2022. február 18-án újra kiadásra került a Pink Floyd „Pulse” című koncertfilmje. A sok-sok extrával megpakolt és felfrissített designnal érkezett dupla BD és dupla DVD változatok azonban csak akkor értékelhetők a maguk helyén és valódi teljességükben, ha korábban már kellően elmélyedtünk az előző kiadvány-verziók részleteiben.

A sorozat befejező részében a 2022-es, dupla Blu-ray, illetve DVD kiadás tartalmát vesézzük ki.

A 2019-es új „Pulse” koncertfilm önálló kiadását 2021-re tervezték, az a dátum szerepel szinten minden hivatalos anyagon, illetve a korongok fizikai címében és adatrészén is. De jó szokás szerint ismét megcsúsztak, így a tényleges kiadás csak ’22 februárjában történt meg.

Maga a koncertfilm mindkét formátumon megegyezik a ’19-es „The Later Years” box-ban szereplő kiadással. Kivéve, hogy megváltozott a menü, a címke és persze a borító is.

Pulse 2BD vagy 2DVD box set, frontborító 2022
Pulse 2BD vagy 2DVD, digipak borító 2022

Az ismét felújított frontborítón ezúttal homoksivatagba helyezve láthatók a 2006-os dupla DVD kiadáson debütált szemek. Míg a dobozka belsejében helyett kapott dupla digipak elején viszont már vízen, tengeri környezetben láthatók. A korongcímkéken ezúttal pedig az első kiadás íriszét idéző, kontúrozott grafika látható.

Pulse, Blu-ray korongok 2022

Az extra tartalmak a második korongokon szerepelnek, javarészt szintén megegyeznek a 2019-es csomag vonatkozó anyagaival. Tehát a „Pulse” (és a „The Division Bell”) környéki videók közül az önálló „Pulse” hanghordozókra is felkerült három klip (Take It Back, High Hopes 1994, Marooned 2014), három a főpróbán készült videó (A Great Day For Freedom – versions 1-2, Lost For Words 1994) és a Rock & Roll Hall Of Fame beiktatáson készült interjú és zenélés (Wish You Were Here 1996).

A háttérfilmek közül ezúttal csak az 1994-ben készült verziók szerepelnek, annak ellenére, hogy a turnén korábbi anyagokat is felhasználtak a vetítéshez. Továbbá itt is látható a projekt megértéséhez kulcsfontosságú „Pulse” tévéreklám. A dokumentumfilmek közül pedig három, a „The Division Bell” lemezborító fotózásról-, a „The Divison Bell” léghajókról- és a „The Division Bell Tour” hátteréről szóló „Behind The Scene” rész került még rá a 2022-es újrakiadásra is.

Exkluzív tartalom, a két kislemezes koncertfelvétel (Astronomy Domine, Miami és One Of These Days Hannover) nagyfelbontású szereplése, melyek korábban még sehol sem voltak hallhatók DVD-audió vagy Blu-ray kiadványokon. A 2014-es „The Division Bell” boxban vinilen kerültek újrakiadásra, a 2019-es „The Later Years” dobozban pedig a negyedik, gyűjteményes CD-n találhatók.

Ezzel a „Pulse” vissza is tért az eredethez, hiszen az 1994-es „The Division Bell” turné két olyan (audió) koncertfelvételével egészült ki az újragondolt, újravágott és teljesen felújított koncertfilm, melyek azzal együtt is szorosan hozzátartoznak a korszakhoz, hogy nem Londonban készültek.

És ezzel tényleg körbe is ért a történet, hiszen a „Pulse” film 2022-es újrakiadása egy olyan kartondobozban kapott helyet, melyben a két korong mellett könyv is található, melynek élén vörös fényű LED pulzál.

Előbbi egy puhakötésű kiegészítő kötet, mely a digipak mellett foglal helyet. Utóbbit pedig két AA elemről üzemelteti. Ismerős?

Az új „Pulse” koncertfilm csomagolása tehát egyfajta ötvözete az eredeti videó 2006-os újrakiadásának, illetve az azonos című, de eltérő zenei anyagot tartalmazó koncertalbum 1995-ös, dupla deluxe CD kiadásának.

