Idén 55 éve készült el és jelent meg a Pink Floyd egyik legjobb, egyben legmegosztóbb albuma, az Ummagumma. Az a rendkívüli dupla lemez, mellyel teljessé vált a csapat 1969-es mesterhármasa. A magnum opus már a borítójával is kimagaslik a mezőnyből. De a hatvanas évek legjobbjait felvonultató koncertlemezzel, illetve a pszichedelikus rockot kortárs komolyzenével ötvöző stúdióalbummal végképp olyan művészi magasságokba emelkedtek, ahová már csak kevesen tudták követni Richard Wright-ot és hasonlóan szupertehetséges társait az akkori pop- és rock-közönségből.

Az azóta eltelt évtizedek alatt pedig csak még tovább szűkült a Sysyphus szvit vagy a Several Species Of Small Furry Animals Gathered Together In A Cave And Grooving With A Pict befogadására képes közönségréteg.

A sorozat befejező részében az Ummagumma utóéletének néhány hazai vonatkozását elevenítjük fel.

Pirx kalandjai – 1. rész Diplomavizsga, DVD borító

Mivel az Ummagumma a maga idejében egy kifejezetten előremutató, progresszív albumnak számított, idővel a magyarországi kultúrélet ilyesmire nyitott szereplői is megtalálták a módját, hogy megosszák honfitársaikkal. Mely folyamat egyik legérdekesebb eleme, hogy az 1972-ben készült és ’73-ban bemutatott Pirx kalandjai című ötrészes sci-fi tévésorozathoz a Colosseum és az ELP csodás dallamai mellett a Pink Floyd Ummagumma és Atom Heart Mother lemezeiről válogattak betétdalokat az alkotók.

https://jobbmintatv.pro/online/Pirx_kalandjai/1_evad/1_resz

Az avatatlan szem persze nem érti, mit keres az öt DVD-ből álló 2007-es Pirx díszdoboz a Pink Floyd életmű alatt roskadozó szekrény polcán. De azért, aki képben van, jót mosolyog magában…

Best of Pink Floyd LP, frontborító 1983

1983-ban egy különös, egyedi borítójú Best of Pink Floyd LP jelent meg a Hungaroton Favorit részlegénél (SLPXL 17826). A lemez borítója az Ummagumma alapján készült grafika, mely kizárólag csak Magyarországon került forgalomba. A borítóképen, mely Tóthlaca munkája, David Gilmour lábai, illetve széke látható, továbbá halványan Mason és Wright is, az Ummagumma frontborítójáról átemelve, de egy igencsak eltérő, a Messin’ világát idéző, sci-fi környezetbe helyezve. Miközben Waters helyett egy négylábú állat szerepel…

Magán a válogatáson pedig a két évvel korábbi A Collection Of Great Dance Songs album anyaga szerepel egy, az egyben. Mint közismert, ezen kollekció több apró érdekességet, eltérést is tartalmaz az eredeti albumváltozatokhoz képest. A Money pedig egy David Gilmour és Dick Perry által teljesen újrajátszott 1981-es, új változat.

Történt pedig, hogy a The Wall sikerei után a Magyarországon monopolhelyzetet élvező állami hanglemezgyár sem akart kimaradni a Pink Floyd jelentette jelentős üzletből, így a Hungaroton és az EMI megegyeztek a következő Floyd lemez hivatalos magyarországi kiadásáról. Miután azonban az 1983-as The Final Cut albumon Waters többek között „beszólt” Thatchernek, Galtierinek, Begínnek és Brezsnyevnek is, a Hungaroton vezetése nehéz helyzetbe került. Politikai okból nyílván lehetetlenné vált a hivatalos magyarországi forgalmazás, azonban a money témában mindig roppant éber elvtársak ennek ellenére megfejtették a feladványt. Ezúttal kivételesen nagyon is törekedtek a kompromisszumra. Már a megkötött szerződés és a jelentősnek gondolt bevétel okán is.

A negyvenéves lemezritkaságot a nép egyszerű fiai manapság 50 forintokért dobálják az aluljárókban, melyet az elbutított tömeg többnyire figyelemre sem méltat. Miközben a Pink Floyd gyűjtők világszerte súlyos összegeket fizetnek ki egy-egy épen maradt példányért, hát az élelmesebb nepperek leginkább külföldön értékesítik…

De a módszerváltás utáni időben is elő-előkerült az Ummagumma. Például Bayer Zsolt és Vékás Péter 2006-os ismeretterjesztő sorozatának, Az utolsó előtti út több részében is hallható Pink Floyd. Egyebek mellett a csodás stúdióalbum olyan veretes tételei, mint a Sysyphus, a The Narrow Way vagy a The Grand Vizier’s Garden Party illusztrálják A butugicsaki haláltábor, a Vlagyivosztok (A cár és Sztálin) és Az út vége: hol lakik a csönd? című részekben bemutatott helyszíneket és történeteket.

Míg Pirx kapitány esetében az elképzelt jövőben játszódó űrbéli történetekhez passzol szinte tökéletesen a Floyd zenéje, addig a szovjet időszak rémtetteit, nélkülözését és utóéletét bemutató képsorokhoz is igen jól talál Wrighték mítoszi korok ihlette muzsikája.

Ennél persze jóval többször jelent meg az Ummagumma az elmúlt évtizedekben a magyar kultúrában, de kis kedvcsinálónak talán ennyi is elég. Aki keres, talál!

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!