(3CD+BD, In And Out Of Focus Records, 2021)

Rendhagyó jubileumi kiadvánnyal jelentkezett a holland progresszív rock legenda, a Focus együttes. Bár a zenekar 1969-ben alakult és így 2019-ben jött volna el az ideje egy 50 éves évfordulós kiadásnak, melyet ráadásul a tervek szerint egy 2020-as világkörüli turné követett volna, de a pandémia, majd az azt követő karantén-szabályozások alaposan átírták a forgatókönyveket, az egész zenész szakmában. A négykorongos „Focus 50” album így csak némi csúszással, 2021-ben és a helyzethez alkalmazkodó tartalommal került a boltok, a gyűjtők és persze a rajongók polcaira.

Focus 50, 3CD+BD, 2021

A 2016-ban kialakult, majd a „Focus 11” stúdióalbumot elkészítő aktuális formáció végül két anyagot helyezett az ötpaneles(!) jubileumi digipak-be. Az ismét Roger Dean logóval, festménnyel és grafikával érkező „Focus 50” csomag összességében öt elemet tartalmaz: egy gazdagon illusztrált tartalmas bookletet, valamint egy Blu-ray lemezt és három CD-t. Melyből a BD és két CD a 2017-ben rögzített „Live in Rio” koncert anyaga, a harmadik CD pedig a karantén időszakban készült, 2020-as „Completely Focussed” című legfrissebb stúdiólemez. Thijs van Leer fuvolista, orgonista, énekes, Menno Gootjes gitáros, Udo Pannekeet basszusgitáros és Pierre van der Linden dobos teljes egészében négyesben abszolválták a jubileumot. Így sem a koncertfelvételen, sem a korábbi sorlemezeken szereplő „Focus” kompozíciókat összesítő remake albumon nem hallható rajtuk kívül senki más, sem vendégművész vagy korábbi zenekari tag.

A jó anyagminőség és tetszetős kivitel mellett kiemelendő, hogy a négytagú formáció minden egyes tagja egyforma súllyal szerepel a jubileumi csomagban. Így például a négy optikai korong grafikát tartalmazó felületén is egyenlő arányban osztoznak: egy muzsikus, egy diszk formában. Bár simán megtehetné, Thijs van Leer mégsem nyomja el jelenlegi társait. Sem a „Focus 50” design-ján, sem a jubileumra kiadott kép- és hangfelvételeken.

A „Live in Rio” koncertfilm és koncertalbum anyagát 2017. szeptember 14-én rögzítették Brazíliában, a Joao Caetano-, vagy ismertebb nevén a Niterói Városi Színházban. Esőre talán meglepő lehet, hogy a Focus egy korábbi előadást választott a jubileumi albumához. De akárcsak a Manfred Mann’s Earth Band és a többi nagyágyú esetében abszolút érthető az igény, hogy a művészek egy jó hangulatú, felszabadult, maszkok és korlátozások, megosztottság, kirekesztés és félelem nélküli előadással mutassák be karrierjük e késői időszakát. Nem pedig egy negyed ház előtti koncerttel – nehogy egy maszkokban zajló bohóckodás maradjon fenn róluk, az életmű-összegző filmfelvételen.

Szerencsére a „Live in Rio” minden tekintetben megfelel a célnak. A koncertfilm képileg egy többkamerás, okosan világított és biztos kézzel vágott profi felvétel, szép helyszínen, jó közönséggel. A műsor felöleli szinte az egész addigi életművet, a bemutatkozó nagylemeztől a riói koncert idején legutolsónak számító „The Focus Family Album”-mal bezárólag. Beleértve a csodás „Eruption” szvitet, a bármely verziójában is megunhatatlan „Hocus Pocus”-t, vagy a ’85-ös, „elfeledett” „Focus” lemez „La Tango” című tételének aktualizált változatát.

