Az 1968-as A Saucerful Of Secrets album legnagyobb szerencsétlenségére a Dark Side Of The Moon pont öt évre rá, 1973-ban jelent meg, mely aztán el is vitt minden 5-10 éves évfordulót. Hatalmas árnyékot vetve a nem kevésbé zseniális, de jóval kevésbé ismert elődjére.

Sorozatunk záró részében a mérföldkőnek számító lemezalbum utóéletét tekintjük át.

A Nice Pair

Tehát, miközben a Dark Side Of The Moon megemlékezései és évfordulói mindvégig maguk alá temették A Saucerful Of Secrets albumét, az első komolyabb újrakiadást mégiscsak a Dark Side világrengető sikere hozta meg. Ugyanis az EMI fejesei úgy döntöttek, hogy ha banda nem halad a Household Objects album tervezett anyagának munkálataival, akkor nem várnak 1975-ig, egy másik, másfajta új album elkészültéig, hanem inkább az „üres időben” újra kiadják az első két Pink Floyd és az első két Syd Barrett albumot, retrospektív dupla kiadványokként. Úgy is lett.

A Nice Pair, 2LP 1973, gatefold cover, back & front sides

A Nice Pair pedig amellett, hogy sok, akkor újonc Pink Floyd rajongóval ismertette meg a hőskorszakbeli remekműveket, az angol kifejezések, szóképek és szólások szójátékainak vicces képi megjelenítésével tovább öregbítette Storm Thorgerson és a Pink Floyd felsőfokú vizualitásának hírnevét. Kár, hogy mindebből a hazai közönség vajmi keveset volt képes dekódolni, ha egyáltalán hozzájutott a jugó licenc-nyomáshoz. Ugyanis ehhez a rétegzett, finom utalásokkal élő angol humorhoz már nem volt elégséges az iskolai oktatás, illetve a rém gyenge gyorstalpalók által felszedhető hevenyészett angoltudás. (Bő húsz éve történt, mikor az egyik klubdélután alkalmával az egyik olyan Floyd-rajongónak szegeztem a kérdést, aki épp az angolban való jártasságával hencegett, hogy mondja már el, hányat tud akkor és ott, azonnal megmagyarázni A Nice Pair képei közül. A jóembert a víz leverte, de még úgy sem jutott háromnál tovább…)

Shine On

A hanganyagot illetően az első érdemi újrakiadásra egészen 1992-ig kellett várni, de még akkor sem önállóan, hanem a Shine On box set részeként jelent meg A Saucerful Of Secrets remaszter kiadása, a könyvben extra illusztrációkkal és egyéb kiegészítő információkkal.

Shine On, reklámplakát, 1992

Ugyanez a hang aztán ismét kijött 1994-ben, még mindig nem egy önálló kampány, hanem a remaster sorozat részeként, de már legalább önálló kiadványként. Doug Sax csodás hangmérnöki munkája mindennek az ellentettje, mely napjaink újrakiadásait jellemzi. Egy kellően nagy dinamikával rendelkező, okosan panorámázott, visszafogott hangerejű anyagot készített, melynél jobb hangzást azóta sem hallottam CD-n, mint amit a ’92-es remaszterének japán kiadása tud. Pedig már sok-sok ezer korong megfordult azóta a lejátszóban.

A Saucerful Of Secrets, CD 1994, front cover

A bookletet pedig az eredeti borítót is jegyző Storm Thorgesron és Peter Curzon egészítették ki. Ami bár vélhetően számos korábbi vitát lezárt, de a legfontosabb információt, hogy konkrétan melyik dalban, melyik tag hallható, ezúttal sem árulták el. Azért Thorgerson a maga finom módján valószínűleg a felállásokkal kapcsolatban is jelzett ezt-azt, de kifejezett konkrétumok híján inkább csak a találgatások szelídültek a munkája kapcsán.

