P. Mobil az Omega Stúdióban

Mecky halála kapcsán néhány pályatárs, zenész kolléga és Mecky visszaemlékezéseiből szemezgetünk a korábban megjelent rockinformos anyagokból… Ebben az interjúban Kóbor János mondja el, hogy emlékszik a P. Mobil első lemezének a készítésére.

Az Omegának elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a P. Mobil végül is lemezhez jutott, hiszen a Mobilizmo majd később a Heavy Medál és a Honfoglalás is az ő stúdiójukban kerültek felvételre a nyolcvanas évtized elején. A három korong már elkészültükkor a magyar rock történetének kiemelkedő produktumaivá váltak. Kóbor János (Mecky) vállalkozott a történések felelevenítésére.

Hogyan emlékszel vissza az első P. Mobil lemezfelvételre?

– Ha jól emlékszem, az egésznek az volt az apropója, hogy a Hungaroton a P. Mobillal nem igazán akart hanglemezt készíteni. Ennek oka talán az lehetett, hogy Erdős Péter és Lóránt egyszer összekülönböztek, de nem vagyok benne egészen biztos.

Amikor Vikidál kivált a bandából, a kör teljesen bezárult, akkor Lórival eldöntöttük, lesz, ami lesz, egy nagylemezt mindenképpen felveszünk. A Hungaroton nem jelezte, hogy ezt az anyagot ki fogja adni, de abban bíztunk, ha elkészül és mi is benne vagyunk, akkor annak lesz valami súlya.”

Hozzátenném, nem igazán szerettek bennünket sem a kiadónál, azonban amikor befejeztük a munkálatokat, a Hungaroton kötélnek állt.

Úgy vágtatok bele az egészbe, hogy nem is volt biztos a lemez megjelenése?  

– Igen, de ez a folyamat nem volt teljesen ismeretlen számunkra, mert a Hungária Rock and Roll Partyját is így vettük fel.

Mennyire tűnt veszélyes játéknak részetekről a P. Mobil felvállalása? 

– Azért tehettük mi ezt meg akkor magabiztosan – sőt, azt mondanám, meg kellett tennünk-, mert az Omegának akkora súlya volt a hazai piacon.

Tudtuk, nem mernek hozzánk nyúlni. Ilyen esetben az ember egy kicsit bátrabb, és bizony nem lett volna okos dolog a politikának velünk nyíltan konfrontálódni.”

Akkora tömegbázis állt mögöttünk, hogy például más esetben kijelenthettük, ha a Rice nem jöhet velünk országos ORI turnéra, akkor lemondjuk az egészet… Ugye, ismert ez a történet is.

A Heavy Medál és a Honfoglalás esetében már nem volt ekkora ellenállás?

– Nem, mert azt a két albumot a Hungaroton már megrendelte – az első produkciónak köszönhetően. De az első bakelit esetében azt mondhatom – ismerve Schuster Lóránt állhatatosságát-, egy percig nem hittem, hogy a lemez nem lesz kiadva.

Kedvelted a Mobilt?

– Az elődöt, a Gesarolt nem igazán ismertem, bár hallottam, hogy elsősorban Lóránt jóvoltából sok jópofa dolgot csináltak. Ő egy megszállott, akinek az élete a rockzene, és ezt nem játssza meg. Borzasztó egyenesen, szinte hitvallás-szerűen képviseli mindezt, ő a valódi Örökmozgó! Korrektek voltak azok a felállások, amikben a P. Mobilt ismertem, és azt tartom a legerősebbnek, amely ezt a három lemezt elkészítette.