1971-ben a Neoton együttes lehetőséget kapott, hogy a magyar kulturális delegáció részeként Afrikában zenéljen, egy szólistával, Karda Beáta énekesnővel kiegészülve. A zenekar akkori felállása: Pásztor László gitár, ének, Galácz Lajos gitár, ének, Balázs Ferenc „Fecó” orgona, ének, Som Lajos „Lui” basszusgitár és Debreczeni Ferenc „Ciki” dobos még kifelé menet, február 7-én Amszterdamban megtekintette a Black Sabbath „Paranoid” turnéjának utolsó holland állomását, mely maradandó nyomot hagyott a művészekben.

Igen, sajnos én is tudom, magam is hallottam, hogy vannak olyan harsány, önjelöltek, akik egymásra kacsintgatva jókat derülnek azon, hogy szerintünk nem igaz Fecóék által sokszor előadott történet. De egyrészt ugye a rosszindulatú okoskodásban érintett fráterek nem voltak ott. Sem Amszterdamban, sem máshol, a főhőseink életútját érintő egyéb fontos állomásokon. Miként az egykori legendás helyszíneken sem. Másrészt, többségükben még csak nem is éltek 1971-ben. Vagy ha épp már mégis, az ős-Neoton korszakban még csak egészen picurka gyerekek voltak.

Harmadrészt, sem a Black Sabbath, sem a Neoton hiteles története nem ismerhető meg a sok sebből vérző, erősen hiányos, abszolút hiteltelen online koncertdátum katalógusokból, illetve az inkompetens alakok által újra és újra átszerkesztgetett hitvány wikipédia szócikkekből. Miként a felkészületlen firkászok által készített rissz-rossz interjúkból sem.

Bolond város LP, szovjet változat, 1970

Negyedrészt, akár kérdezni is lehet, lehetett volna. A magam részéről a Taurus előzményekkel kapcsolatban mindhárom érintett ex-neotonos főszereplőt megkérdeztem és mindannyian ugyanazt és ugyanúgy adták elő, egymástól függetlenül. Vagyis, hogy útban Nigériába, az őket továbbszállító afrikai járatra várva, Som Lajos egyik haverja, egy Charlie nevezetű gyémántcsiszoló mester látta őket vendégül Amszterdamban. Miközben tehát az afrikai repülőre várakozva lerakták megőrzésre a meleg ruháikat Charlie lakásába és feltöltötték az utazóbőröndjeiket konzervekkel, ő ajándékozta meg a neotonos fiúkat egy meglepetés koncerttel. A Black Sabbath együttes „Paranoid” turnéjának amszterdami előadására szóló jegyekkel.

Majd visszafelé ugyanez pepitában, értelemszerűen Black Sabbath nélkül, mert – mint közismert- Ozzyék akkor már a második amerikai turnéjukat bonyolították. Good morning!

Bolond város LP, magyar változat, 1971

Tehát mire Fecóék az első fellépésük helyszínére értek, a hollandiai koncertélmény már ezerrel dolgozott bennük. Melynek következményeként Balázs Fecó és Som Lajos már Lagos-ban elkezdte tervezni, szervezni a következő, hard rock stílusban játszó együttesüket. Melynek gitáros-frontember posztját értelemszerűen a Tűzkerék már akkor legendás gitárhősére, Radics Bélára, Lui egykori zenésztársára osztották, mint a feladatra vitán felül a legalkalmasabb személyre.

Dobosnak pedig a hozzájuk hasonlóan szintén a keményebb zenéket kedvelő társukat, Debreczeni Cikit gondolták, akivel együtt hallgatták Iommi-ékat. Bár Som Lajos később többször is előadta, hogy már a kiutazáskor tudott a Locomotiv GT kapcsán kialakult Omega körüli kavarásról. Így biztos volt benne, hogy ha elkezdenek dőlni a dominók, akkor a maradék Omega tagság meg fogja keresni Debreczeni Ferencet, mint a jól sikerült Omega-Neoton turné pozitív tapasztalatai okán értelemszerűen adódó jelöltet.

Omega – Neoton koncertplakát, 1970

Lajos jól kalkulált, mert mikor hazaértek a kiküldetésből, Cikit már két csaj várta Ferihegyen, az omegás fiúk nevében, szervezésében. Majd két nappal később Benkő Laciék is meglátogatták a kitűnő dobost, hogy az „ajándék groupie-k” után egy komoly zenekari ajánlatot is tegyenek ráadásként.

 (Igen, tudom, hogy ezzel kapcsolatban is terjed mindenféle egyéb sületlenség. Viszont Ciki, Laci, Fecó és Lajos egyaránt így mesélték, külön-külön is, mikor rákérdeztem. Isten látja lelkem, valamiért inkább nekik hiszek, mint az ilyen-olyan gitt-egyletek önjelölt rocktörténészeinek…

Azzal kapcsolatban azonban már nincs, illetve korábban sem volt egyetértés, hogy konkrétan ki vagy kik voltak még jelen Benkő Laci mellett az Omega képviseletében. Mivel maguk az együttes tagjai is másképp emlékeznek, emlékeztek, ennél többet nem lehet a részletekről ex katedra kijelenteni.)

Omega – Neoton – Nonstop koncertplakát, 1970

Tehát végül, mint később még oly sokszor, bejött Lui jóslata: Cikit tényleg elvitte az Omega. Így aztán a maradék két neotonos rockernek új dobos után kellett néznie.

Folytatjuk!