A rajongók számára egyik legfontosabb kérdést, mely számos vita tárgyát képezte az első huszonöt év során, miszerint melyik dalhoz is tartozik a frontborítón látható Doctor Strange, a kibővített booklet 4. oldala zárta rövidre. Mely a főoldalon is megtalálható mágikus kör egy másik variációját mutatja be a dalszöveg háttereként. Bár sokan, sokféle publikációban tippeltek már Strange kapcsán a címadó kompozícióra, a helyes megfejtés vélhetőleg mégis a Let There Be More Light sci-fije. Ezek szerint talán az angol NATO bázis az a hely, ahol a kormány összejátszik az idegenekkel, hogy aztán képregényhős mágusoknak és egyéb szuperhős barátaiknak kelljen sokadszorra is megmenteniük a Földet? – kérdezhetnék viccesen. De komolyra fordítva: mivel a Doctor A Saucerful Of Secrets egyik szövegében sem szerepel, szemben a The Man & The Journey dupla szvittel és a More filmzenével, ideje volt már helyre tenni, ha máshogy nem, ilyen finom utalás formájában, hogy miként kapcsolódik a borítókép az albumhoz.

A Saucerful Of Secrets, CD 1994, booklet, side 4

Az optikai korongot díszítő, szintén újkori kristályos fotó és a Shine On könyv A Sacurful Of Secters-szel foglalkozó fejezetének hasonló nyitóképe, valamint a kiterjesztet booklet 2. oldalán látható mindent látó szem egyaránt aláhúzzák a Doctor Strange történetek és a Strange Tales képregények ezoterikus jellegét. Egyben erős vizuális hangulati megerősítést nyújtanak az album dalainak, legfőképpen persze a nyitódarabnak.

A Saucerful Of Secrets, CD 1994, booklet, side 7

A 10. oldalon a Point Me At The Sky kislemezhez készült repülős fotósorozat egyik jellemző darabja szerepel. A második klasszikus négyest, a David Gilmour féle formációt ábrázolva. Vélhetően aláhúzva a tényt, hogy a kislemez bár már A Saucerful Of Secrets LP után született, de azért a két anyag mégiscsak összetartozik. E szerint az elrendezés szerint Henry McClean kamikaze-repülése a háborús veterán Corporal Clegg szatirikus történetével rokon. Ahhoz kapcsolódik, talán annak egyfajta kiterjesztése is a Point Me At The Sky disztopikus világképe.

A 12. oldalon szereplő négyes viszont az első klasszikus felállás, Syd Barrett részvételével, ami a See-Saw kapcsán vet fel kérdéseket. Leginkább Gilmour részvételével kapcsolatban.

A 14. oldalon pedig Syd Barrett látható, mely ugye adja magát a Jugband Blues-hoz. De annyi csavar azért van a dologban, hogy minden bizonnyal egy 1969-es Mick Rock fotón – ami már a Pink Floyd utáni szólókorszakát jelzi, melyben Nick Mason kivételével minden Pink Floyd tag részt vett zenészként, producerként, segítőként.

The Best Of Soul Music

Az eredeti lemeztasak furcsa utóélete, hogy egy izraeli válogatáshoz is felhasználták. Ugyanis A Saucerful Of Secrets frontborítója díszíti, az azon szereplő Pink Floyd fotóval együtt, az 1968-as The Best Of Soul Music nagylemez címoldalát is. Pedig sok köze nincs a Floydhoz. Olyan előadók szerepelnek rajta, mint a The Equals, a Floyd And Jerry , Lonnie Mack, a The Pyramids vagy a The Symbols. Könnyen lehet, hogy Storm annak idején nem is tudott róla, hogy ez úton kívánják újrahasznosítani a munkáját.

The Best Of Soul Music, LP 1968, front cover

Úton a Föld felé

Mindenesetre A Sacuerful Of Secrets képregényes hivatkozású borítója egy komoly löketet adott a hasonló, kortárs kulturális kereszthivatkozásokat tartalmazó lemeztasakokhoz. Ugyanis sok más zenéhez is passzolt az a megoldás, ahol a sok elem egymásra helyezett keveréke a különféle módosult tudatállapotok kavargó, álomszerű vízióit próbálta kiábrázolni. A képregényhősök azóta is töretlen népszerűsége pedig kifejezetten jót tett a hanghordozók piacának.

