Kibővített kiadás, 2CD 2022, GR1993 Records

2022. július 7-én készült el az „In The Footsteps Of Attila and Genghis” album kibővített második kiadása, mely a korábbi verzióhoz képest 40 perccel több hanganyagot tartalmaz.

A hazai world/jazz fusion élcsapatának és a Genesis legendás gitárosának gyümölcsöző munkakapcsolata immáron közel két évtizednyire nyúlik vissza. Steve Hackett első alkalommal a 2002-2003-ban készült „Táncolnak a kazlak” című Djabe albumon működött közre, melyet azóta számos hasonló vendégszereplés követett, oda és vissza.

Az első közös koncertre 2004-ben, Londonban került sor. Az első közös turnét pedig 2008-ban bonyolították le, európai és ázsiai helyszíneken.

Bő két évvel később, az akkoriban „Djabe special guest Steve Hackett” néven futó produkció 2010-es kelet- és közép-európai koncertkörútján készült felvételekből egy kétórás, dupla CD-s koncertalbumot állítottak össze az alkotók. Ez az anyag hasonlóan a Pink Floyd „Pulse” koncertlemezéhez, nem egy bizonyos helyszínre és előadásra koncentrál, hanem inkább egyfajta turné-antológiaként összefoglalva a történteket, a közös koncertek legjobb pillanataiból szemezget.

In The Footsteps Of Attila and Genghis 2CD digipak

Az eredetileg 2011 februárjában napvilágot látott „In The Footsteps Of Attila and Genghis” album már a címével is reflektál a nem sokkal korábban megtett hosszú útra, hiszen hőseink azokban a régiókban és városokban turnéztak, mint ahol annakidején Atilla, hun nagykirály és Dzsingisz, mongol nagykán is megfordulhatott. Egykori kiterjedt birodalmaik területén, tehát a jelenlegi Magyarország, Oroszország, Bulgária és Szerbia városaiban szólaltak meg a Djabe-, Steve Hackett- és Genesis-klasszikusok improvizatív élő verziói.

A hárompaneles digipak arculata is harmonizál a témával, hiszen a frontborítón Égerházi Imre „Magyar mondák, legendák (Csodaszarvas, Emese alma, Őseink hitvilága, A fehér ló)” című festménye látható, míg belül, a digipak középső panelén székely rovással is megtalálhatók a „DJABE” és a „HACKETT” nevek.

Égerházi Imre 1994

A hanganyag javarészén Steve és az akkori Djabe felállás: Égerházi Attila, Barabás Tamás, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán és Banai Szilárd játszik, valamint helyettesítő turnézenészként, az azóta már teljes jogú taggá vált jelenlegi Djabe trombitás, Koós-Hutás Áron hallható.

Djabe és Steve Hackett, Debrecen 2010

Összehasonlítva az akkori, tehát a 2010-es Djabe plusz Steve koncertkörút műsorát a jelenleg utolsónak számító, 2021-es közös koncertalbum, a még a lezárások előtt rögzített „The Journey Continues” anyagával, elég néhány hallgatás és jól érzékelhető a markáns különbség. Bár az „In The Footsteps Of Attila and Genghis” dupla CD és a 2019-ben Nyíregyházán (valamint 2018-ban az osztrák Sankt Veit an der Glan városában található Herzogsburgban) rögzített koncertlemez tracklistáit összevetve számos egyezést találhatunk, de a srácok annyira máshogy adják elő ugyanazokat a szerzeményeket, hogy egy pillanatra sem érezhető ismétlésnek vagy önismétlésnek a Djabe gazdag élőalbum kínálata.

Köszönhető mindez a Djabe & Steve Hackett produkció az újra mindig nyitott és alapból nagyon improvizatív felfogásnak. Továbbá nyilván az eltelt évtized változásai is vastagon benne vannak a különbségekben. De leginkább mégis az a koncepcionális különbség érződik, hogy míg a Djabe a 2000-es évek közepétől a tizedfordulóig inkább a szó hagyományos értelmében vett dzsesszesebb felfogásban adta elő a koncertműsoraikba került szerzeményeket, Steve érkezésével évről-évre, fokról-fokra erősödött a rockos véna, illetve azzal párhuzamosan az autentikus népzenében gyökerező, akusztikus előadásforma is. Így vált az atmoszferikus world music és a fesztivál jazz szerelemgyerekéből lassanként egy olyan, jó értelemben vett populáris produkció, mint mikor a progresszív rock virtuózai, például az Asia sokadik formációjának sokadik turnéműsora, mintegy önfeledt jutalomjáték, átmegy felszabadultan mosolygós, AOR örömzenélésbe.

Az életművet figyelmesen végighallgatva tetten érhető, hogy míg a 2010-2015 között rögzített koncertfelvételeken a művészek abszolút a jazz színpadokhoz szokott módon dobálják egymásnak a témákat, adják körbe a szólókat, addig az újabb anyagokon már jóval lazábban, oldottabban történik mindez, inkább a dalok hangulatára, mint a hangszeres tudás mindenáron való bemutatására helyezve a fő hangsúlyt. Nyílván ízlés kérdése, kinek mi, melyik előadásmód tetszik jobban. De szerencsére nem kell választani. Hiszen, ha csak a közös koncertfelvételeket vesszük, akkor is rendelkezésünkre állnak – a már említetteken túl- a „Sipi emlékkoncert”, a „15th Anniversary Concert”, a „Summer Storms & Rocking Rivers”, a „Down And Up – Live in Budapest”, a „Live in Blue”, a „It Is Never The Same Twice”, vagy a „Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes” albumok. Megannyi felejthetetlen este pompás előadásainak legjobb pillanataiból összeállítva. Bárki bármelyiket bármikor kedvére megpörgetheti.

