2022. augusztus 17-én érkezik a következő Djabe & Steve Hackett koncertalbum, melynek anyagát bő tíz évvel korábban vették fel a híres-neves bécsi Porgy & Bess – Jazz & Music Clubban, a 2012-es turné záróestjén. Sem a koncert anyaga, sem a megjelenés dátuma nem véletlen, hiszen pont aznap és pont ugyanazon a helyszínen, tehát augusztus 17-én, Bécsben indul a fúziós zene hazai élcsapatának és a Genesis együttes legendás gitárosának idei közös nyári turnéja is.

A Djabe & Steve Hackett formáció 2012-ben rögzített „Live At Porgy & Bess” című albumán a Djabe második korszakának kései felállása, vagyis Égerházi Attila gitár, percussion, ének, Barabás Tamás basszusgitár, vokál, Kovács Zoltán billentyűk, Kovács Ferenc trombita, hegedű, ének, Banai Szilárd dob hallható. Már a néhai Sipos András ütőhangszeres, énekes nélkül szerepel itt a cspat, aki akkor sajnos már csak felvételről volt megidézhető. De ekkor már Steve Hackett gitárművésszel kiegészülve, aki azóta is évről-évre visszatér magyar barátaihoz egy-egy újabb érdekes közös turnéra, egy-egy újabb rendhagyó, különleges lemezfelvételre.

Steve Hackett, Bécs 2012

Az április 3-i bécsi előadás több, mint két órás felvétele különös utat járt be. A nyersanyag egészen 2020-ig dobozban várta a sorsát. Aztán jött a covid őrület és az azzal járó lezárások, így a már hagyományosnak tekinthető Djabe plusz Steve Hackett turné sem tudott megvalósulni. Helyette a tervezett újabb bécsi koncert napján egy stream közvetítést adott a Porgy & Bess, a kifejezetten erre az alkalomra elővett, kikevert és készre vágott profi felvétellel kárpótolva a Hackett-, Genesis- és Djabe-rajongókat.

Majd a fokozódó pandémiás helyzet miatt a 2021-es közös turné is elmaradt, így aztán végül az Úr 2022. esztendejére csúsztak Steve Hackett és a Djabe zenekar „The Journey Continues” turnéjának korábban meghirdetett előadásai. Erre időzítve készült el a 2012-es koncert hangfelvételének 84 perces kivonata, mint koncertalbum.

Djabe & Steve Hackett, Bécs 2012

A kiadvány érdekessége, hogy csak és kizárólag hagyományos (kompakt) magnókazetta formátumban kerül kiadásra, mindösszesen száz példányban. Így az analóg hangzás szerelmeseinek érdemes gyorsan ébredniük – hiszen limitált mennyiségű hanghordozó áll rendelkezésre-, hogy a gyűjteményekbe kerüljön ez a különlegesség.

Ismeretes, hogy a Djabe zenekar utoljára 21 éve, 2001-ben adott ki kazettát, azóta inkább DVD-Audio és vinil kiadványokkal kedveskedtek a vájtfülű rajongóknak, a normál CD és DVD kiadások, illetve Blu-ray mellett. E mostani kiadás – szokás szerint- ismét egy professzionális felvételt tartalmaz, Barabás Tamás keverésében és masterével, melyet kellemes, old school analóg hangzásban élvezhetünk. Feltéve, ha még (vagy már újra) rendelkezünk egy igényes magnódeckkel, illetve a hozzá tartozó erősítő és hangfalrendszerrel.

Már a „Live At Porgy & Bess” kazetta korai tesztváltozatai is meggyőzően szóltak, de a végleges kiadáson hallható hanganyag és hangminőség bármelyik külföldi nagyágyú mellett is magabiztosan helytáll.

Live At Porgy & Bess MC 2022

Djabe & Steve Hackett: Live At Porgy & Bess – Vienna, Austria, 3 April 2012

MC 2022

Side A:

1. City Of Habi
2. The Steppes
3. Horizons
4. Ace Of Wands
5. Firth Of Fifth
6. In That Quiet Earth
7. Butterfly

Side B:

8. Dark Soup
9. Last Train To Istanbul
10. Los Endos
11. Bass Guitar Solo
12. Distant Dance

Steve Hackett – gitár, ének
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, ének
Barabás Tamás – basszus gitár, vokál
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek
Banai Szilárd – dobok
Sipos András – ének, felvételről
Christoph Huber – konferálás

The Journey Continues Tour 2022

Djabe & Steve Hackett: The Journey Continues Tour 2022

Augusztus 17. – Bécs, Porgy & Bess – Jazz & Music Club (A)

Augusztus 18. – Budapest Jazz Club (H)
délutáni előadás / early show

Augusztus 18. – Budapest Jazz Club (H)
esti előadás / late show

Augusztus 19. – Debreceni Egyetem, Liszt Terem (H)
vendég: Android

Augusztus 20. – Olomouc, Bounty Rock Cafe (CZ)

Augusztus 21. – Győr, Richter Terem (H)