A hőskorszakbeli hazai példák közül talán az Úton a Föld felé /Mini/ borítóján látható kollázs DC érintettsége a legnyilvánvalóbb. Ahol Superman nem feltétlen csak a hátsó borítón jelenik meg, de ha nagyon akarjuk, akkor a Let There Be More Light-ot címadó dal szövegébe is beleképelhetjük. Miként a duplaszárnyú repülőgépet pedig a Point Me At The Sky egy későbbi megjelenésének is megfeleltethető. (Mikor Gyugyóval beszéltünk erről a lemezről, csak a vállát vonogatta. Nem sok beleszólása volt a kiadványba.)

Úton a Föld felé, LP 1979, back cover

A dalok utóélete

A Saucerful LP dalai nagyjából 1973-ig voltak a Pink Floyd aktuális műsorainak alappillérei. Ezért bár A Saucerful Of Secrets látszólag azon kevés album közé tartozik, melyhez nem készült koncertalbum, valójában szinte minden fontosabb kép- és hangfelvételen szerepel a címadó szvit, a Set The Controls For The Heart Of The Sun és a Careful with that axe, Eugene. Így például az Ummagumma Live Album műsorának háromnegyedét, a Live at Pompeii koncertfilm felét ezek teszik ki. Utóbbi ikonikus pillanatképei is, mikor Roger a gonggal küzd az ellenfényben, pont A Saucerful Of Secrets előadása közben készültek. Ez az arány a későbbiekben is megmaradt. Még sokáig úgy néztek ki a Pink Floyd koncertműsorai, hogy az aktuális dalok, plusz A Saucerful Of Secrets klasszikusok.

A későbbiekben a Set The Controls For The Heart Of The Sun Roger Waters szólóturnéinak is állandó repertoár-darabjává vált, bár néhol alaposan áthangszerelve.

A Remember A Day egy instrumentális verziója előbb bekerült az azonos című filmbe. 2008-ban pedig Rick Wright emlékére adták elő a Floyd megmaradt tagja. Előbb David Gilmour a zenekarával, majd másodjára már Nick Mason is részt vett az előadásában.

Kevésbé ismert, hogy a Corporal Clegg nagyszerű zenei témája megjelent az 1978-as The Wall demókon is. Sajnos a Sexual Revolution című tételt akkor leszavazták az albumról, miként a későbbi filmbe se került bele. Viszont Roger Waters egy makacs ember, kitartó szerző, így a kompozíció végül az 1984-es The Pros And Cons Of Hitch Hiking koncept-albumon, a zenei szvit részeként nyerte el végső helyét és formáját, a bő negyven perces álmot elmesélő történet-kavalkád ötödik részeként, 4:41AM (Sexual Revolution) címmel.

A Saucerful Of Secrets és a Corporal Clegg 1969-ban bekerült a rajongók által csak A Stuttgart Strudel néven aposztrofált, P1 – P wie Petersilie című német tévéműsorba. Az erősen a hippy ideológia alatt álló, a Pink Floyd tagok aktív részvételével forgatott háborúellenes műnél azóta sem igazán készült tömörebb, erőteljesebb és egyértelműbb szimbolikával dolgozó antimilitarista filmalkotás. Ahol is idővel azon vehetjük észre magunkat, hogy jobban aggódunk a szétvert ünnepi asztal finomságai miatt, mint a nagy zabálás képeit „megzavaró” háborús cselekmények áldozatai miatt. A békegalambról nem is beszélve. A Corporal Clegg blokk minden kockája telitalálat, méltó a zseniális kompozícióhoz.

A Saucerful Of Secrets dalait jelenleg is zenekarok százai tűzik műsorukra. Ebben a leginkább elkötelezett Pink Floyd tribute bandák járnak az élen. Miközben a prog rock zenei örökséget átfogóan gondozó csapatok is időről-időre újragondolnak egy-egy Saucerful szerzeményt.

A címadó kompozíció idővel még a komolyzenével foglalkozó szakemberek figyelmét is felkeltette. Hiszen a Pink Floyd életművet tanulmányozva A Saucerful Of Secrets szvit az első, azon hosszabb Pink Floyd kompozíciók sorában, mellyel Mason-ék már túlléptek a jobbára improvizált zenéken és már eleve komponált formulákkal építkeztek, az akkori kortárs zenékkel rokon módon.

