– Bp., Csili 2024. 04. 26.

Nagy sikerrel mutatkozott be Budapesten a Tunyó Öröksége zenekar új felállása. Az immáron két énekessel működő csapat sztárvendégei Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós voltak 2024. április 26-án, pénteken, a Csili Művelődési Központban tartott Tunyogi emlékkoncerten. A szuperprodukció P. Mobil, Tunyogi Rock Band, Piramis és Időgép örökzöldekkel tisztelgett Tunyogi Péter emléke előtt. Valamint elhangzott Csiga Sándor szövegével az együttes Tunyogi emlékdala, a Zuhanás az ég felé című rockhimnusz is.

A munkatársunk, Hegedűs István által menedzselt csapat Gál Gábor gitár, Balázs Patrik billentyűk, Kovács Bence Armand basszusgitár, Szpuszenik Richárd dob, Ézsiás Péter és Fehér Zoltán Frégó ének, vokál, valamint Nyemcsok Edina és Tordai Emese Mária vokál formációban, az állandó vendégnek számító Gergely Gábor szaxofonossal megerősítve lépett a Csili Bubik István Színháztermének színpadára. A jogelőddel együtt tíz éves múltra visszatekintő zenekar életében újdonságnak számít a szaxofonos jelenléte, valamint a két frontemberes felállás. Továbbá a két új vokalista lány is most mutatkozott be a Tunyó Öröksége fővárosi közönségének.

A program első negyedében Ézsiás Peti és Frégó adtak elő olyan rockdalokat, melyeket annak idején Tunyó is énekelt. Az első pillanatban némelyeknek talán meglepőnek tűnő Piramis slágereket is, melyek Závodi Janó 1994-es csatlakozása után kerültek a Tunyogi Band repertoárjába. Az első rész második felében érkezett az első sztárvendég, Rudán Joe, aki két P. Mobil alapvetést énekelt el, közte a Honfoglalás szvitet, teljes egészében. Már a vastapssal fogadott első blokk után is elégedetten térhetett volna haza a hálás publikum. De a szünetet követően hasonló sikerrel lépett a színpadra Kalapács Józsi, majd Varga Miki, akik szintén lenyűgözték a hallgatóságot. Majd a második blokk a résztvevők bemutatásával és a Szemben a széllel című Időgép klasszikussal ért véget.

Varga Miklós és a Tunyó Öröksége zenekar – Tunyogi Péter emlékkoncert 2024

Az új tagok bemutatása mellett sajnos egy búcsú is jutott az estre. Hiszen a 2024. április 26-i Tunyogi emlékkoncert volt Ricsi búcsúja az együttestől, aki a Beatrice kötelékében folytatja pályafutását, az összes jelenlévő jókívánságaival a tarsolyában.

A házat szinte szétverő őrületes ünneplés után pedig mi más jöhetett volna még, mint a nagy finálé. Ahol ezúttal öt rocktenor előadásában hangzott fel A zöld, a bíbor és a fekete, valamint a Csillag leszel. Tunyogi Péter, de egyben Bencsik Sándor, Bergendy István, Cserháti István és Csiga Sanyi emlékére is.

Az élő zenét követően pedig az előtérben folytatódott az emlékezés és a barátkozás. Ahol is a főhősök dedikálták a sokféle CD-t, DVD-t, könyvet és egyebeket, melyekkel eddig ajándékozták meg a magyarságot, illetve állták szelíden a közös fotókra áhítozó rajongóik rohamát.

Kalapács József, Jozé és Rudán Joe 2024

A rendkívül jó hangulatban zajlott esemény kiemelkedik a hasonló megmozdulások közül. Részint, mert nem volt a buli haknira véve, hanem hallhatóan igen alaposan kigyakorolta a zenekar a kompozíciókat. Részint pedig, mert csupa olyan művész lépett színpadra vagy támogatta segítőként a produkciót, akik valóban tisztelték és szerették Tunyogi Pétert. Akik mindig baráti érzülettel közelítettek hozzá, akik mindig tisztességesen elszámoltak vele, akik sosem mondtak rosszat rá, akik a betegsége alatt is mindvégig féltve őrizték a jó Tunyó emberi méltóságát és tükrözték vissza az aranyszívű, szelíd, szerény énekes emberségét, az embertársai felé irányuló általános jóindulatát. A foglalkozás így maximálisan elérte a célját.

Rudán Joe és Tunyó Öröksége zenekar – hangbeállás 2024

Aki ott volt, örök emlékként őrizheti a szívében a nagyszerű előadást. Aki pedig aznapra egy másik koncertet választott, remélhetőleg bepótolhatja még a Tunyó Öröksége zenekar és neves vendégei Tunyogi Péter emlékműsorát. Mert ha Isten is úgy akarja, lesz még ilyen emlékest.

Fotók és videók: Tóth István, Jozé – TTT Nemzeti Rockarchívum / Rockinform Média