83éves korában meghalt a lengyel dzsez* emblematikus muzsikusa, Zbigniew Namysłowski

A Rockinform kezdetektől figyelemmel kísérte más zenei műfajok izgalmas, érdekes produkcióit, zenészeit. A kitekintés mellett most azért is fontos ez a megemlékezés, mert Namysłowski nem egyszerűen „egy muzsikus volt a sok közül”, hanem – amellett hogy a műfajok közötti\feletti átjárhatóságot is képviselte – honunk 3 generációjának lehetett meghatározó mércéje, élménytadó muzsikusa. Rendszeres hazai fellépései események voltak mind saját zenekaraival, mind magyar zenészekkel való együttműködésében, vendégjátékaiban.

Zbigniew Jacek Namysłowski 1939. szeptemberében született. Szülei a háborúban meghaltak, ezért rokonok nevelték. 4 évesen kezdett zongorázni, később csellózni tanult. 1956-ban szerepelt először zenekarban; dixit játszott, harsonán. 1957-ben a sopoti dzsezfesztiválon viszont már modern dzsezt játszott, csellón. Majd újra visszatért a harsonához és klasszikus dzsezhez… Mellyel dán, francia turnén vett részt.

A 1961-ben megalapította első saját együttesét – Jazz Rockers -, akkortól már szaxofonozott (tenor-, szoprán-, szopranino-). 1962-ben Andrzej Trzaskowski Wreckers-együttesével – az USA-ban turnézott, és résztvett a Newport ’62 fesztiválon. A rendszeres hazai fellépések, válogatás-lemezeken való szereplés – Jazz Jamboree-s fesztiválalbumok stb. – mellett első önálló nagylemezét 1964-ben Angliában vette fel (Lola). Muzsikált a lengyel dzsez szinte minden jelentősebb személyiségével – Komeda, Urbaniak, Ścierański, Bartkowski, Stańko, Seifert, Trzaskowski, Makowicz, Muniak stb. -; hozzájárulva ahhoz, hogy a műfaj színvonala hazájában és Európában – de a szocialista országok között mindenképp – a legmagasabb szintre kerüljön. Több neves európai és amerikai muzsikussal játszott együtt, de számunkra nagyon fontos volt a magyarokkal való kapcsolata, országunk zenei életében való szinte állandó jelenléte. Csak néhány magyar muzsikus, akivel lemezt is készített (a számtalan alkalmi vendégjátéka mellett): Deseő Csaba, Gárdonyi László, Kőszegi Imre, Malecz Attila (Bop-Art) vagy a sokáig nálunk élő Richard Kruza…

Szinte élete végéig koncertezett és mintegy 80 hanglemez őrzi játékát (melyből vagy 20 nekem is féltett kincsem). Zenekarvezetőként, zenekari tagként vagy vendégmuzsikusként a dzsez mellett a könnyűzene más műfajaiban is mozgott: mások mellett talán elég Czesław Niemen** lemezein való szereplésére hivatkoznom (A Jednego serca számomra 1970. óta megunhatatlan alapmű!).

Bár lemezről 1970. óta ismertem játékát, élőben először 1984-ben, a Bop-Art zenekar vendégeként hallottam őt a budapesti Egyetemi Színpadon. Legutoljára pedig 2017. novemberében a BMC nagytermének ünnepi – a modern lengyel állam megalakulása 99. évfordulójára rendezett – koncertjén saját ötösével, melyben Jacek fia harsonán játszott.

Zbigniew Namysłowski Varsóban, 2022. február 7.-én hunyt el.

Lemezei által zenéje továbbra is közöttünk van! Nyugodjék békében!

*egy tanulmány szerint a jazz\dzsessz zenei műfaj megjelenése óta a magyar sajtóban 14 szóalakot és szóösszetételt használtak e zene megnevezésére, leírására. A cikk szerzője ebből a 14-ből a magyar nyelv kiejtési- és toldalékolási szabályainak leginkább megfelelő szóalakot használja kizárólagosan immár 30 éve, amely alak ráadásul még fonetikailag is korrektebb, mint amit a helyesírási tanácsadó szótár javasol!

**lásd a Rockinform összefoglaló cikkét, 1997-ből (53., 55. szám)