• Robert Fripp helyén Steve Vai gitározik

Beat néven alakult meg az az új szupergroup, mely a King Crimson negyedik korszakának repertoárjának bemutatását tűzte zászlajára. Az 1981-es Discipline, az 1982-ben készült Beat és az 1984-ben megjelent Three Of A Perfect Pair albumok szerzői és előadói közül ketten, Adrian Belew (Frank Zappa, David Bowie stb.) gitáros-énekes és Tony Levin (Peter Gabriel, Liquid Tension Experiment stb.) basszusgitáros is részei az új formációnak. A két egykori Crimson tag mellé pedig Steve Vai (Frank Zappa, Whitesnake stb.) gitáros és Danny Carey (Tool, Pigmy Love Circus stb.) dobos sorakozott még fel az agyas szerzemények élő előadására.

Beat, flyer 2024

Bár a jelenleg ismét inaktív King Crimson vezére, Robert Fripp nem vesz részt az új projeKctben, de áldását adta az új zenekarra és maximálisan támogatja, hogy Levinék a KC anyagával koncertezzenek.

 „Ez az a projekt, amivel kapcsolatban Adrian Belew hívott tavaly ősszel… és amelyet teljes mértékben támogatok. … Még a nevet is én javasoltam.” – Robert Fripp

Azzal kapcsolatban, hogy vajon a gitárfenomén Vai készen áll-e arra, hogy pótolja őt a színpadokon, Robert határozott igennel felelt. Frippnek már csak azért sem lehettek kétségei, hiszen a G3 keretében testközelből is megtapasztalhatta, miként játszik Steve Crimsont.

„Steve Vai az egyetlen gitáros, aki el tudja játszani a részeimet.” – Robert Fripp

Az egykori Crimson ütős, Bill Bruford szerepvállalásával vagy távolmaradásával kapcsolatban azonban teljes a csönd. Mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket, például egy, vagy inkább két-három magyarországi koncertdátum bejelentését. Three Of A Perfect Beat.