A kapcsolódó kislemezek utóélete

Az 1970 és 1974 között megjelent klasszikus Pink Floyd válogatások egyaránt négy-négy Saucerful illetőségű számot, album tracket és kislemezdalt tartalmaznak. Az 1970-es The Best Of The Pink Floyd LP és az 1974-es Masters Of Rock kiadása az It Would Be So Nice mellett az Apples And Oranges és a Paint Box sztereó mixeit, valamint a Julia Dream úgynevezett douphonic (a mono mix bindzsizéséből nyert ál-sztereó) változatát. Míg a soralbumoknak kijáró tisztelettel övezett 1971-es Relics LP a Remember A Day, a Paint Box, a Julia Dream és a Careful With That Axe, Eugene szerepeltetésével tartotta köztudatban azt a korszakot. A Paint Box esetében egy korábban lekevert, rövidebb, speciális mix, mint exkluzív darab gazdagítja a kompilációt.

Majd a Shine On box The Early Singles című exkluzív CD-jén az összes korai Pink Floyd kislemezdal helyet kapott. Közte a Saucerful éra mind a hat megjelent felvétele: az Apples And Oranges, a Paint Box, az It Would Be So Nice, a Julia Dream, a Point Me At The Sky és a Careful With That Axe, Eugene, egyaránt az eredeti kislemez-változatokban.

Peter Jenner, egykori Pink Floyd menedzser nagyon szerette volna, ha a Vegetable Man és a Scream Thy Last Scream helyet kapott volna Syd Barrett 1988-as Opel című válogatáslemezén. Miután a tervét valaki megfúrta, Peter kiszivárogtatta az akkor frissen újrakevert felvételeket. Így bár azok korábban is ismertek voltak különféle bootlegekről, de a jó minőségű friss másolatok alapján beton biztosan visszaépültek a Pink Floyd életműbe.

A történelem ismétli magát, mert a két mostohagyermeknek számító Pink Floyd szerzemény az eredeti tervek szerint a 2010-es An Introduction To Syd Barrett válogatáson is szerepelt volna, még a 2010-es új keverések is elkészültek hozzá, azonban azokat másodszor is letiltotta valaki a kiadványról…

Egészen 2016-ig kellett várni, míg végre, hála Nick Mason kitartó erőfeszítéseinek, az egész korszak kiadásra került a The Early Years 1965–1972 díszdoboz első két kötetében. A Cambridge St/ation CD-n az Apples And Oranges és a Paintbox kislemezdalok, valamint a Jugband Blues, az In The Beechwoods, a Vegetable Man és a Scream Thy Last Scream 2010-es mixei. Továbbá aGermin/ation CD-n a Point Me At The Sky, az It Would Be So Nice, a Julia Dream és a Careful With That Axe, Eugene kislemez. Továbbá a Saucerful éra összes fennmaradt BBC felvétele is bekerült a monstre dobozos készletbe. Mivel Nick nem engedett a negyvennyolcból, így röpke 48 év késéssel végre minden megjelent, ami kiadható állapotban volt.

The Early Years 1975-1972, box set 2016

A Nick Mason’s Saucerful Of Secrets

A Nick Mason’s Saucerful Of Secrets együttes pedig nem csak a második Pink Floyd album nevét felvéve hirdeti a hőskorszak egyik csúcsteljesítményét, de a 2018 óta folyó turnéin számos kapcsolódó dalt játszottak már el élőben, mind a nagylemezről, mind a kapcsolódó kislemezekről. Nevezetesen műsorra tűzték már a Let There Be More Light, a Remember A Day, a Set The Controls For The Heart Of The Sun című kompozíciókaz, utóbbit egyszer még Waters vendégszereplésével is felturbózva.

Továbbá a kibővített címadó szviten túl eljátszották még a Point Me At The Sky és a Vegetable Man darabokat is. Míg az összes felsorolt felkerült a 2020-as Live At The Roundhouse koncertalbumra. Előbbi a legnagyobb durranásnak kijáró ráadás-blokkba került, utóbbiból pedig még single kiadás is készült, ötvenhárom évvel annak betiltása után, csak azért is jeligére. Nick Mason egy igazán kitartó művész, aki lassan, de biztosan haladva szitálja át az archívumot és egyetlen fontos Pink Floyd szerzeményt sem hagy feledésbe veszni, nagy-nagy szerencsénkre.

See Emily Play / Vegetable Man, maxi single 2020, front cover

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!