Addig is itt az újabb előzetes dal/klip

Még mielőtt napvilágot lát a HÉT JEL kettes lemeze, a Vérrel írva, újabb ízelítő érkezett a napokban, újra a rockosabb vonulatból, Hatalmas csendek címmel. Nem csak egy dal, de egy hozzá kapcsolódó klip is napvilágot látott, amiben Pócsi Pisti egy kicsit színészi vénáját is megmutatja, de a különösen személyes hangvételű szerzemény kisfilmjének írója, rendezője és egyben főszereplője is a Hét Jel név mögött „megbújó” Pócsi István. Ezekről is, és persze a lemezről is kikérdeztük Pistit.

Annyiféle képi anyaggal rukkoltál már elő, és többször felvetődött kérdésként, hogy mikor leszel te a főszereplő, hogy épp ideje volt valami ilyen jellegű klipnek is…

Szerepeltem én már többször, csak olyankor dalnokként voltam jelen. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy egyfajta sztorizós klip is készüljön. Ennek most jött el az ideje. Régóta tudom, hogy ez a szerzemény ezt a köntöst fogja megkapni, de az sokáig kérdéses volt, hogy én fogom-e játszani.

 Ki lett volna szerinted alkalmasabb erre a szerepre?

Mint színész, biztosan sokan megfelelőbbek lettek volna, és volt is ez irányú beszélgetés, de ahogy az előkészületek zajlottak, egyértelművé vált, hogy én válok bohóccá. Sokszor amúgy is megkapom, hogy komédiás vagyok. Akkor váljak teljesen azzá! Közben pedig nem is komédiás a szerep. Sokkal inkább drámai.

Joker, vagy Poets Of the Fall?

Elkerülhetetlen kérdés. Szerintem egyik sem. Persze a párhuzam annyira kézenfekvő: ha már bohóc, akkor az vagy Joker, vagy utalás a Poetsre. Közben pedig egyik sem. Legalább is nekem nem ezek voltak az inspirációk. Egyszerűen úgy éreztem, hogy ez a karakter, amivel hitelesen tudom megmutatni azt az érzelmi átalakulást, amiről nekem ez a szerzemény szól.

Átalakulás?

Szerintem igen. Ha az érzéseinknek teret merünk engedni, és a szeretés igen is érzelem, akkor egyfajta alakuláson megyünk keresztül. Főleg akkor, ha mindezt őszintén merjük tenni. Hiszem, hogy ez az életben a legfontosabb, hogy őszintén álljunk a dolgaink elé. Legyen szó pozitív, vagy épp negatív dolgokról. A szeretés, és szeretet utáni vágy pedig egyszerre mindkettő. Ha megkapjuk, akkor csoda, ha vágyakkal teli kép, akkor hatalmas küzdelem is tud lenni. Közben pedig iszonyatosan vékony a határ a kettő között. A Hatalmas csendek erről szól, hogy merjünk még, akarjunk még szeretni és szeretve lenni. Az, hogy ez most szerelem, vagy másfajta szeretés, saját dolgunk, hogy kódoljuk, de ez a dal alapvetően inkább szól a szerelemről.

Ezek szerint szerelmes dal?

Klasszikus értelemben nem az. Meg amúgy is, mi a szerelem? Mikortól szerelem a szeretés? Nyitott kérdések maradnak.

Tele van a klip utalással, ez mennyire tudatos?

Én azt mondanám inkább, hogy jelekkel, szimbólumok vannak benne, amiket igen, tudatosan helyeztem el ezeket itt. Van benne konkrét személynek szóló kép is, de sok az általánosabb. A tűz, szent szobor, az összegyűrt lapok, a beteljesületlen telefonhívás, és peresze a hetedik emeleti ablakban dohányzás. Annyira már ismersz, hogy nem fogom képről-képre elmagyarázni. Majd a néző kódolja szépen, és az a legjobb, ha a saját rendszerében helyezi el, nem pedig abban, amit én felrajzolok.

Egyébként rendkívül megterhelő volt az egész forgatás. Karácsony első estéjén forgattunk, eleve egy érzelmekkel teli időszakban és ott van még a dal valós mondanivalója. Igazából erre nem lehetetett felkészülni. Épp ezért nem is hívtam színészt, a karakter megformálásra. Egyszerűen beleültem a helyzetbe, és hagytam, hogy az érzelmek legyenek az irányadóak. Iszonyatosan fárasztó volt. Tudtam, mindent csak egyszer lehet felvenni. Az volt Futó Zolihoz a kérésem, akivel már sokadjára dolgoztunk, hogy jöjjön minden pillanatban, és forogjon, hiszen a smink miatt nem volt arra lehetőség, hogy újra és újra vegyük a jeleneteket. Amikor befejeztük a forgatást, és lemostam a sminket, egy órán keresztül ültem smink nélkül és csak bámultam ki a fejemből.

Azt írtad egy posztodban, hogy ez a dal tényleg az utolsó a lemez előtt. Ezek szerint most tavasszal tényleg érkezik a korong?

A Vérrel írva elkészült. Én vagyok sajnos a kreatív világgal megcsúszva. Míg az első lemez egy mérhetetlenül tiszta, egyszerű köntöst kapott, addig most egy nagyon összetett képvilág van születőben. Nem dolgozok külsős grafikussal, így a szabad éjszakáimon megy ez a meló és születik meg az eredmény. Ki kell várni, de hiszek benne, hogy egy nagyon szép produktum születik meg.

Nekem egyszer már meséltél róla, hogy valami extra is kerül a lemez fizika formájába…

Ezért nem szeretek ezekről előre beszélni, mert valaki belekérdez. Igen, a kiadóval kitaláltunk egy extrát, de ezt tényleg szeretném meghagyni arra a pillanatra, amikor a kedves zenehallgató kézbe veszi a kiadványt.

A H-Music gondozásában március folyamán megjelenő második Hét Jel lemez, a Vérrel írva egy igazi érzelmi hullámvasút, ami az elmúlt évek mélypontjaira is reflektál, ugyanakkor próbál tartalmas gondolatokat és értéket közvetíteni a hallgató felé.