zenészberkekben – általánosan is köztudott volt, hogy a szocialista hiánygazdálkodás kitermelte a maga üzleti szellemét odakint, a szovjet turnéra minden kiutazó zenekar berendezkedett „egy kis csencselni valóval”. Bencsik Samu, aki annak idején aranyművesnek tanult, Barta Tamás a Hungária, később az LGT gitárosának legendás Gibson Les Paul gitárját vitte ki magával, amit előzőleg vásárolt meg Laux Józseftől. Pontosan nem emlékszem, hogy ott mennyiért adott túl rajta, de az biztos, hogy horribilis összegért. A hangszer értékét és érdekességét –  persze, világhíres márkáján kívül – nem kizárólag ex tulajdonosának személye jelentette, hanem a gitártesten éktelenkedő dobverőnyomok, amelyek Laux keze nyomán keletkeztek. Mégpedig az Ezüst nyár középrészében, mikor az egész zenekar a keze ügyébe eső csörgő-ütőszerszámmal igyekezett minél nagyobb zajt kelteni; eközben Józsi otthagyva dobszerelését, mindkét dobverőjével Barta gitárján ütötte a ritmust. A turné befejeztével átléptük a határt Záhonynál, túlesve a szigorú és alapos vámvizsgálaton.  Annak ellenére, hogy túl sok értelmes dolgot nem lehetett hozni az elmaradott, primitív országból (azért a fináncok soha nem mulasztották el megkérdezni tőlünk, hogy van- e valami eladni valónk), csomagjaink átvizsgálását mégsem kerülhettük el. Egy ideje már hazai tájakon autóztunk, mikor a buszban mellettem ülő Bencsik Samu megszólalt: „Add már ide a fogkrémedet! – Minek az neked? – kérdem megütközve. – Barta gitárjából vettem egy blu-weiss gyémántot, és a te fogkrémedbe dugtam el!” – közölte nemes egyszerűséggel. Mondjuk, ha nálam találják meg, sok év börtön várt volna rám drágakő csempészetért, amit itthon szigorúan büntettek.”