Rio de Janeiro-ban mindenki szólózhatott, mindenki villanthatott, mindenki megmutathatta magát. Mégis, az egész produkció végig megmaradt tipikus Focus muzsikálásnak. Szavak nélkül is kiemelve a tényt, hogy szinte teljesen mindegy, az adott korszakban éppen kik játszanak Thijs mellett, ő ugyanúgy, mindig stabilan hozza a régi hangulatot, mint nálunk mondjuk Török Ádám. A párhuzam nem csak a fuvola miatt adja magát, hanem jóval inkább az ilyen jellegű, vitán felül álló abszolút vezéregyéniségekre jellemző végtelen önazonosság, muzikalitás és hitelesség okán is. Az ilyen kaliberű öreg rockerek olyanok, mint egy-egy világítótorony. Nem lehet nem odafigyelni rájuk, nem lehet nem a hatásuk alá kerülni. Szerencsére Thijs jelenlegi társai kivétel nélkül nagyformátumú muzsikusok, akik ezúttal is alaposan odatették magukat; így szerencsére nem névtelen és elnyomott untermanok statisztálnak a nagy öreg mellett, hanem egyenrangúként kezelt, bőséges bemutatkozási lehetőséget kapó virtuózok. Ami Focus szinten pont így helyénvaló.

A „Focus 50” programjának második része egy 2020-ban rögzített stúdióalbum, mely az addig megjelent tizenegy „Focus” című kompozíciót vonultatja fel, sorrendben, egységes hangzású, egységes hangulatú, új felvételeken. Plusz egy vadonatúj szerzeményt, „Focus 12” címmel, mely nyilván a 2022-ben vagy ’23-ban érkező – vélhetően utolsó- Focus stúdióalbum előzeteseként szolgál. Ritka bravúr, hogy egy ötven éven át íródó dalciklus ilyen egységes, szép és szerves szvité álljon össze; mely ráadásul nem rapszódia, hanem sokkal inkább rockba oltott variációk.

A három CD így együttesen a majdnem összes Focus album szerzeményeiből csemegézik, kivéve a „nyolc és feledik” „Beyond The Horizon”-t és az örökös mostohagyereknek számító, ’77-es „Focus Con Proby” LP-t. Kár, mert azok is jóféle muzsikák. Különösen utóbbi, mely a maga nemében, a maga stílusában az első öttel egy lapon említhető, közel tökéletes alkotás.

Zárásként még érdemes kiemelni azt, ami a van Leer produkciók esetében végül is papírforma. Nevezetesen, hogy mind a riói koncert, mind a „Completely Focussed” tételei nagyon jól szólnak. Komoly hangrendszereken tesztelve, vagy számítógépben lejátszott CD-ről, alsóközép kategóriás fejhallgatóval hallgatva egyaránt komoly élmény a „Focus 50” hangminősége. Példaértékű hozzáállás, példaértékű hangmérnöki munka.

Összességében a „Focus 50” egy újabb referencia kiadvány, az európai prog rock élő legendáitól, a saját kiadójuk gondozásában. Önmagát bünteti, aki kihagyja.

Focus 50

Menno Gootjes – guitar
Udo Pannekeet – bass
Pierre van der Linden – drums
Thijs van Leer – flute, vocals, keyboards

Live in Rio BD:

Focus 1 (live 2017)
House Of The King (live 2017)
Eruption (live 2017)
Sylvia (live 2017)
Song For Eva (live 2017)
All Hens On Deck (live 2017)
Le Tango (live 2017)
P’s March (live 2017)
Focus 5 (live 2017)
Harem Scarem (live 2017)
Hocus Pocus (live 2017)
Focus 3 (live 2017)
Answers? Questions! Questions? Answers! (live 2017)

Live in Rio CD 1:

Focus 1 (live 2017)
House Of The King (live 2017)
Eruption (live 2017)
Sylvia (live 2017)
Song For Eva (live 2017)
All Hens On Deck (live 2017)
Le Tango (live 2017)

Live in Rio CD 2:

P’s March (live 2017)
Focus 5 (live 2017)
Harem Scarem (live 2017)
Hocus Pocus (live 2017)
Focus 3 (live 2017)
Answers? Questions! Questions? Answers! (live 2017)

Completely Focussed CD:

Focus 1 (remake 2020)
Focus 2 (remake 2020)
Focus 3 (remake 2020)
Focus 4 (remake 2020)
Focus 5 (remake 2020)
Focus 6 (remake 2020)
Focus 7 (remake 2020)
Focus 8 (remake 2020)
Focus 9 (remake 2020)
Focus 10 (remake 2020)
Focus 11 (remake 2020)
Focus 12 (new song)