– A Szabó Gábor esszé lemezbemutatója áprilisban a Gödörben lesz

Március 8-án lett volna 88 éves a magyar dzsessz világszerte legelismertebb dalszerző-gitárosa, a tragikusan korán, 1982-ben elhunyt Szabó Gábor, akinek összetéveszthetetlen játéka gitárosok nemzedékein hagyott maradandó nyomot. Pár éve Szőcs Gergő dobost is beszippantotta ez a különleges világ, így áprilisban a gitáros előtt tisztelgő és dalait továbbgondoló lemez jelenik meg A Szabó Gábor esszé címmel a Blunt Shelter kiadó gondozásában. Már hallható az erről kimásolt első felvétel, a Mizrab.

„Egy hang vagy tízezer hang, ha a fülnek nem tetszik akkor nem jó.”
(Szabó Gábor, 1974)

– 2018-ban saját szórakoztatásomra kezdtem el foglalkozni komolyabban  Szabó Gábor munkásságával –
mesél az előzményekről Szőcs Gergő. – Eközben rengeteg zenésszel, hétköznapi emberrel beszélgettem a témáról, és azt vettem észre, hogy stílustól függetlenül tisztelet és szeretet övezi Szabó Gábor munkáját. “Az érzés a fontos!” mondta Szabó Gábor egy interjúban. És ez az a mondat, amiből az egész kiindult.

Nem sokkal később Gergő össze is trombitált pár zenészt, akikkel két napra bevonultak a Magyar Rádió 22-es stúdiójába. A felállás a FLEMM nevet kapta.: Bujdosó János – gitár, Ágoston Béla – szaxofon, Oláh Dezső – zongora, Modul aka Mango – Akai MPC, Gergácz Gábor – Moog basszusszinti és Szőcs Gergő – dob.

A felvételek idén jutottak el a Blunt Shelter kiadóhoz, amely úgy döntött, hogy áprilisban teljes egészében kiadja A Szabó Gábor esszé címet viselő albumot, melyet a FLEMM természetesen élőben is bemutat április 5-én a Gödör klubban. A március 8-i születésnapra megjelenő Mizrab eredetileg Szabó Gábor azonos címre hallgató 1973-as albumán jelent meg, ezt gondolta tovább a FLEMM tagsága.

FLEMM – Mizrab

Director/DOP: Somogyvári Gergő
Editor: Feszt Judit
Camera: Takács István Gábor, Bántó Csaba, Zafir Dániel
Mixed by Daniel Sandor
Mastered by Dan Smith (DKS)

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1886977831719152