QVP / GR1993 Records, CD 2021; LP 2022

Az Android együttes tagjai nemrégiben rendhagyó projektbe kezdtek. A debreceni prog rockerek 2019-ben ugyanis nekiálltak a komplett repertoárjuk módszeres felújításának. Ennek részeként az összes korábbi Android album és demó összes szerzeménye fokozatosan újragondolásra -részben újrahangszerelésre-, majd újrarögzítésre és újrakiadásra kerül, felfrissített változatban vonultatva fel az életmű eddigi darabjait.

Az Android újrakiadás sorozat harmadik részeként napvilágot látott, -a „Svejkfigurák” CD-hez hasonlóan – ismét erősen irodalmi ihletésű „Another Midnight Ball” története szintén hosszú múltra tekinthet vissza. Például a címadó „Éjféli bál” / „Midnight Ball” / „Another Midnight Ball” és a „Júdás” / „Iskarióti Júdás” / „Judas Iscariot” korabeli verziói ugyanúgy felkerültek már az 1983-as demóra is, mint az „Édentől keletre” klasszikusai.

Android 2022

Majd 2011-ben elkészült az „Éjféli bál / Midnight Ball” album első CD verziója, magyar nyelvű dalokkal, vendégművészek közreműködésével. A Dudás János gitár-vokál, Mező Orbán dob, Milesz Sándor billentyűk, Pocsai Sándor basszusgitár és Tőzsér József billentyűk-vocoder felállású csapat adta tehát az alapot, melyet Pásztor Anna és Vranyecz Artúr narrációja, valamint Bányoczky Nóra, Kisfaludy Zsófia, Törő Ildikó és Turi Lajos Lui vokáljai tettek teljessé.

Éjféli bál

Az „Éjféli bál/ „Midnight Ball” / „Another Midnight Ball” című „micromusical”, Mihail Bulgakov „A Mester és Margarita” című regénye alapján készült. Elsőként tehát 1983-ban rögzítették, az azóta is kiadatlan demófelvételre. Majd a Sziráki Kastélyban forgatott 2010-es rövidfilmhez feljátszott, felénekelt újabb stúdió-változat már az Android Zene- és Táncszínház produkciójában készült el. Nevezetesen Dudás gitár, Mező dob, Milesz és Tőzsér billentyűs hangszerek és billentyűs basszus, továbbá Bányoczky ének, Pásztor próza, ének és Törő ének felállásban. Érdemes kiemelni, hogy ezen a felvételen Pásztor Anna énekel is, szemben az egy évre rá megjelent magyar nyelvű CD-változattal, amiben már csak bevezetőben hallhatjuk a hangját, prózai szöveggel.

A „Júdás” / „Iskarióti Júdás” / „Judas Iscariot” Robert Graves „Jézus király” című regénye alapján készült. A „Fáraó” / „Legacy Of A Pharao” című szerzeményt pedig Boleslaw Prus „A Fáraó” című regénye ihlette. A „Máté 26:47” értelemszerűen egy részletet tartalmaz a Szent Bibliából, Máté evangéliumából, míg az „Eggyé válok az Istennel” / „I Will Be One Of The Gods” opust az óegyiptomi „Holtak könyve” vagy más fordításban „Halottak könyve” inspirálta. Tartalmilag ismét egy erősen olvasásra, újraolvasása és gondolkodásra késztető felhozatal, melyhez zeneileg is kellően kimódolt, kidolgozott és komoly kompozíciók társulnak.

Another Midnight Ball CD 2021

Az „Éjféli bál / Midnight Ball” CD-re és a nemrég piacra dobott angol nyelvű változatra, az „Another Midnight Ball” albumra kifejezetten érvényes, de általánosságban minden alkotásukról elmondható, hogy az Android szerzemények legfőbb erénye, hogy nyomokban sincs bennük mesterkéltség. Sem az úgymond magas-művészetekre jellemző virtuozitási kényszer nem jellemző Tőzsérék művészetére, sem pedig a jazzes, neoprogos zeneelméleti matek unalmas és mindenáron való görcsös bemutatása. Ezért aztán az „Éjféli bál” kompozícióit annak ellenére sem fárasztó hallgatni, hogy a zeneszámonként adott, igen komoly témák feldobása mellett az Android dalai még kompozíciós szempontból is kellően sűrűnek bizonyulnak. Ugyanis a zenei részek maximálisan alá vannak rendelve a nóták tartamának, a fajsúlyos témáknak, és a fekete-fehér koordináták kereteit rendre szétfeszítő komplex értelmezéseknek, illetve azok érzelmi vonatkozásainak.

