2022 októberében Bubenyák Zoltán személyében új billentyűs érkezett a Djabe együttesbe, akivel új időszámítás kezdődött a fúziós zenekar életében. A megújult felállás két dupla albumot is készített az ősz folyamán, melyből az új dalokat tartalmazó Before dupla CD kiadása december 9-én jelent meg. A korábbi kompozíciók jelenlegi változatait High-End minőségben tartalmazó Art In Tone viszont már csak a következő évben. Miként szintén 2023-ban érkezett a többi Before formátum, illetve idén startolt a lemezbemutató turné is.

Djabe – Haarlem, Hollandia 2022

Az Úr 2023. esztendejének első Djabe megjelenésére január 27-én került sor, mikor is a Before DVD-Audio változata piacra került. A régiókód-mentes korong komoly feltűnést keltett a világ Hi-Fi és High-end fórumain, mert a Djabe nemcsak, hogy életben tartja a formátumot, de ismét olyan jó minőségű hangsávokkal töltötte meg, hogy egy újabb -tesztlemezként is használható- referencia-kiadvány született a Gramy műhelyében. Ezek után áprilisban érkeztek a szalagos Before kiadások és a dupla LP verzió, melyek viszont korlátozott számban már a megjelenés előtt is elérhetők voltak a koncertek előtti-utáni dedikálásokon.

Djabe koncert – Brüsszel, Belgium 2023

A Djabe új formációja 2023. február 17-én Belgiumban, a brüsszeli Liszt Intézetben mutatkozott be. Majd márciusban elindult a hazai lemezbemutató sorozat is. Elsőként egy háromállomásos, márciusi miniturné keretében, melyen a Barabás Tamás basszusgitáros, Bubenyák Zoltán billentyűs, Égerházi Attila gitáros, perkás, Kaszás Péter dobos, énekes és Koós-Hutás Áron trombitás mellett vendégként színpadra lépett még Karvaly Tibor elektromos hegedűn és Szabó László gitáron, szitáron és szájharmonikán.

Karvaly Tibor a Djabe négyötödével, Kiskunmajsa 2023

A magyarországi Before koncertek sora március 23-én Debrecenben, a zsúfolásig megtelt Nagyerdei Víztoronyban kezdődött. Az új műsor javarészt a Before anyagára épült, ezért a közönség nemcsak az új Djabe felállást ismerhette meg, hanem egyúttal egy jócskán megújult programot is élvezhetett. Az új anyag mellett elhangzottak még kompozíciók az eggyel korábbi The Magic Stag, az akár best of összegzésnek is beillő Art In Tone, és a szardíniai improvizációkból összeállított albumokról is. Barabás Tamás a basszus- mellett ezúttal akusztikus gitáron is muzsikált. Mikor is a nemrég született legkisebb lányának, Franciskának dedikált szerzeményét énekelte közösen Kaszás Petivel.

Hello, so new here,
Bright lights, strange shapes
What a journey I’ve completed
To feel home in your embrace

Hello, is this love?
So warm, so smooth
With a tender voice you guide me
To feel safe in your world

Hello, is this life?
All to explore?
It is one with me, I’m all in
To make way in my new world

Másnap, március 24-én Kiskunmajsán, a Konecsni György Művelődési Központban mutatták be az új programot. Mely akkora sikert aratott, hogy az előadás után több, mint egy órán keresztül tartott a dedikálás, olyan hosszú sor állt a régi-új aláírni-valókkal a művészek asztala előtt. Végül a márciusi kör 25-én, a Budapest Jazz Clubban fejeződött be, teltházzal. Mindegyik előadást soksávon rögzítették hangban, a budapestit képben is, mely anyagból a későbbiekben egy CD+DVD kiadványt terveznek kiadni, Before Live címmel.

Djabe dedikálás, Kiskunmajsa 2023

Májusban előbb egy fesztiválfellépés következett, 12-én Miskolcon az Avasi Borbarangolás keretében az OTP Jazz színpadon. Majd júniusban a Genesis gitáros legendájával, Steve Hackett-el zajlott a szokásos nyári közös Közép-Európa turné, melynek állomásain szintén elhangzott jó néhány Before tétel, Steve közreműködésével. Ezekből a tervek szerint szintén szerepel majd egy csokor a Before Live koncertalbumon és koncertfilmben. Végül június 24-én Szatmárnémetiben egy újabb önálló fesztiválszereplésen hangzottak el a régi és újabb Djabe klasszikusok. A Samfest Jazz & Wine programját a tervezett szabadtéri helyszínről az esős idő miatt áttették a Dinu Lipatti Állami Filharmóniába, ahol a gyönyörű épített környezet hatását csak fokozta a falakra vetített ötletes fény-kollázs. Ez utóbbi előadáson Dobos Laura volt a Djabe vendége, aki a Szatmárnémeti című angklung fantáziában működött közre.

Djabe koncert, Szatmárnémeti 2023

A Before turné őszi etapja szeptember 6-án indul a Budapest Jazz Club-ban, ahol a korábbitól eltérő, a Before mellett az Art In Tone anyagát is jobban előtérbe helyező programmal lépnek majd fel a Djabe fiúk. Majd szeptember 8-án Svájc: Chur, az Ict-Atelier, 9-én Németország: Paderborn, a Jazzclub, 26-án pedig Ausztria: Bécs, a Reigen Live következik, végül október 3-án Romániában, a bukaresti jazzfesztiválon záródik ez a sorozat. Erősen ajánlott ebből a körből is megtekinteni valamelyik fellépést, mert az idei koncertek eddig kivétel nélkül, egytől-egyig fantasztikus zenei és hangzásbeli élményt nyújtottak.

Fotók: Barabás Tamás, Barabás Zsolt, Szalay Tamás, Szörényi Miklós, Jozé – TTT Nemzeti Rockarchívum