A „Wet Dream”-mel ellentétben az „Identity” albumhoz már készült „rendes”, bolti forgalomban kapható kislemez is. Ennek az A-oldalán a nagylemez talán legjobb kompozíciója, a „Confusion” kislemez-verziója kapott helyet, míg a B-oldalon az anyag kazetta-változatának bónusz felvétele, az „Eyes Of A Gypsy” hallható.

Utóbbi ismét egy jó döntés volt, mely a producerek hozzáértését bizonyítja. Mivel a többi Zee szerzeményhez képest az „Eyes Of A Gypsy” zeneileg sekélyesebb, ráadásul szövegileg is kilóg az amúgy eléggé egységes album tételei közül, logikus megoldás volt, hogy ne a törzsanyag részeként, hanem inkább bónuszként, illetve B-oldalas dalként szerepeltessék. Bár azzal kapcsolatban akkor sem lehettek Dave-éknek különösebb illúzióik, hogy esetleg majd valamelyik fősodratú rádió rendszeresen a műsorára fogja tűzni a single bármelyik oldalát is… Mindenesetre az „Identity” kapott egy újabb kör publicitást, az albumról kiemelt slágerjelölt kompozíció pedig egy újabb esélyt a szélesebb körű ismertségre.

Az umlautokkal (német ékezetes magánhangzók) ezúttal sem fukarkodó, hivatalosan „Cönfüsiön / Eyës Of A Gÿpsy” című Zee kiadvány maxi single változatban is megjelent, ahol az albumon 4 perc körüli „Confusion” hat és fél perces „extended” verzióban, illetve három és fél perces „single” verzióban is szerepel, az „Eyes Of The Gypsy” pedig kapott egy teljesen felesleges „dub” változatot. A cucc jól szól, a design szépen passzol az album borítójához, illetve annak belső tasakjához. De ennyi és nem több. Egy jópofa érdekesség Fashion és Pink Floyd rajongóknak, valamint egy újabb begyűjtendő vinil az újhullámos zene szerelmeseinek.

Persze floydos nézőpontból ismét beindult a rockerkedő okoskodás, mely tíz-húsz évvel később néhol még szánalmas hőbörgéssé is fajult, mondván, hogy miért készültek „a Rick Wright szólólemezhez” remixek… De hát miért ne készülhettek volna? A többiek is dobtak piacra dance remixeket. Ráadásul jóval gyengébbeket, zenének alig nevezhetőket is. Gondoljunk csak a „Run Like Hell” Waters-féle „Potsdamer Mix”-ére, vagy a negyedik Gilmour stúdióalbum deluxe verzióján szereplő „Rattle That Lock” szinte már hallgathatatlan, címében is beszédes „Youth Mix – 12″ Extended Radio Dub” változatára… Utóbbihoz képest a „Confusion – extended mix” vagy a „Lie For A Lie – 12″ version” minden túlzás nélkül maga a nagybetűs ZENE.

Az Orb miatt fanyalgó floydosoknak később nyilván újabb hatalmas pofon lehetett, mikor 2010-ben David Gilmour „Metallic Spheres” címmel egy dupla nagylemeznyi dalt jelentetett meg az ambient techno együttessel. Nick Mason jelenlegi bandájában pedig egy ex-Orb muzsikus, Dom Beken játssza a korai Floyd klasszikusokat; a Spandau Ballet legendája, Gary Kemp mellett… Ne legyünk fafejek! A Pink Floyd tagjai mindig is feszegették a határokat, művészetükhöz sosem passzolt a bemerevedettség vagy önkéntes kockafejűség…

Mindenesetre anno a Zee albumhoz érkezett egy kiegészítő kislemez és egy kimagasló hangminőségű maxi, egy nagyon jó és egy kevésbé sikerült számmal. Mindezt azonban akkoriban sem osztott, szorzott különösebben. 1984-ben már egyik nyugati országban sem lehetett labdába rúgni profi videóklip és alapos turnézás nélkül. És mint érzékelhetjük, tömegmédia szempontból, azóta is tart az 1984-es esztendő…

Folytatjuk!

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. Utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.