CD, Tom-Tom Records, 2023

Horváth Misi hazánk egyik legjobb szájharmonikása, aki ennek megfelelően az elmúlt harminc évben a legnagyobbakkal muzsikálhatott együtt, legyenek azok énekesek vagy más egyéb hangszerek virtuózai. Többek között játszott és közös CD-ket készített Fekete Jenővel, Gál Csaba Boogieval, Kontor Tamással, Török Ádámmal és a Minivel, illetve hallhatjuk Horváth Charlie, Süle Zsolt, Szabó Leslie vagy Takáts Eszter felvételein is. Misi második szólólemeze erősen önéletrajzi ihletésű, visszatekintő jellegű, kellemes, dallamos, változatos dalcsokrot rejt, mely igen hamar a fülbe mászik, majd újra és újra hallgattatja magát.

Hívnak a hangok CD, frontborító 2023

Blues, boogie, rockabilly, funky, rap, western, latin, pop és rock alapú kompozíciók váltják egymást a 2023 novemberében napvilágot látott Hívnak a hangok című korongon. Majd egy erősen filmzene hangulatú Morricone parafrázis zárja le az albumot, naná, hogy a Volt egyszer egy Vadnyugat herflis jeleneteire reflektálva.

A címadó, ars poeticának is beillő Hívnak a hangok egy olyan sokat látott zenész érett gondolatai, aki valóban az életét tette fel arra, hogy az általa tisztelt művészekkel életfogytig játssza az általa szeretett zenét.

A legújabb Horváth Misi CD tehát egy sokszínű, érdekes zenemenű, melyek elemei mégis egységes képet nyújtanak együttesen. Misi életének, élményeinek, inspirációinak kis üvegcserepei, melyekben kicsit távolabbról tekintve szépen visszatükröződnek a főhős arcvonásai is. Nagyjából, mint a megboldogult Pásztor Tamás dalaiban az Eszterlövészek CD-ken. Közben nem kevés amerikai ízzel találkozhatunk, hiszen a szerzemények stílusai javarészt az óceán túlpartján alakultak ki, illetve fejlődtek, majd futották ki magukat. De a Hívnak a hangok trackjeit mégis egy sajátos aura lengi körül, mely Miska mára már teljesen egyedivé vált érzelmes és technikás játékából, valamint az elmúlt időszak fővárosi hangulataiból áll össze egy kortárs, illetve a közelmúltat megidéző pesti mesévé.

Az album hangszerelése és megszólalása Giret Gábor magabiztos tudással párosuló fantáziáját és a Boogieman Stúdiót dicséri. A CD komoly cuccon is meg lett pörgetve és állja a sarat. Semmi divatos effektözön, semmi túlvezérlés, semmi torzulás. Old school zenékhez, old school hangzás. A producerként is remeklő Gábor mindezeken túl gitáron és basszusgitáron is hallható a korongon. Misi további társai Wild Cow Sonny, Pribojszki Mátyás, Gál Csaba Boogie, Katók István, Juhász Anikó, Kertész Bence, Juhász Gábor, Träger Lili és Táborszky Bence voltak a felvételek során. Tartalomhoz a forma, ez esetben valóban minden dal gondosan úgy lett felöltöztetve, amit az adott szerzemény megkíván.

Eredetileg még egy vendég szerepelt volna a Hívnak a hangok CD-n: Török Ádám, a Mini és a RABB néhai vezére. Mi több, Gyugyó tervei között az is szerepelt, hogy az eredendően 2023. január 12-re szervezett 75/55 jubileumi koncertre újra kiadják az Éjszakai utazások Zeneországban című Ádám & Misi CD-t, a Török Ádám 75 jubileumi CD-sorozat keretében. Majd az év folyamán esetleg egy újat is készítenek közösen.

