Tavaly ősszel jelent meg a Djabe legújabb, „The Magic Stag” című stúdióalbuma. Az első változatban CD+DVD formátumú kiadvány ismét az angol Cherry Red Records Esoteric labeljének kiadásában került terjesztésre, világszerte. Melyet a már megszokott rend szerint követtek a hazai kiadású analóg verziók.

A hanganyag így természetesen már elérhető negyedsávos magnószalagon és félsávos mesterszalagon; valamint 2021. január 15-én a dupla vinil LP változat is a boltok polcaira került. Utóbbi három formátum pedig szokás szerint a Gramy/GR1993 Records gondozásában.

A Csodaszarvas legendát feldolgozó címadó kompozíciót Égerházi Imre „Magyar mondák, legendák” című festménye ihlette, melyhez előbb Jo és Steve, a Hackett-házaspár írt angol-nyelvű szöveget, majd Barabás Tamás szerezte hozzá a zenét. Tomi számos népzenei hangszeren játszott, közben alakult ki a kompozíció, majd jöttek a többiek és hozzátették a magukét. A mű énekes részeiben Kaszás Péter csodálatos orgánuma dominál, aki a Magic Stag albumon már hagyományos dalokat is énekel, nemcsak minimális szövegrészeket, illetve vokális témákat, mint a korábbi Djabe lemezeken. A Genesis legendás gitárosa, Steve Hackett pedig a címadó tételben narrátorként is hallható, miközben természetesen utánozhatatlan, egyedi gitárjátéka is élvezhető az új lemezen. Steve összesen hét (plusz két) dalban működik közre.

Az új stúdióalbum többi tételéhez is kapcsolódik egy-egy Égerházi festmény, ezáltal a Magic Stag erősen hasonlít a 2003-as, „Táncolnak a kazlak” album, egy Djabe dal-egy Égerházi festmény alap-koncepciójára. A címadó szvitet követő „Power Of Wings” című kompozícióban debütál Djabe albumon, Szabó László, aki az elmúlt másfél-két évben már számos fellépésen volt a zenekar vendégművésze szitáron, illetve szólógitáron.

Az említetteken túl az új Djabe stúdiólemezen vendégként játszik még Rob Townsend, Steve együttesének szaxofonosa; a „Forward Live” albumon is brillírozó Malik Mansurov, tarművész. Továbbá Kovács Sára fuvolista; Kozma Éva kobzos; Muck Ferenc, a Djabe korábbi szaxofonosa; Karvaly Tibor hegedűs, egykori Novus tag, aki már az első Djabe albumon is hallható; valamint egy mára már ismeretlen csángó énekes adja elő a „Szállj el fecskemadár” című népdalt, archív felvételről. További érdekesség, hogy a „Down By The Lakeside” szövegét Pély Barna írta. A zenéket többségében Barabás Tamás szerezte, aki kilenc önálló dallal járult hozzá az új albumhoz. További egyet Égerházi Attila komponált, egyet pedig közösen jegyeznek.

A zenekarra jellemző gondosan kimunkált kompozíciók, a változatos és ötletes hangszerelés, illetve a lehető legmagasabb hangminőségre való törekvés ezúttal is rányomja a bélyegét a Csodaszarvas album minden egyes felvételére. A Barabás-Égerházi duó, mint hangmérnök-producer páros, ezúttal sem hibázott. Szerencsére továbbra sem érezhető megtorpanás vagy kiégés a Djabe háza táján. A példamutató, negyedszázados tradíciók megtartása mellett ismét sikerült előrelépni, új színekkel gazdagítani a Djabe életművet.

A „Magic Stag” anyagával többféle irányban is sikerült szélesíteni az együttes jelenlegi, 2016 óta működő „New Dimensions Update” felállásának repertoárját, illetve annak jellegét. Míg a Barabás Tamás basszusgitáros, Égerházi Attila gitáros, Kaszás Péter dobos-énekes, Koós-Hutás Áron fúvós és Nagy János billentyűs alkotta megújult formáció 2018-as, „Flow” című stúdióalbumát legfőképpen a jazzes megközelítés uralja, addig a Csodaszarvas első harmadát inkább egy jó értelemben vett populáris hangvétel jellemzi; miközben a klasszikus prog rock előadók hatásai is tetten érhetők.

