• Meghalt Tina Turner /1939-2023/

A hét szűk esztendő elkezdődött, a harang ismét megszólalt. A zeneipar minden évben újabb és újabb sztárokat gurít le a futószalagról, de csak kevesen jutnak el ebből a pozícióból a szupersztár státuszba. Még kevesebb szupersztárból lesz ikon, és aztán tíz ikonból lesz majd egy olyan legenda, akinek a halála betölthetetlen űrt képez a pop-rock világban. Anna Mae Bullock, művésznevén Tina Turner pontosan ilyen legenda volt. Ahogyan a Star Wars univerzumban mondanák: egyensúlyt hozott az erőben.

Tehetségét, hangját, színpadi teljesítményét, a pop, a soul, az R’n’B és a rockrajongók, valamint a szakma is egyformán tisztelte és elismerte. 12 Grammy-díjjal, több mint 100 millió eladott lemezzel, és megszámlálhatatlan koncerttel a háta mögött, teljes életművet hagyott ránk május 24-én, amikor is hosszú szenvedés után, svájci otthonában végleg búcsút intett a közönségnek.

Hihetetlen abba belegondolni, hogy micsoda pályát futott be. 1968-ban például az éppen feltörekvő Deep Purple vette lemezre a River deep, Mountain high című szerzeményt, amelyet férjével Ike Turner-rel akkor már évek óta játszottak nagy sikerrel. Az olyan dalaikkal, mint a Nutbush City Limits vagy a Proud Mary, Turner már ekkor beírta nevét a rocktörténelembe, de az életére még folyamatosan árnyékot vetett iszákos és erőszakos férje. Végül azonban meglépte azt, amit nagyon kevesen mertek előtte nőként bevállalni. Kilépett a mérgező kapcsolatból, és néhány év csend után, az 1980-as években, elindította a popzene történetének egyik legnagyobb visszatérését. Az 1984-es, többszörös platinalemezes Private Dancer című albumáról kiadta kislemezként a What’s Love Got to Do with It című slágert, amely elnyerte Az év felvételének járó Grammy-díjat, és Turner első és egyetlen első helyezett dala lett a Billboard Hot 100-as listáján. 44 évesen ő volt a legidősebb női szólóelőadó, aki a Hot 100-as lista élére került. Ezután a legnagyobb nevek (pl. Sting, Mark Knopfler, Bryan Adams, Rod Stewart, Mick Jagger) versengtek azért, hogy dalíróként és/vagy partnerként csatlakozhassanak a rock nagyasszonyához. Közben a filmipar is megtalálta és színészként (Tommy-1975; Mad Max 3.-1985), majd filmbetétdalok előadójaként is (We Don’t Need Another Hero-1985; Goldeneye-1995) kipróbálhatta magát, nem kisebb sikerrel. S nem csak ő szerepelt filmekben, de az életéről is készült jópár dokumentumfilm, valamint What’s Love Got to Do with It címen életrajzi alkotás is.

Ő volt az első afroamerikai előadó és az első nő, aki a Rolling Stone magazin címlapjára került. Ugyanez a lap minden idők 100 legjobb előadója és minden idők 100 legjobb énekese közé sorolta. Turner csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en és a St. Louis Walk of Fame-en. Kétszer is bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, 1991-ben Ike Turnerrel együtt, 2021-ben pedig szólóelőadóként. Emellett 2005-ben a Kennedy Center Honors a munkássága előtt tisztelgett, valamint megválasztották az Év nőjének is. 2018-ban musical is készült róla, Tina címmel.

Az élete végén sajnos újra jócskán kijutott neki a szenvedésből. 2014-ben agyvérzést kapott. 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át. Ez utóbbi azonban egyfajta romantikus mozzanatnak is tekinthető, hiszen a beültetett, egészséges vese eredeti gazdája az az Erwin Bach volt, akivel Tina még a 80-as években ismerkedett meg, és aztán 2013-ban össze is házasodtak.

Tina Turner az összes probléma és tragédia ellenére végig megőrizte hitét és optimizmusát, amelyet alábbi szavai is jól tükröznek:

„Az emberek azt hiszik, hogy az életem nehéz volt, pedig ez egy csodálatos utazás. Minél idősebb leszel, annál jobban felismered, nem az számít, ami történt, hanem hogy miként kezelted.”

83 éves volt, és egyszerűen a legjobb! Nyugodj békében Tina Turner!