A májusi Öröm a zene tehetségkutató fordulójában Miskolcon a Microwaves nagyon jól szerepelt. Bár nem ők nyerték a Helynekem klubban a Helyfoglaló versenyt, de a Rockinform különdíját – ami egy bemutatkozási lehetőség itt nálunk- sikerült megcsípniük. Mivel a csapat 2020-as alakulású, a mélyinterjút kicsit későbbre tartogatjuk, de álljon itt egy bemutatkozás, melyben Baker Dániellel /gitár-ének-dalszerző/ futottuk át az eddigi történéseket…

  • Mutasd be, kérlek, a zenekart, az eddigi történéseket!

A zenekar egy 2020 nyarán alakult budapesti indie-rock formáció. 2021-ben két dalt adtunk ki, ezeket egy nyugati pályaudvar melletti régi bakterházban rögzítettünk. Nyáron részt vettünk a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutatón ahol elnyertük a legjobb dalszövegnek és frontembernek járó különdíjat. Ősszel ellátogattunk a pécsi Zajzajzaj Stúdióba ahol Ligeti Gyurival elkészítettük a Center of Attention EP-t, aminek bemutatkozó dala klippel együtt debütált január végén.

A zenekar minden tagjának ez az első igazi formációja. Újdonság a zene is, meg a zenekar is, de folyamatos határfeszegetéssel törünk előre rendületlenül. A dobosunk 19 életévével a legfiatalabb közöttünk, a többiek 22-23 évesek. Dél-pesti brigádról van szó, Csepel és a Bikás park nevelt minket, mégis a nyugati zenei stílusokat képviseljük. A zenekar tagjai: Baker Dániel – ének/gitár, Bertalan

Márton – gitár, Fejérvári Balázs – dob, Kocska Ádám – basszgitár.

  • A csapat zenei irányultsága merre tendál? Mondj néhány kapaszkodót!
  • Sok-sok különböző zenei világból érkeztünk. Berihez nagyon közel áll az amerikai hip-hop, illetve a metálnak rengeteg alfaja. Bala a Twenty One Pilots és a Kasabian között mozog, de szeret kikacsintani a keleti matekmetálba is. Dani a tradicionálisabb fajta, Blur, Bowie, Amy Macdonald-ot keveri erősen az amerikai punk zenével, Green Day, Blink-182 stb.

Saját dalainkban igyekszünk egy érdekes ötvözetet összehozni ezek közül. A pop-punk és a brit rock hatás egyértelműen kivehető, de a metál és hip-hop témákat sem felejtjük el.

Sokat tanulhattunk ebből a koncertből, mert későbbi előadásokon már a hibáinkat kijavítva tudtunk zenélni – például májusban az A38 tetőteraszán Sasa Lele nevű zenekarral, vagy éppen a 4bards-al júliusban. Aurórában is megmutattuk magunkat a Flirt nevű zenekar társaságában. A zenekar frontembere, Baker Dániel szervezi a koncerteket, neki köszönhetően tudunk ilyen gyakran bulikat tartani. Fogunk játszani a Művészetek völgye fesztivál utolsó napján – július 31.-, de a Sziget fesztiválon is fellépünk augusztus 15-én.

Zenekari Facebook oldal: https://www.facebook.com/themicrowavesofficial

A Center Of Attention című kislemez tavasz elején jelent meg három számmal. Az összes dal rendelkezik egy saját rajzolt borítóképpel, ami az adott hangulatot tükrözi és ad egy ötletet a tartalmukról, történetükről. Az említett kislemezes dalok rajzai fehér alapon lettek elkészítve, viszont a későbbi megjelenések már fekete alapon születtek meg. „Chaos Singles” nevet kapták a nagyjából havonta megjelenő számaink.

A kislemezt tavaly novemberben vettük fel Pécsen a Zajzajzaj stúdióban Ligeti Gyuri segítségével, majd Szabó Szebasztián masterelte azokat. Többi dalunkat idén tavasszal vettük fel Beke Istvánnal Solymáron. Sok munkaóra van bennük, nem csak a zenekar részéről, de azoktól is, akikkel együtt dolgozunk.

Idén már nem tervezzük, hogy több felvételt készítünk, jelenleg azon dolgozunk, hogy minél több videóklipet tudjunk elkészíteni a már megjelent dalainkhoz. Fontosnak tartjuk a vizualitást, hiszen egy zenekar nem csak a zenélésről szól, hanem sokkal összetettebb alkotói folyamatokról. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem munkálkodnánk újabb projecten, mert számunkra új vizekre evezünk, ami a magyar nyelven írt dalokat jelentik.

  • Sok tapasztalatot tudtunk szerezni a tehetségkutatókon, kaptunk építő jellegű kritikákat, amit igyekeztünk komolyan venni és tanulni belőle. Számos zenekarral tudtunk találkozni és beszélgetni, rengeteg műfajt képviseletében és szeretnénk még tehetségkutatóra menni – szeptemberben kifejezett cél a Fülesbagoly Martonvásáron.

A cikk az NKA és a Hangfoglaló program támogatásával készült!