Ebben a tekintetben leginkább az Omega együttes régebbi és újabb prog és space rock korszakainak nagylemezeit (200 Years After the Last War, Omega III, Omega 5, The Hall of Floaters in the Sky, Nem tudom a neved, Time Robber, Időrabló, Skyrover, Csillagok útján, Gammapolis, Trans and Dance, Transcendent, Egy életre szól), illetve az első nyolc ELO stúdiólemezt a vehetjük példának. Valamint még olyan albumokat, mint a „Rick Wakeman’s Criminal Record”, az első és egyetlen Refugee LP, vagy a New Triumvirat „Pompeii” és az Aphrodite’s Child „666 – The Apocalypse of John, 13/18” című remekművei.

Ez a csokor persze erősen más képet mutat, mint az „Édentől keletre”, a „Svejkfigurák” vagy az „Embergép” albumok zenei világa, viszont a végeredmény valahogy mégis mindig határozottan Android marad. Ugyanis sosem nyúlásról van szó, hanem inkább egyfajta sajátos, albumról-albumra, dalról-dalra haladó, de közben azért a prog rock elitjéhez is hasonló művészi attitűdről, mondanivalóról, gondolkodásmódról; illetve a szerzeményeket ihlető klasszikus értelemben vett alapműveltségről, majd a kompozíciókat ihlető, alkotó alapvető elemek alapos átgondolásáról.

Tehát 2021-ben, a „Éjféli bál / Midnight Ball” CD tizedik évfordulójára ugyanúgy készült egy újragondolt, újrahangszerelt, kibővített albumváltozat, mint két évvel korábban az „East Of Eden / Édentől keletre” esetében is történt. Az „Another Midnight Ball” CD változata teljes egészében tartalmazza az eredeti szerzeményeket, friss felvételeken, angol nyelven. Valamint két újat, melyeknek nincs magyar verziójuk. A kék színű vinilre préselt, csodaszép LP-kivonat pedig ismét az anyag legjavát szemezte ki.

A korábbi felvétel(ek)hez képest további változás, hogy ezúttal a jelenleg érvényes Dudás János gitár-ének, Létmányi István gitár-ének, Nikolin Zoltán basszusgitár-ének, Mező Orbán dob, Tőzsér József billentyűs hangszerek Android felállás vállalta magára a vokális témák többségét is. Vendégként így ezúttal csak egy-egy énekesnő és narrátor, nevezetesen Nacsa Krisztina és Vranyecz Artúr hallható.

Android 2022

Az „Éjféli bál” album 2011-es változatának két fő gyengéje az ének és a középszerű megszólalás. Amit sajnos a 2021-es új változattal sem sikerült maradéktalanul orvosolni. Ugyanis, bár az „East of Eden Revisited” instrumentális albumot hallgatva önmagában nem derült ki, de attól még tény, hogy az Androidnak nincs – a hagyományos értelemben vett- szólóénekese, miként frontembere sem. Hanem mindig az énekel a hangszeresek és az aktuális vendégek közül, akire leginkább ráillik az adott szerzemény. Ez pedig erősen behatárolja a vokális lehetőségeket. Az „Another Midnight Ball” csodás szerzeményeit hallgatva szinte ordít egy profi énekes hiánya. Zareczky Miklós annakidején például annak ellenére is új szintre emelte az East együttes előadásait, hogy a srácok csak kényszerből váltottak az eredetileg megálmodott instrumentális zenekarról, énekes felállásra.

Sajnos az „Another Midnight Ball” album egyik leggyengébb eleme ismét az ének. Amit tovább súlyosbít az itt-ott erősen akcentusos az angol. Nem ártott volna az anyag elkészítésekor egy erőskezű producer. Aki ismeri és szereti ezt a stílust, aki ismeri és szereti az Androidot. Akinek nem remeg meg a térde, ha meg kell mondani a frankót. Aki addig gyötörte volna az albumon megszólalókat, míg el nem készülnek az angol anyanyelvű közönség számára is megfelelő kiejtésű, minőségű hangsávok. Vagy aki eleve azzal nyitotta volna a projektet, hogy még a prózai- és ének-felvételek megkezdése előtt keresett volna anyanyelvi szinten beszélő és éneklő vendégművészeket ehhez a különleges anyaghoz. Mert a kompozíciók csodálatosak. Megérdemeltek volna ennyi törődést, sőt még mindig megérdemelnének.

