Pár nappal ezelőtt a Rush gitármágusa két új instrumentális nótával örvendeztette meg rajongóit. Tette ezt hivatalos weboldalán (AlexLifeson.com) abból az alkalomból, hogy megjelent új signature gitármodellje, az Epiphone Les Paul Standard Axcess.

A Kabul Blues és Spy House címre hallgató szerzeményekben (meghallgathatóak itt: https://alexlifeson.com/playlist/alex-lifeson/) Andy Curran bőgőzik, és a Spy House dobtémáit David Quinton Steinberg-re bízták, de minden egyéb Alex munkája.

Fotó: Richard Sibbald

Mint kiderült, ezek az első fecskék Lifeson új projektje, az Envy of None (Andy Curran: basszus, Alfio Annibalini: gitár, Maiah Wynne: ének, valamint Alex Lifeson: gitár stb.) késő nyárra, esetleg kora őszre várható albumáról, melyre a gárda összesen 10 dalt rögzített. Curran szerint Maiah Wynne volt a katalizátor, aki életre keltette a kezdeményezést, erről így nyilatkozott:

„Maiah épp mostanában énekli föl a Kabul Blues-t és a Spy House-t, azon a gyönyörű, törékeny, kedves hangján. Eredetileg elég elszállt, sötét dolgokat küldtem Alex-nek, de ő mindezek ellenére meglehetősen rákattant a dologra. Szerintem sok minden ott van a dalokban az ő jól ismert játékstílusából, ám hogy világos legyek: ez nem Rush, és nem is Coney Hatch, a régebbi bandám. Valami olyat képzeljetek el, mint a Massive Attack némi elektronikus öntettel és NIN hatásokkal, valamint sötét, súlyos hangokkal, és persze Maiah énekével. Alex pedig igen messze elmozdult a komfortzónájától néhány dalban, olyan határokat feszegetve, amik egyben a hangszere határai is. Komolyan, egyes pontokon azt se tudtam, tulajdonképpen mit csinál! Mondom neki: hé, ez nem is gitár, ez valami hegedű, meg szinti, hogy csináltad ezt? Mire ő: ja, hát ezt meg ezt összeraktam, aztán fordítva lejátszottam az egészet. Imád kísérletezni, és ebben a projektben aztán bőven van tér ilyesmire. Mindketten nagyon büszkék vagyunk arra, amit összehoztunk, és alig várjuk, hogy az emberek hallhassák a végeredményt.”