Pulse, 2BD box set, 2022

Mivel a két DVD, illetve két BD ezúttal nem tartalmaz érdemben új mozgóképet, így a 2022-es dupla kiadványpáros esetében egyértelműen a csomagolásra és a design-ra helyeződött a hangsúly. Mely ez esetben elsősorban az új „Pulse” könyvet jelenti. Ami ismét részletes stáblistát közöl, ami bemutat egy adag kitűnő ’94-es koncertképet, de még ezeknél is fontosabb és érdekesebb, hogy a promó- és kereskedelmi singleborítókat is kontextusba helyezi, ami egy új elem, a mikroszkóp, illetve úgy általában a látással kapcsolatos műszer, műszerek.

A könyv borítóján az 1995-ös dupla CD borító egy változata látható, kontúrozott, szürkeskálás verzióban. Mely verzió írisz és szemgolyó része végigvonul a lapokon is, illetve a DVD vagy BD korongok mintája is hajaz egyben. Miután a pulzáló LED-del és a frontborító felidézésével kellően alá lett húzva, hogy ezúttal alaposan össze lett dolgozva a koncertfilm és a koncertalbum összes fontosabb grafikai- és design-eleme, így értelemszerű, hogy a belső lapokon a koncertalbumhoz tartozó korabeli CD borítókat is megtalálhatjuk. A csónak körbeért.

Pulse könyvborító 2022

A 2022-es „Pulse” könyvben, az élő promó- és kereskedelmi-single CD-k oldalpárjain a címoldalhoz hasonló kontúros ábrák találhatók, mintegy magyarázatképpen. Itt-ott talán még szájbarágósabban is a kelleténél. De talán így végre le fog esni egy-két tantusz a felszínesebb rajongóknál is…

A „Coming Back To Life (Live)” single esetében értelemszerűen egy tüdő a kapcsolódó kép. Ami ugye a víz alatti csókok esetében is adja magát. És ugye az eredeti „The Division Bell” CD bookletben, illetve a „The Later Years” szövegkönyvben szereplő illusztrációkhoz, a vízparti mesterséges lélegeztetéshez, mint az előző tevékenység lehetséges következményéhez is tökéletesen passzol.

The Later Years – részlet a szövegkönyvből, 22. oldal, 2019

A „What Do You Want From Me (Live)” CD borítójának főszereplője egy bagoly. A túloldalon pedig egy szemvizsgáló készülék a kapcsolódó illusztráció, mely úgy van elrendezve, hogy bagoly sziluettre emlékeztessen. Ezután a következő oldalpáron a „Wish You Were Here (Live)” CD-k belső-hátsó borítóin található plakát, a „baglyos” dupla „Pulse” borító látható. Ennél jobban már tényleg nem lehetne szájba rágni. Persze biztos vagyok benne, hogy még ezek után is lesznek olyanok, akik továbbra is „belemagyarázást” fognak kiabálni…

A „Wish You Were Here (Live)” maxi lecsupaszított fő motívumához, a dupla körakváriumos fotóhoz pedig egy agy-szelet – talán CT- kép- látható, ismét kontúros, szürkeskálás formában. Érted? Érted!

Zárásként a „Pulse” könyv vége felé ismét szereplő mikroszkópot „duplafejes” „The Divison Bell” turnéplakát, grafika és stage pass minta következik. Mintegy felhívás egy keringőre, hogy ha eddig esetleg még nem tetted, vizsgáld meg figyelmesen a „The Division Bell Tour” és kiadványcsalád többi képi elemét is… Hajrá!

A lehetőség mindenesetre adott, a legújabb „Pulse” könyvet tartalmazó, dupla optikai lemezes díszdoboz egyelőre még könnyen elérhető, itthon is kapható, rendelhető.

A friss kiadvány esetében szándékosan nem használtam illusztrációként a belső oldalakat. Tessék csak szépen lekapcsolni a digitális kütyüket! Majd kézbe venni, megszagolgatni, és egy csésze forró tea vagy pohár hűvös bor mellett alaposan áttanulmányozni a „Pulse” könyvecskét… Miközben a felújított koncerthang árad a sokcsatornás hifiből, mindenfelől a fotel irányába. Miközben a díszdobozt díszítő vörös LED békésen pulzál a pompás muzsika mellé…

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!