Áprilisban életigenlő, energikus zenét játszik Aki Takase legfontosabb zenekara, a Japanic, a belga jazz legjavát mutatja fel a genti jazz- és improvizációs szcéna legfiatalabb generációjának és egy újdonságokra éhes régi motorosának zenekara, a Laughing Bastards, míg a francia-belga FUR trió albumán balladák, groove-os szakaszok, blues témák, slágerszerű szösszenetek, hipnotikusan ismétlődő motívumok és pszichedelikus színek követik egymást.

Második albumával jelentkezik Aki Takase legfontosabb zenekara, a Japanic. Az európai jazz improvizatív ágának meghatározó alakja a Forte című lemezen ismét tanúságot tesz életigenlő, energikus természetéről, amiben kiválóbbnál kiválóbb zenésztársai – Daniel Erdmann, Dag Magnus Narvesen, Carlos Bica és DJ Illvibe – mellett két vendégművész, Alexander von Schlippenbach és Nils Wogram szegődik társául. A japán származású, több mint három évtizede Berlinben élő zongorista az európai jazz improvizatív ágának meghatározó alakja, aki hosszú pályafutása során számos más elismerés mellett kilencszer nyerte el a Német Lemezkritikusok Díját. A BMC Recordsnál három lemeze jelent meg: a Daniel Erdmann, Vincent Courtois és Mayumi Nakamura hangjára komponált Carmen Rhapsody, a Daniel Erdmann-nal közös Isn’t It Romantic, amely mindkettejüknek elhozta a German Jazz Awardot, és a Japanic debütáló albuma Thema Prima címmel, amely a Jazzwise, a Citizenjazz és az All About Jazz kritikusainak elismerését is kivívta.

Megjelenés:
2024.04.19.

Album részletek:
Aki Takase Japanic
Forte

Hallgasson bele!

A BMC Records és a W.E.R.F. közös kiadásában jelenik meg a Laughing Bastards új lemeze, a Fetish. A kvintett a virágzó genti jazz- és improvizációs szcéna legfiatalabb generációjának és a terület egyik tapasztalt, ámde újdonságokra éhes régi motorosának alkímiájából ered, akik együtt vallanak a jazztradíció iránti szenvedélyükről – nem kevés csavarral. A Laughing Bastards zenéje abból a számtalan, viharos és törvénytelen szerelmi kapcsolatból született, amelyet a jazz a világ megannyi különböző zenéjével folytatott. A Flat Eart Societyből is ismert Michel Mast és Jan-Sebastiaan Degeyter zenekara úgy mutatja fel a belga jazz legjavát, hogy közben ezer forrásból szívja magába a hatásokat az ethio jazztől a jamaicai dancehallig. A jazz és a kamarazene a poppal ötvözve nem csupán irizáló élességet ad a zenéjüknek, de friss, inspiráló összjátékot is teremt.

Megjelenés:
2024.04.19.

Album részletek:
Laughing Bastards
Fetish

Hallgasson bele!

Hélène Duret francia-belga FUR triója második albumával csatlakozik a BMC Records katalógusához. A Bond színtiszta jazz, amelyben ugyanakkor a hallgató kiszámíthatatlan zenei váltások egész sorát, stílusok és műfajok valószínűtlen keveredését élheti végig: balladák, groove-os szakaszok, blues témák, slágerszerű szösszenetek, hipnotikusan ismétlődő motívumok és pszichedelikus színek követik egymást. A trió számára a legbecsesebb mégis az a pop stílusjegyeit magán viselő dallamvezetés, amit helyenként zajok törnek meg, hogy a dallam helyett a hangszínek válhassanak dominánssá. Az együttest a francia és a belga jazzszíntérhez fűzik a legerősebb szálak: a francia származású zenekarvezető több mint egy évtizeden át élt Belgiumban, és a FUR is ebben az időszakban kezdte meg működését. Duret azóta bekerült az európai jazz vérkeringésébe, játszik például Daniel Erdmann Thérapie de couple nevű sztárszextettjében.

Megjelenés:
2024.04.26.

Album részletek:
FUR
Hélène Duret, Benjamin Sauzereau, Maxime Rouayroux
Bond

Hallgasson bele!