2CD, GR1993 Records, 2024

Steve Hackett és a Djabe gyümölcsöző munkakapcsolata immáron több, mint két évtizedes múltra tekinthet vissza. Elsőre pedig akármennyire is megdöbbentő lehet, de tény, hogy Steve több albumot készített a Djabe zenekarral, mint a Genesis-szel. A minden oldalról termékeny életművet idén újabb turnéval és közös kiadványokkal bővítik a művészek.

When The Sound Turns Sweet 2CD, frontborító, 2024

Steve Hackett először 2003-ban szerepelt vendégként egy Djabe albumon. Az első közös koncertre egy évre rá, 2004-ben került sor Londonban. Az első közös CD, illetve DVD pedig 2009-ben jelent meg, a 2007-es Sipi Emlékkoncert anyagából.

Azóta többé-kevésbé állandósult a menetrend, hogy Steve minden évben eltölt nagyjából nyolc-tíz napot a Djabe fiúkkal, ami alatt koncerteket adnak, koncert- vagy stúdió-felvételek készítenek. A különleges együttműködésnek új lendületet adott és művészileg is szintlépést jelentett, mikor 2016-ban, a Djabe átalakulásának idején Szardínia szigetén zenéltek együtt, majd készítettek egy improvizációkból összeállított dupla LP-t, mely a következő években a világ minden táján komoly elismerést vívott ki magának. A Life Is A Journey – Sardina Tapes felvételét követő Djabe & Steve Hackett turnék pedig egyre inkább egy-egy újabb diadalmenetté váltak. Ahol az érintett közép-európai országok közönségének őszinte lelkesedésénél csak az elkészült koncertkiadványok visszhangja volt nagyobb.

A 2017-es közös turné anyagából egyből két előadás felvétele is kiadásra került. A 2018-ban megjelenő It Is Never The Same Twice album első verziója egy miskolci koncert CD-t és egy budapesti DVD-t tartalmaz. A második változat pedig a Budapest Jazz Clubban rögzített koncert hangfelvételét tette közzé CD, illetve negyedsávos műsoros magnószalag formájában. Szintén ’18-ban jelent meg, de már a ’17-es őszi lemezbemutatók egyikén készült a MOMkultban a Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes LP, dupla CD és DVD.

Majd kilőtt a rakéta, és bár a karantén-korszakban néhány buli dátuma későbbre halasztódott, de a 2019 és 2023 között lezajlott The Journey Continues turnésorozat újabb és újabb etapjai ismét nagyszerű előadásokat és izgalmas kép- és hanghordozókat eredményeztek. Melyek műsorai tovább bővültek az időközben szintén Steve Hackett közreműködésével készült Back To Sardinia és The Magic Stag stúdiólemezek tételeivel.

Elsőként a ’19-es nyíregyházi turnézáró nagyszerű felvétele érkezett 2021-ben: 2LP, magnószalag, illetve 2CD+DVD formában. Majd 2023-ban az egy évvel korábban rögzített Live in Győr koncertlemez és koncertfilm: LP-n, félsávos mesterszalagon, valamint Blu-ray plusz dupla CD formátumban.

A 2023-as csodaturné előzeteseként pedig már azév novemberben, a bécsi Hifi Show nyitónapján a kézbe lehetett fogni a Carpet Crawlers című kiadványokat, négyszámos vinil single és hatszámos mesterszalag formájában. Melyek felvételei a The Journey Continues koncertkörút utolsó, temesvári koncertjén készültek 2023. június 20-án.

Nem késlekedtek sokat a fiúk a teljes anyaggal sem, hiszen 2024. április 19-én megérkezett a When The Sound Turns Sweet című dupla CD is, melynek törzsanyaga a turnézáró koncert teljes felvételét tartalmazza.

Az optikai lemezekre került hanganyag szokás szerint ismét referenciaértékű. Miként a négypaneles digisleeve borító fotói, tipográfiája és grafikai elrendezése is. Még az olyan apróságoknak tűnő, valójában nagyon is fontos dolgokra is gondosan ügyeltek, hogy jól olvasható betűtípussal szerepeljenek a dalcímek és az adatok, minden mindenhol a megfelelő méretben.

