2022. február 18-án újra kiadásra került a Pink Floyd „Pulse” című koncertfilmje. A sok-sok extrával megpakolt és felfrissített designnal érkezett dupla BD és dupla DVD változatok azonban csak akkor értékelhetők a maguk helyén és valódi teljességükben, ha korábban már kellően elmélyedtünk az előző kiadvány-verziók részleteiben.

A sorozat negyedik részében az 1995-ös koncertalbumhoz tartozó promó- és maxi CD-kről emlékezünk meg.

Az 1994-es turné európai szakaszából szemezgető „Pulse” koncertalbum promóciójához alapvetően három single CD-t használtak a kiadók és a terjesztők marketingesei.

Míg a „Coming Back To Life” és a „What Do You Want From Me” csak promóciós kiadványként jelentek meg, így első körben szinte kizárólag a csókosok, „kiadói léhűtők” és egyéb médiaemberek karmai közé hullottak, addig a „Wish You Were Here” bizonyos verziói a rendes nagyker-kisker vonalon is bekerültek a lemezboltos terjesztésbe. Ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a két aranyárban mért és még úgy is nehezen levadászható promó CD single mellett akkoriban volt még egy könnyen beszerezhető maxi CD. Illetve a futottak még kategóriában utóbbi erősen leértékelődött promóciós verziói is.

Wish You Were Here maxi CD frontcover, 1995

Tartalmilag tehát a „What Do You Want From Me”, a „Wish You Were Here” és a „Coming Back To Life” kerültek a demonstrációs kiadásokra, utóbbi kettő két változatban, szerkesztett verziókban is. Míg a bolti forgalomban is elérhető, albumnépszerűsítő normál „Wish You Were Here” maxi CD-re a címadó klasszikus mellett még a „Coming Back To Life” és a „Keep Talking” hallható élő, „Pulse” albumváltozatban. Ez a felhozatal arányaiban így már jobban emlékeztet a „The Division Bell” turnéjára, melynek során a felvételek készültek, mint arra a best of / „Dark Side Of The Moon” jellegű, pénzszagú, megúszós koncertlemezre, amivé végül az egész „Pulse” projekt silányult.

Tehát van 3+1 dalunk, amihez esetleg hozzászámítható még az 1997-es „30th Anniversary Sampler” című, belső használatra szánt dupla Columbia promó CD is, melyen a „Pulse” koncertalbumról a „Money” élő felvétele hallható.

(Vicces érdekesség, hogy akkoriban igen sokan nem tudtak mit kezdeni a „székes” borítófotóval, hiszen soha korábban nem látták még a kiadványt. Mi több, olyan eladó is bőven akadt, aki nemhogy kézbe nem fogta, de még az első Pink Floyd LP 30. évfordulójára időzített válogatásról sem hallott, egészen addig, míg a hardcore floyderek el nem kezdtek érdeklődni felőle.

30th Anniversary Sampler 2CD, 1997

Írtak hát mindenféléket, hasból improvizálva az emeletes hülyeségeket a féléves-negyedéves bolti katalógusokba: a „székes” pólóminta, felvarró, kitűző, plakát, hűtőmágnes és egyebek alá, mellé, úgymond információként… Pedig akár meg is kérdezhették volna valamelyik naprakészebb Pink Floyd rajongót.)

Coming Back To Life promo single CD frontcover, 1995

A designokat tekintve a „Coming Back To Life” és a „Wish You Were Here” megmaradtak az anyalemezeken is szereplő vizes tematikánál. Látszólagos újdonságot csak a „What Do You Want From Me” hoz, a sokféle szögből fotózott bagoly alakkal. Utóbbi a „Pulse” reklámfilmben szereplő pirosan villogó fény metamorfózisa. Tehát a bagoly is szorosan kapcsolódik a koncertalbum arculatához.

What Do You Want From Me promo single CD frontcover, 1995
What Do You Want From Me promo single CD back cover, 1995

A tévében elkezdett játék tehát a CD borítókon folytatódott. Ugyanis, míg a „What Do You Want From Me” csak kicsiben és normál elrendezésben szerepelteti a „Pulse” koncert CD fotómontázsát -viszont a bagoly szemeit a kinyitható részek összegzésével hangsúlyozza ki, addig a „Coming Back To Life” belső oldalán már függőleges tükrözéssel, megfordítva hozza ugyanazt.

Coming Back To Life promo single CD insert, 1995

Ami kinyitva és a CD korongot eltávolítva szintén egy bagolyszemszerűséget érzékeltet, hiszen a hagyományos tok úgynevezett „tray in” területén viszont már a normál nézetű „Pulse” frontborító szerepel.

Az i-re a pontot az 1995-ös „Wish You Were Here” live maxi single teszi fel, mely borítójának belső oldalán egyben szerepel a duplázott, tükrözött, trükközött „Pulse” montázs. Ami egy az egyben hozza a „Pulse” reklámfilm végső jelenetében szereplő mintát.

Wish You Were Here maxi CD back cover, 1995

Persze annakidején is bőven voltak túlokos megmondóemberek, akik ugyanúgy „belemagyarázásnak” tartották a baglyot a „Pulse” frontborítóba, miként a Volkswagen szponzorációt még akkor is tagadták, mikor már a magyar utakon is robogtak a Pink Floyd Golfok… Ehhez képest csak meg kellett volna nézni a népszerű műholdas csatornákon futó reklámblokkokat, vagy az azokat videómagnóval rögzítő rockrajongók néhány aktuális felvételét. Esetleg néhány eredeti kiadványt, hanghordozót és merch terméket a kézbe fogni, a másolt CD-k és hasonló gagyizás helyett…

Pink Floyd „Pulse: Owl Eyes” mousepad és deskpad

Ennél persze érettebb, érdekesebb és furcsák teóriák, majd hozzászólások is gazdagon születtek a témában. Például az internet hőskorában, az 1997-től körülbelül 2002-ig terjedő időszakban tele voltak az online fórumok, hirdetőtáblák és hírcsoportok annak rajongói taglalásával, hogy a szem, a bagoly és a – reklámmatricákon gazdagon szereplő- háromszög szimbólumok vajon kapcsolatban állnak-e valamilyen módon a szabadkőművességgel? A Publius Enigma után talán ismét akar nekik valamit üzenni a Pink Floyd, a Hipgnosis vagy a StormStudios? És ha igen, vajon mit és milyen indulattal, megfontolásból, előjellel?

Mindent lezáró végleges válasz persze nem született, miként a Publius Enigma is lezáratlanul halványult emlékké az évek során, mert senkinek sem sikerült megfejtenie. Hivatalosan legalábbis senkit sem dicsértek meg vagy ajándékoztak meg érte. Közben jött az internetrobbanás: a régi felületek megszűntek, eltűntek.

Az újonnan jött tömegeket meg már egészen más kérdések foglalkoztatták. Leginkább az „In The Flesh” és az „In Concert” részletei, illetve annak taglalása, hogy Rick Wright londoni visszatérése vajon mennyire ad okot a reménykedésre…

Folytatjuk!

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!