A másik mélypont a dobsound. Az erőtlen, elektromos dobbal készült dobsáv ugyanis a legkevésbé sem üt át az anyagon, pedig a rockos részeknél alapvető elvárás volna a megfelelő húzáshoz. Ennek megfelelően a basszus is sokszor erőtlen, önmagában nyilván nem tudja elvinni a balhét. Mi több, itt-ott talán mást is lehetne játszani egy karakteres és erőteljes dob biztonságában, ami újabb dimenziókat nyithatna a – kottafüzetből nézve továbbra is, változatlanul pompás- különleges kompozícióknak. A felvételeket újra és újra figyelmesen végighallgatva, olyan érzése támadhat az embernek, mintha ezúttal nem vette volna mindenki kellően komolyan az újrajátszás projektet.

A legideálisabb megoldás vélhetően az lenne, ha a srácok a komplett ritmusszekciót újravennék, akusztikus dobbal, élőben. Ha pedig csak nyolcadjára sikerül egy dal, akkor nyolcszor… Az Andorid együttes esetében semmi meglepő nem volna egy újabb újrafelvételben. Kérdés, hogy egy szinte még vadonatúj kiadás esetében vajon mennyire jófej dolog ilyesmire várni, ilyesmit elvárni…/?/

Another Midnight Ball LP 2022

A 2021-ben napvilágot látott az „Another Midnight Ball” CD és az idén érkezett LP-változat legfőbb erényei a két új kompozíció és a csodás design. Mind a teljes anyagot tartalmazó digipak CD, mind a „highlight” LP csodás borítófotókkal rendelkezik, miként maguk a korongok is gyönyörűen néznek ki. Ha esetleg egyszer majd tényleg nekiveselkednek a fiúk egy újabb felvételnek és kiadásnak, akkor feltétlen érdemes lesz ismét, másodszorra is radikálisan megváltoztatni a designt; hogy ha másért nem, de a két új szerzeményért és a szenzációs külcsínért mindenképp érdemes legyen a 2021-es, 2022-es „Éjféli bál” kiadvány-változatokat is a gyűjteményekben tudni.

Belbecs szempontjából, tartalmilag pedig úgy osztályozható az „Another Midnight Ball” hanghordozókon hallható anyag, hogy mindkét verzió a „Dreaming In Daytime” és a „REM Phase” című új kompozíciókkal kezdődik. Majd a „Dream Of A Prime Crime”, azaz egy ősrégi Android klasszikus, a „Vágyhullámok” új verziója következik. Álom rock a javából. Majd ezt követően változik, válik ketté a tracklista. A „Judas Iscariot”/ „Iskarióti Júdás” és az annak intrójául szolgáló „Matthew 26:47” / „Máté 26:47” csak a CD kiadáson szerepel. Miként a „Let’s Play Together” / „Együtt játsszuk el” is.

DVD kiadás ezúttal nem készült. Ami a hangfelvétel hiányosságait tekintve, mondjuk egy nagyfelbontású, 5.1-es surround audió albumverziót alapul véve, maximálisan érthető. Viszont a szerzeményekhez tartozó kisfilmek, háttérvetítések ez esetben is segítik a kompozíciók befogadását, és mint tudjuk, az internetre került tartalmak esetében mindenről beszélhetünk, csak öröklétről nem… Akiben van egy kis gyakorlatias előrelátás, gyorsan lementi és eltárolja az „Another Midnight Ball” videókat valahová, amit az eszközei és háttértárolói közül a legtartósabbnak gondol.

Mindenesetre kíváncsian várom az Android remake-újrakiadás sorozatának következő, negyedik részét. Elvileg ismét egy instrumentális album fekszik a munkaasztalon. Tehát ezúttal csak egy professzionális dob rögzítő helyre és stábra lesz még szüksége a debreceni prog rockereknek, a többi adott. Hajrá, Android!

Midnight Ball

Another Midnight Ball:

CD, 2021:

1. Dreaming In Daytime
2. REM Phase
3. Dream Of A Prime Crime
4. Before Dawn
5. I’ll Be One Of The Gods
6. Legacy Of A Pharaoh
7. Matthew 26:47
8. Judas Iscariot
9. The Church Bell Ringer
10. Another Midnight Ball
11. Let’s Play Together

LP, 2022:

Side A:

1. Dreaming In Daytime
2. REM Phase
3. Dream Of A Prime Crime
4. I’ll Be One Of The Gods

Side B:

5. Legacy Of A Pharaoh
6. Another Midnight Ball
7. Before Dawn

Fotók: Tőzsér József, Android Archívum, kiadói archívum, Jozé, TTT Nemzeti Rockarchívum