Összegezve, az „In The Footsteps Of Attila and Genghis” tehát inkább a csapat zabolátlanabb oldalát mutatja be. A mérhetetlen tehetségről árulkodó, ihletett, zsigeri, csodás improvizációkat, amiket őrületes szólókba csomagoltak a művészek.

Melyeket a pillanat hevében a nemcsak, hogy kitoltak a falig, de még jóval azon túl is elmentek – a variációk végső határáig. Nem ritkán az adott kompozíciók eredeti arányait és felépítését jócskán túlhaladva, átalakítva. Steve Hackett pedig hallhatóan örömmel ugrott fejest ebbe, a számára is újnak és izgalmasnak számító előadási formába. Szó sincs arról, hogy vendégként hozzájátszik ezt-azt a Djabe fiúk zenéléséhez. Miként Tamásék sem csak simán elkísérgették őt, hanem nagyon komoly művészi együttlétről, együttlélegzésről van szó. Arról a bizonyos áldott, ritka előadóművészi együttállásról, majd a karizmák együtt mozgásáról, amit csak érezni lehet, majd engedni neki, vagy ellenállni, de tanulni biztosan nem.

Erre az élményre pedig alaposan rásegít a jó ízlésről árulkodó, átgondolt, okos szerkesztés. A két CD dalsorrendje jól ellenpontozza a különféle stílus-, hangulati- és szerkezeti-elemeket, melyek hatása így fokozottan érvényesül. Egészen másfajta élményt nyújtva, mint a „Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes” albumon hallható, szintén kitűnő koncertfelvételek.

Djabe és Steve Hackett, Kalinyingrád 2010

Az eredeti kiadás sajátossága, hogy mindkét korongja úgynevezett „enhanced” CD, tehát a kompakt lemezek multimédiás partícióin bónusz videófelvételek találhatók. Az első CD-n a 2010-es szerbiai „Nisville Jazz Festival”, a másodikon pedig a 2008-as malajziai „Penang Island Jazz Festival” Djabe special guest Steve Hackett fellépéseinek részleteivel.

Az újrakiadáson nincsenek videók, viszont hat bónusz tracket hallhatunk, összesen 40 percben. Amivel a már eleve háromlemeznyi turnéválogatás a negyedik nagylemeznyi extra tartalommal egy 160 perces monstre turnénaplóvá bővült.

Ismét egy közel tökéletes kiadás. Az egyetlen dolog, amin a magam részéről biztosan változtattam volna, az a frontborító. Ugyanis az új kiadás, a kibővített CD-ket rejtő digipak ránézésre teljesen megegyezik az előzővel. Nem derül ki, hogy melyik-melyik. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy valamelyik kevésbé képben lévő gyűjtő simán átlapozza a 2022-es kiadást, a kedvenc lemezboltja megfelelő CD-rekeszeit lapozgatva. Ezért érdemes lett volna jól látható helyen feltüntetni, hogy bővített újrakiadás. De még így sem késő egy feltűnő matricával kiemelni, hogy ez az új „In The Footsteps Of Attila and Genghis” verzió plusz 40 perc, korábban kiadatlan zenét is tartalmaz ráadásként.

A felújított kiadvány is elérhető lesz a Djabe & Steve Hackett formáció augusztusi turnéjának állomásain. Érdemes beszerezni, majd az idei előadásokon is hallható szerzemények koncertváltozatait összevetni az „In The Footsteps Of Attila and Genghis” dupla CD-n hallható verziókkal, illetve lemezgyűjtemény egyéb vonatkozó darabjain található változatokkal. A Djabe & Steve Hackett produkció a mérhetetlen művészi szabadságával mindig képes újat mutatni, még többet adni.

Djabe special guest Steve Hackett: In The Footsteps Of Attila and Genghis – 2022 kibővített kiadás

2CD 2022

CD 1:

1. Erdő, erdő
2. Firth of Fifth
3. Dark Soup
4. City of Habi
5. The Steppes
6. Pécs
7. Distant Dance
8. Clouds Dance

extra:

9. Wind And Bell
10. Sárika
11. Ace Of Wands

CD 2:

12. Doromb
13. Butterfly
14. Last Train to Istambul
15. In That Quiet Earth
16. Genghis’ Sword
17. Behind The Veil
18. Omachule (excerpt)

extra:

19. Steve’s Acoustic Set
20. Scenes
21. Los Endos

Steve Hackett – gitár, ének
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, ének
Barabás Tamás – basszusgitár
Koós-Hutás Áron – trombita
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek
Banai Szilárd – dobok
Sipos András – ének, ütőhangszerek, felvételről

The Journey Continues Tour 2022

Djabe & Steve Hackett: The Journey Continues Tour 2022

Augusztus 17. – Bécs, Porgy & Bess – Jazz & Music Club (A)

Augusztus 18. – Budapest Jazz Club (H)
délutáni előadás / early show

Augusztus 18. – Budapest Jazz Club (H)
esti előadás / late show

Augusztus 19. – Debreceni Egyetem, Liszt Terem (H)
vendég: Android

Augusztus 20. – Olomouc, Bounty Rock Cafe (CZ)

Augusztus 21. – Győr, Richter Terem (H)