Later Years

Is there anybody out there 2000 CD

Az 1996-os „Broken China” után Rick Wright ismét visszavonult a zenéléstől. Turné sem lett az album kapcsán, valamint a Pink Floyd is befejezte aktív tevékenységét. Ennek folyományaként David Gilmour 2001-ben már a floydos társak nélkül – beleértve az állandó koncerttagoknak számító Guy Pratt-et és Jon Carin-t is- valósította meg a korábban már felmerült akusztikus koncert projektet. Bár Gilmour 2002-es londoni szólófellépésein már ismét szerepelhetett Richard, igaz csak néhány dalban, vendégzenészként. Viszont végre elhangzott – közösen eljátszva- a „Breakthrough”, mely az „In Concert” című DVD egyik bónusz felvétele lett.

Időközben az Orb kiadott néhány további „Runaway” mixet. Valamint, miután néhány dologban végre megegyeztek a perben álló felek, röpke húsz év késéssel meg is jelenhetett a Fal koncertek legjobb pillanataiból összeállított hanganyag. Az „Is There Anybody Out There? – The Wall Live 1980-81” című album késésének egyik pozitív hozadéka, hogy bár mindenhol, legalul és leghátul, de Richard Wright az összes féle-fajta kiadáson a Pink Floyd tagjaként került feltüntetésre, pedig a Wall turné idején már nem volt az.

A Pink Floyd utolsó-előtti fellépésére 2005-ben, a „Live 8” bulin került sor. Jellemzően megint úgy, hogy az ismét a kész tények elé állított Rick tudta meg utoljára, hogy a Mason közvetítése által összehozott tárgyalásokon Waters és Gilmour meg tudtak egyezni, a Bob Geldolf gründolta monstre előadás Floydot érintő részleteiről.

Rá egy évre David Gilmour „On An Island” címmel adott ki szólóalbumot, melyen Rick Wright és az egykori Floyd gitáros Bob Klose játéka is hallható. Richard a szólólemez 2006-os turnéján is részt vett, így az azokból készült koncertkiadványokon is látható-hallható (Live And In Session, Remember That Night, Live In Gdansk stb.), beleértve a Syd emlékére készült „Arnold Layne” koncert-maxit is.

Arnold Layne 2006 CD

A Pink Floyd hattyúdalára 2007-ben került sor. A „Madcap’a Last Laugh” című Syd Barrett emlékkoncerten Roger és a kései Floyd egyaránt önállóan szerepelt, utóbbi egyben Rick utolsó fellépésének is bizonyult.

Élete végén Richard Wright harmadik szólólemezén dolgozott. Többek között annak az orbos Dom Beken-nek a társaságában, aki ma a Nick Mason’s Saucerful Of Secrets billentyűseként, Rick korábbi floydos témáit adja elő a koncerteken.

Richard William Wright 2008 szeptemberében elhunyt, így már nem élhette meg, hogy egykori társai albumot készítettek a „The Division Bell” és a „The Big Spliff” egyes próbatermi és demófelvételeinek kidolgozásából, illetve bizonyos félkész stúdióanyagok befejezéséből.

A 2014-ben kiadott „The Endless River” album négyes felosztása kísértetiesen emlékeztet a „Broken China” struktúrájára, beleértve a második, harmadik részek tételeinek drámaiságát is. Mi több, bizonyos dallamok, témák és hangszínek is visszaköszönnek. Mind a dupla LP törzsanyaga, mind a CD+BD/CD+DVD deluxe kiadások extrái bizonyítják, hogy Wright szerzői kvalitásai mellett, a kívánt hatást kiváltó hangszínek kiválasztása terén is korszakos zseni volt. Csak sajnálkozni lehet, hogy a maga idejében nem jelenhetett meg a „The Big Spliff”, miként azon is, hogy fájdalmasan kevés Rick szerzemény került a „Division Bell”-re is.

Öt évvel később, a „The Later Years 1987-2019” című Pink Floyd boxban újabb stúdiófelvételek kerültek kiadásra a Division Bell munkálatainak korából, mely újabb fejcsóválásra ad okot a korabeli szavazások Rick szerzeményeire nézve hátrányos végeredményét illetően.

2019-re „A Momantary Lapse Of Reason” album is átesett egy alapos ráncfelvarráson. Végre Nick Mason élő dobjaival szólalnak meg a dalok és Richard Wright billentyűiből is jóval több került az úgynevezett „Remixed & Updated” változat trackjeire, mint a ’87-es eredeti nagylemezre. Csak örvendezni lehet a meglepő fejleményen, hogy bő húsz év után tartalmilag is Pink Floyd album vált a Gilmour dominálta visszatérő anyagból.

Szintén 2019-ben jelent meg a Zee összes felvételét is felvonultató – tartalmas- „Identity 2019” díszdoboz. A két CD-n az összes kis-, maxi- és nagylemez-változaton túl, néhány korai demófelvétel is helyet kapott.

Identity 2019 CD

Mindezek fényében bőven itt volna már az ideje egy tisztességes „La Carrera Panamericana”, illetve „Broken China” újrakiadásnak. Miként a dobozban maradt utolsó Wright szólóalbum félkész felvételeit is igazán kipofozhatná már valaki! Is There Anybody Out There?

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!