Kim Simmonds bluesgitáros ikon halála

2022. december 13-án este elhunyt Kim Simmonds gitáros, a Savoy Brown együttes társalapítója. A gitáros vastagbélrákkal küzdött, tavasz óta már fellépéseket sem vállalt. A Savoy Brown alapítójaként és egyetlen állandó tagjaként Simmonds a brit blues-rock egyik sarkalatos alakja volt, aki – bár soha nem vált annyira ismertté, mint több társa, – számtalan blues-hajlamú gitárosra volt hatással.

Az 1947. december 6-án Walesben született Simmonds fiatalon fogott gitárt, tinédzserként az amerikai R&B és blues, valamint a brit bandák – legfőképpen a Rolling Stones – hatottak rá, mivel őket is ez a zene inspirálta.

Simmonds alig 18 évesen megalakította a Savoy Brown Blues Bandet. A ’60-as évek közepe volt, amikor a londoni blues színtér zsúfolásig megtelt fiatal tehetségekkel, némelyikükből szupersztár lett. A hamarosan egyszerűen Savoy Brown néven futó banda olyan csapatokkal versengett, mint a Cream, majd a Chicken Shack, a Ten Years After, nem beszélve John Mayall Bluesbeakers együtteséről.  A rengeteg turnézás segítette a Savoy Brown elismertségét kiépíteni mind az Egyesült Államokban, mind hazájukban, és végül némi kereskedelmi siker is született a banda 1970-es „Looking In” című albumával. Az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában az első 50-ben szerepelt az LP és egyre másra készítették az újabb nagylemezeket. A legsikeresebb albumuk az 1972-es „Hellbound Train” volt mind az eladások alapján, mind a kritikusok véleménye szerint. A banda bár rendre más énekest állított a mikrofon elé, de mindig Simmonds ügyes, dallamos és tüzes gitárjátéka határozta meg stílusukat.

Kim Simmonds volt az egyik legkedvesebb lélek, akivel valaha találkoztam ebben a zenei szakmában” – írta Joe Bonamassa a Twitteren, amikor értesült a bluesgitáros haláláról. „Mindig mosolygós és jókedvű volt. Gyönyörű lemezeket készített a Savoy Brownnal. Nyugodj békében Kim. Hiányozni fogsz.”

A Savoy Brown együttes 1991-ben fellépett Budapesten is, a Petőfi Csarnokban.