A szokásos bevezető helyett e sorok legyenek ezúttal és kivételesen a köszönetnyilvánítás hordozói. Az év (2013) első napjaitól „üldözöm” a Locomotiv GT vezéralakját: szólna pár szót egykori gitárosáról, Barta Tamásról… Ám a mozdonyzenekar Budapest arénás koncertjére való készülődése, az intenzív próbák – sokáig úgy tűnt – felülírják a lapszerkesztői törekvéseket. Aztán hála a magasságos internetnek – és egyben nagy-nagy köszönet a mozdonyvezetőnek –, megérkezett a várva-várt Presser Gábor-interjú. 

– Barta Tamást kora kiemelkedő gitárosaként tartja számon a rocktörténelem. Miben állt különlegessége, mitől volt karizmatikus személyiség?

– Így volt összerakva.  Szinte összenőtt a gitárral, minden szabad percében játszott, Mindenféle zene érdekelte, lebontotta a zenei korlátokat maga körül, és kiröhögte a beszűkült agyúakat.

– Tamás mennyire volt képes beilleszkedni a csapatba? Hiszen nem csak ismertségben, de életkorban is mögöttetek lépdelt.  

– Két hónappal volt fiatalabb nálam, és a zenei tudáson kívül nem tisztelt semmit.

– A BUMMM -lemez mérföldkő a zenekar életében. Az albumot hallgatva úgy tűnik, mintha Barta Tamás is élete egyik csúcsteljesítményét nyújtotta volna nemcsak gitárosként, de szerzőként is.

– Ez így pontos. Akkor valami nagyon megtörténni látszott, függetlenül a nem túl fejlett technikai körülményektől. A stúdióban óriási izzás volt, egy hét alatt vettünk fel mindent. Jellemző, hogy a Ringasd el magad alapját, Jimmy Miller egy év múlva át akarta kérni az ABC/CBS lemezhez, mert úgy érezte, úgy még egyszer nem sül el, mint a BUMMM-on. Nem mellesleg igaza volt.

– Miként derült ki, hogy Tamás nem óhajt hazatérni a zenekarral az amerikai koncertkörútról, sőt a turnét sem kívánja befejezni veletek?

– Erről több legenda él, nekem azt mondta, hogy a fülműtétje után haza fog jönni.

– Hogyan értesültél a halálhíréről? Mit gondolsz arról, hogy miért kellett meghalnia?

– Én is a magyar sajtóból tudtam meg. Bulgáriában, turné közben egy éjszaka Somló átjött és azt mondta: most hívták Pestről, este a TV Híradó otthon bemondta, hogy Barta Tamást, az LGT egykori gitárosát megölték Los Angelesben. Napokig nem voltunk magunknál.  Állandóan azt mondogattuk, ez tévedés…  Amiket azóta hallottam Tamás haláláról, azt mindenki más is hallhatta.

– Több mint harminc év távlatából hogyan látod Barta Tamást, mint embert és zenészt?

– Nagyon jó haver volt, sokat lógtunk együtt, jó humora volt, vagány volt, beszólt rendesen bárkinek. Nagyon hiányzik. És azt, hogy minden szabad délelőttünkön átjött hozzánk  és  addig  zenéltünk, ameddig jólesett,  azt azóta sem  pótolja semmi.