Aztán előbb a nagykoncertet kellett januárról májusra csúsztatni az energiaválság és a szénszünet miatt. Majd miután Ádám elment, utána már a szívének oly fontos CD sorozat mögül is szép sorban kifaroltak az érintett kiadói és egyéb szakemberek. Így sem a régi, sem az új nem készült el. Miként szegény Török bácsinak a Misi második szólólemezén való vendégszereplésre sem maradt ideje…

„Ezt a lemezt Török Ádám emlékének ajánlom. Hálás szívvel köszönöm neki, hogy zenész lehetek, és neki köszönhetem, hogy ez a lemez megszülethetett. Ádám, mindig mellettem voltál a zenei úton, és ezért örökké az életem része leszel. Hálás szívvel adózom emlékednek. Ég veled, kedves barátom!” – Horváth Misi

Horváth Misi 2023

Mikor egy hangszeres szólista szerzői vagy szólólemezt készít, három lehetőség közül választhat. Vagy végig instrumentális anyag lesz, ha pedig szöveges mondanivalója is van, akkor vendégénekeseket kér fel, vagy ő maga vállalja be. A magam részéről inkább az utóbbi albumokat kedvelem. Még akkor is, ha a színészlemezekhez hasonlóan nem feltétlen az orgánum, a hangterjedelem vagy az énektudás az adott előadó erőssége. Ugyanis a dalokat leginkább azt tudja hitelesíteni, aki a szöveget megírta, aki az adott élménysort átélte, átszűrte, majd idővel papírra vetette.

Ez esetben négy instrumentális és hét énekes dal a kínálat, melyből hatnak a szövegét is egyedül Misi jegyzi. Melyek a rá jellemző életigenlést és útmutatást, pozitív hozzáállást tükrözik. Utóbbiakat egy főállású énekes nyilván szebben is el tudta volna énekelni, valamint a prozódia is döccen néha itt-ott egyet-egyet, valahogy mégis kerek egész a lemezanyag. Ugyanis Misi élményeit, érzéseit, gondolatait és emlékeit Misi tudja a leghitelesebben tolmácsolni. Mint például az első klipes dal esetében, ami valóban, szó szerint az utolsó táncról szól, mellyel kapcsolatban Miska a következőket nyilatkozta:

„Sokat gondolkoztam azon, hogy a lemez melyik daláról készüljön először videóklip. Választásom végül Az utolsó tánc-ra esett, amit Juhász Anikó szerzőtársammal raktunk össze. Úgy éreztem, hogy az egy érdekes visszatekintés, egy időutazás az életemben. A nyolcvanas évek második felében még Lábatlanon éltem, és electric boogie táncos lettem. Rengeteg edzéssel és gyakorlással egész magas szintre fejlesztettem a tánctudásomat, mondhatni a megélhetésem volt. Arra az időszakra inkább a fiatalkori ismerőseim és barátaim emlékeznek.

1996 óta Budapesten élek, azóta már a legtöbben zenészként ismernek. De közben az electric boogie, és a break dance mindig az életem része maradt. Bár fizikailag már nem űzöm őket, de rendszeresen figyelemmel kísértem a mai táncosokat, és örömmel nézem, hogyan fejlődik ez a művészeti ág. Ez is inspirált a szövegem megírására. Miután elkészült a dal, adott volt, hogy összekapjam magam és táncoljak még egy utolsót a videóklipemben. Ezzel a dallal szeretnék elköszönni ettől a csodálatos időszaktól, aminek nagyon sokat köszönhetek.” – Horváth Misi

A Hívnak a hangok dalcsokra egy sallangmentes, őszinte kitárulkozás. Néhány egyszerű, tiszta, őszinte szó, mely kitűnő muzsikával párosítva képes elérni a hiteles előadókra kíváncsi rockerek és bluesmanek szívét. Jó, hogy még készülnek ilyen szív-lélek anyagok, mert lassan mindent elönt a plasztik zene és mindent megöl a megélhetési rockerkedés. Kiveszőben vagyunk.

Horváth Misi – Hívnak a hangok

CD 2023

1. Antoine a nőcsábász
2. Sneaking Blues
3. Régi emlék
4. Virga Boogie
5. Hívnak a hangok
6. Egy éjszaka
7. A lelked felel
8. Látom az út végét
9. Misi dizsi
10. Az utolsó tánc
11. Ennio Morricone emlékére

Horváth Misi – szájharmonika, ének, vocoder
Wild Cow Sonny – gitár
Kertész Bence – billentyűk
Pribojszki Mátyás – szájharmonika
Juhász Gábor – gitár
Träger Lili – vokál
Gál Csaba Boogie – vokál
Katók István – szaxofon
Juhász Anikó – gitár
Táborszky Bence – trombita
Giret Gábor – gitár, basszusgitár