(Moiras Records)

Négyből négy! Ez alap-esetben persze száz százalékot jelent, ezúttal azonban nem teljesen erről van szó. A Santa Divernek négy CD-je jelent meg eddig, a Coats című vinyl-válogatáson pedig éppen négy szám található! Mindegyikről egy-egy hosszabb lélegzetű darabot hallhatunk, méghozzá a megszületésük sorrendjében.

Azok kedvéért, akiknek kevéssé cseng ismerősen az együttes neve, elárulom, hogy Kézdy Luca és Szesztay Dávid 2006. óta létező triójáról van szó. A kis csapat az experimentális, illetve free jazz, az ún. kortárs muzsika és a world music fűszerezésű pszichedelikus rock határvidékén lakik, amely felettébb izgalmas terület. Ebből (is) következik, hogy alsó hangon egyéni stílusa van a muzsikájuknak, amely ugye a legkevésbé sem a tömegigényeket hivatott kielégíteni. Ám, ha valaki egyszer rá tudott ízelődni, aligha fogja elengedni többé a Santa Divert. A trió alap-felállása nem hétköznapi: hegedű, basszus, dob.

A vinyl pedig – kijelenthetjük – az eddigi tevékenységük jutalma, bónusza, megkoronázása. Egyfajta visszatekintés, vagy ha úgy tetszik összegzés, bár az utóbbi kitétellel óvatosan bánnék, mert hol van még a történetük vége! Remélem, nagyon messzire a mai naptól! Az LP borítója egyébként (picit a legutóbbi, 2020-as Blue Horizon CD „frontjára” hajazva) Kézdy Luca munkája.

Érdekesség, hogy a négy CD-kiadvány egyike sem tartalmaz ismertetőt a zenekarról, sem pedig a muzsikájukról. Mintha az utóbbi „megfejtését” kezdettől a hallgatókra bíznák. Ez nem minden esetben szerencsés. Szerencsére, ők jól jöttek ki belőle. Ebben komoly szerepe lehet a nyitottságuknak, ami abban nyilvánul meg, hogy szívesen kalandoznak más műfajok felé. Luca pl. a rockzenében megmártózva (Varga János Project, Mini, hadd ne soroljam!) szerzett szélesebb körben való ismertséget és elismertséget.

Szesztay Dávid sokoldalúsága szintén sokat nyom a latba, hiszen ő nem csak basszusgitárosként tevékenykedik, hanem zeneszerző és gitáros, valamint billentyűs hangszereken is játszik, ha kell. A Santa Diverben az előbbi két képességét hasznosítja leginkább. Összességében Luca nehezen (vagy sehogyan sem) kiszámítható hegedűfutamai, a színes, dallamokkal kacérkodó basszus ritmusok, valamint a belső energiáktól feszített dobolás emelik a föld fölé a csapatjátékot.

Az aktuális kérdés azonban az, hogy mit mesél a nagylemez? Sok szépet, természetesen! Vegyük hát sorra ezeket!

A 2009-es Sending Ovation című albumukról a Guldenburg című szám került rá a válogatásra. Ezen még Halmos András dobol, de nem ez a legérdekesebb benne. Az még kevésbé, hogy én trombitát és szintit is hallani vélek benne /utánajárva: Koós-Hutás Áron – trumpet, Szőnyi András – keyboards/. A szerzemény tekervényesen ravasz ritmusképletei is csak részben meghatározóak. Hanem a kirobbanó, pszichedelikus hegedűsikolyok a darab második felében, na, azok rendesen megadják a sava-borsát!

2013-ra cím nélküli albumot hozott ki a Santa Diver. A hanganyaghoz DVD-n csomagolták hozzá ugyanannak a Szimpla Kertes koncertnek a képi felvételét. Elég, ha annyit mondok, hogy jó volt lenni akkor romkocsma-tölteléknek. Az irigyek által kétesnek nyilvánított helyről az Afro-t vitték az LP-re, amelyben Sárvári Kovács Zsolt dobosnak kiemelt szerep jutott. Luca pedig „gitározik” is a hegedűjén. Az agyi orgazmus garantált általa.

A 2017-es Deep Diving-ra kanyarodva kikapták a mai dobosukat, Szegő Dávidot, aki a sokoldalúsága folytán világzenei formációt is képes megfirkálni. (Ld. a Chalga működését.) Az LP-re innen választott szám a hangulatilag és egyébként is behatárolhatatlan, felettébb élvezetes Santas Song lett.

Ha 2020, akkor 68! Értitek ezt? Nem baj. Én azt tudom csak, hogy az évszám a már említett Blue Horizon megjelenésének dátuma, a 68 pedig a róla kiválasztott szám címe. A hegedű itt a domináns hangszer, izgalmas körítéssel. Mi kell még?

Hát, a Santa Diver maga! Nem mondhatom róluk azt, hogy folyamatos a fejlődésük, hiszen az első albumukról választott darabjuk is hibátlan. És, azóta minden lemezükkel erőlködés nélkül ugrották meg az önmaguk által elvárt magasságot.

A Coasts című albumot pedig, amely jól reprezentálja a fent elmondottakat, bátran sorolhatjuk a magyar jazz legeredetibb alkotásai közé.