Az idén már ötvenegyedik évét taposó Manfred Mann’s Earth Band az utóbbi negyedszázadban nem csak a rendszeresen parádésra sikeredett koncertjei miatt hallatott magáról, hanem a professzionálisan feldolgozott zenei archívuma miatt is erősen a figyelem központjába került. Legalábbis a világ Enns folyón túli részén mindenképpen. A referenciaértékű archív sorozatokat és dobozos készleteket ráadásul kiterjesztették Mann további formációjára, így a Manfred Mann első két korszakára és a Manfred Mann Chapter Three együttesekre, valamint a Manfred Mann’s Plain(s) Music, illetve a Manfred Mann ’06 projektekre is.

Hatodik menetben a BBC archív felvételeit rendező és rendszerező sorozattal ismerkedhetünk meg. Erősen figyelemfelkeltő célzattal, mert a megjelenésük időszakában egyik kiadvány sem érte el a hazai médiumok ingerküszöbét.

A stúdióalbumok, kiemelt válogatások, hivatalos és bootleg koncertalbumok után 2019-ben elérkezett az ideje a rádiós archívum rendbetételének, majd összkiadásának is. A BBC archívumában fellelhető anyagok négy gyűjteményre lettek rendezve, időrendben. Manfred Mann első négy formációjának rádiófelvételei és egyéb ritkaságai négy adagban kerültek a boltok polcaira, melyek négy dupla CD-n, illetve tripla LP-n láttak napvilágot. Az első két korszak (Chapter 1 & 2) ezúttal is az énekesek fémjelezte stílusváltás alapján lett elválasztva.

A sorozat lemezei:

Radio Days Vol 1 – The Paul Jones Era – Live At The BBC 64-66

RADCD1: Manfred Mann – Radio Days Vol 1 – The Paul Jones Era – Live At The BBC 64-66 2CD 2019

A Paul Jones éra 1964 októbere és 1966 májusa közti BBC session-öket, illetve interjúkat vonultat fel, olyan legendás műsorokat felidézve, mint a „Top Gear”, a „Saturday Club” vagy a „Top Of The Pops”. Mely bőséges anyag alaposan kibővíti a korábbi BBC érintettségű Manfred Mann válogatásokat.

Radio Days Vol 2 – The Mike D’Abo Era – Live At The BBC 66-69

RADCD2: Manfred Mann – Radio Days Vol 2 – The Mike D’Abo Era – Live At The BBC 66-69 2CD 2019

A második etap hasonlatos az előzőhöz. Ezúttal a Mike D’Abo korszak 1966 augusztusa és 1969 áprilisa közti rádiós felvételeit ismerhetjük meg mélyebben. A kiadvány érdekessége, hogy nem csak alaposan kibővíti a Chapter Two éra eddig publikált BBC-s anyagait, de több olyan felvételt is tartalmaz, melyeket ugyan rögzítettek, de sosem kerültek adásba.

Radio Days Vol 3 – Live Sessions & Studio Rarities

RADCD3: Manfred Mann Chapter III – Radio Days Vol 3 – Live Sessions & Studio Rarities 2CD 2019

A harmadik gyűjtemény némileg rendhagyó műsort tartalmaz, révén a Manfred Mann Chapter Three együttesnek kevés rádiófelvétele készült, azokból sem maradt fenn minden. Mi több, ráadásul az annakidején az éterbe került anyagaik sem feltétlen Londonban készültek, hanem az egyéb demó- és élőfelvételeiket vitték a rádiószerepléseikhez, flexidisc-en vagy szalagon. Így a „Radio Days Vol 3” válogatásra a BBC anyagokat kiegészítették kislemez-felvételekkel, valamint a „Venus In Furs” című 1969-es olasz misztikus erotikus thriller filmzenéjének részleteivel.

Továbbá a „Volume Three” album további három, sokáig elveszettnek hitt dalával (Train Crash, So Sorry Pleasem és Chips). Amiket, ha összedolgozunk az „Odds & Sods” első CD-jén található másik adag ritkasággal, többé-kevésbé össze is áll a kiadatlan harmadik album, egyben a teljes Manfred Mann Chapter III katalógus.

Kevés ennél jobb és fontosabb anyag jelent meg az Úr 2019. esztendejében, mely repertoár a maga idejében bizony még az egyetemes rocktörténetre is komoly hatással bírt, így duplán érthetetlen a magyar nyelvű zenei sajtó általános érdektelensége.

Radio Days Vol 4 – Live At The BBC 70-73

RADCD4: Manfred Mann’s Earth Band – Radio Days Vol 4 – Live At The BBC 70-73 2CD 2019

A „Radio Days” negyedik része értelemszerűen a negyedik fejezetre, a Manfred Mann’s Earth Band korszakra koncentrál. Bár a lemezcímmel ellentétben ez nem tartalmaz 1970-es anyagokat, hanem az 1971 júniusa és 1973 novembere között rögzített rádiófelvételeket, illetve rádiós koncert-közvetítéseket vonultat fel.

Így, mint kvázi koncertalbum igen jól egészíti ki a korábban megjelent hivatalos koncertlemezeket, hiszen a hőskorszakot, az alapítókat, az eredeti felállást is bemutatja végre egy official live album. Azt, hogy milyen bitang erős is volt az induláskori Earth Band. Mely nem, hogy nem marad el a Chris Thompson vagy a Noel McCalla éráktól, hanem bizony sok tekintetben még ihletettebb, ösztönösebb, erőteljesebb is azoknál.

Ismét egy referencia értékű Manfred Mann sorozat, mely mind szerkesztésében, mind kivitelében, mind tartalmilag etalon. Sok ilyet kívánok még! Talán néhány másik, hasonlóan értékes életmű is jó, de legalábbis jobb kezekbe kerül a közeljövőben! A mesterszalagok minőségét és élettartamát tekintve is a huszonnegyedik órában vagyunk. Félő, hogy amiket most elbarmolnak a kontárok, azokat már nem lehet öt-tíz év múlva jóvátenni, kijavítani…

Folytatjuk!