Az évről-évre egyre összeszokottabb és erősebb formáció olyan szerzemények műsorba szerkesztésével nyűgözte le a közönséget, mint a Genesis Carpet Crawlers című klasszikusa, vagy a Camino Royale, Steve Highly Strung albumának nagyszerű nyitódarabja. Szintén ritka érdekesség volt a Horizons elektromos gitáros változata. Mely korábbi közös koncerten még nem hallott érdekességeket a 2023-as Before album különleges, a stúdió-változatoktól eltérő verziókban előadott kompozíciói egészítettek ki. A címadón túl elhangzott még Could Have Been, a Central European Time, a Stars And Moonbeams, a Tale és a Franciska. Utóbbi kettőben Steve csodás hangokkal emelte további szédítő magasságokba a már eleve nagyszerű dalok élő előadását. Nem véletlen, hogy a Bánáti Filharmóniában összegyűjt soknyelvű és soknemzetiségű prog rocker és jazzista közönség folyamatos vastapssal, sokszor felállva ünnepelte a zenészeket és a produkciót. A döbbenetes erejű előadás felfokozott hangulata, hála Istennek, a felvételekről is átsüt. Steve fel- és le-konfjaiban pedig szinte a mennyekig dicséri zenésztársait. Okkal, joggal. Egy nagy menetelés, egy kitűnő sorozat utolsó előadása volt, mikorra minden összeérett, mikor a fiúk abszolút mindent kiadtak magukból.

A When The Sound Turns Sweet dupla CD verziójának végére két olyan szám is felkerült bónuszként, melyet egy nappal korábban a The Journey Continues turné győri állomásán játszottak és nem hangzottak el Temesváron.

Mivel a When The Sound Turns Sweet anyagának több mint fele olyan kompozíciókból és változatokból áll, melyek nem szerepeltek még korábbi Djabe & Steve Hackett hanghordozón, minden gyűjteményben ott a helye. Ráadásul az elmaradhatatlan klasszikusokat is olyan svunggal, jókedvűen, odaszánással, elánnal adták elő a fiúk, ami kimagaslik az addigi közös koncertek történetéből, így a két korong minden egyes perce aranyat ér.

Szerencsére a temesvári és a győri koncerteket képben is rögzítették, így a közeljövőben várható még a When The Sound Turns Sweet félsávos mesterszalag változata, illetve az azonos című koncertfilm Blu-ray kiadása, valamint a Back To Győr névre keresztelt tavalyi győri előadás dupla vinil plusz DVD formában való megjelenése is.

A gépezet pedig olajozottan halad tovább. A januári norvégiai kiruccanáson is készültek felvételek, remélhetőleg idővel azokból is hallhatunk majd valamit. Augusztusban pedig indul a Djabe & Steve Hackett formáció Summer Tour 2024 elnevezésű programja, amikor is a legújabb műsor megtekintése, meghallgatása mellett az új kiadványok dedikálásra is lehetőség nyílik.

Djabe & Steve Hackett: When The Sound Turns Sweet
2CD, 2024

CD 1:

1. Could Have Been
2. Before
3. Camino Royale
4. Horizons
5. Buzzy Island
6. Ace Of Wands
7. Franciska
8. In That Quiet Earth

CD 2:

1. Central European Time
2. Tale
3. Stars And Moonbeams
4. Hairless Heart
5. Firth Of Fifth
6. Carpet Crawlers
7. Last Train To Istanbul
8. Los Endos
9. Misty Blues

extra:

10. Deja Vu (live in Győr 2023)
11. Distant Dance (live in Győr 2023)

Steve Hackett – gitár, szájharmonika, ének
Barabás Tamás – basszusgitár, gitár, ének
Égerházi Attila – gitár, percussion, ének
Kaszás Péter – dob, ének
Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt
Bubenyák Zoltán – billentyűk

Dr. Dézsi Csaba András– gitár (Győr 2023)
Karvaly Tibor – hegedű (Győr 2023)