Az album szerkesztése kitűnő, zeneileg és érzelmileg egyaránt okosan építkező, a „Magic Stag” dalfolyama elindul, majd tart valamerre, ahová végül el is jut. Pontosabban eljuttat, kinél milyen hatást, érzéseket, gondolatokat váltanak ki a hallottak.

Népzenei hangszereken játszva, koboz, furulya, sámándob és doromb ihlette Barabás Tamást, hogy megírja a „The Beginning Of Legends” című hangulatos bevezető tételt, amihez aztán csatlakozott a többi zenész is. A csodás muzsika hamar megteremti a szükséges hangulati alapozást a mondák homályába vesző időszakról szóló címadó szvithez. Mely, ennek ellenére sem múltba révedő vagy népieskedő, hanem nagyon is élő, modern, jókedvű, átgondolt, szellős, okos zene. Pont a kellő mértékben emelkedett, miközben természetesen népies. Ebben az értelemben erősen emlékeztet és egyben vissza is utal a korai Djabe kompozíciók világára, a zenekar indulására, az alapítók kortárs world music törekvéseire.

A „Two Little Snowflakes” dalt Barabás Kitti egy témája ihlette. Majd abból készült Tomi vezetésével egy csodaszép kamaradarab az ikreknek: Alminak és Kittinek.

A hatodik tracktől, tehát az „Unseen Sense” című szerzeménytől egészen az album végéig egyre komolyabb hangvételű kompozíciók következnek, míg végül eljutunk egyfajta spirituális katarzisig, „A True Hope” – „Rising Horizon” – „Uncertain Time” mesterhármasával. Ez utóbbi záróblokk, valamint a már említett „Láthatatlan érzék” határozottan emlékeztet a Djabe tagjai és Steve Hackett, 2017-es, mérföldkő jelentőségű közös alkotására, az ihletett improvizációkból szerkesztett „Life Is A Journey – The Sardinia Tapes” albumra.

A CD-hez mellékelt DVD-n meghallgatható az egész „The Magic Stag” album, nagyfelbontású sztereó és surround változatban is. A nagyjából egyórányi videó extrák, a 2019-es turné hangulatából nyújtanak ízelítőt, továbbá, a korong tartalmaz egy 2020-as karantén-videót, a „Lava Lamp” friss változatával és egy új dokumentumfilmet, Égerházi Imréről.

A koncertblokkban elsőként, a Washington D.C.-ben található Kennedy Centerben tartott önálló koncert részlete kerül terítékre. Majd Lviv (régebbi magyar nevein Lemberg vagy Ilyvó) következik, a Leopolis International Jazz Festival hangulatának felidézésével. Végül hazai pályán a Djabe, a Budapest Jazz Club színpadán adott előadásból láthatunk-hallhatunk fantasztikus darabokat, Steve Hackett, Muck Ferenc és Szabó László vendégjátékával. Érdekesség, hogy bár a „Power Of Wings” albumra került stúdióverzióban Steve nem szerepel, addig az élő koncertváltozaton már élvezhetjük utánozhatatlan gitárjátékát.

A stúdiólemezhez hasonlóan, a szintén remekül szerkesztett videóanyag kellően változatos, nemcsak a helyszíneket és a képi világot illetően, hanem a gazdag Djabe életműből is bemutat egy színes csokornyit. A szabadon vágtató „Gallop” például már a Djabe-előd Novus Jam műsorában is szerepelt. Mi több, már akkoriban kiadásra is került. Ki gondolta volna, hogy bő negyedszázaddal később, a Genesis gitáros legendája, Steve Hackett fog benne gitározni, mely felvétel egy angol kiadó által világszintű terjesztésre kerül?

A világzenei alapmű, „Witchi Tai To” és a játékos, funkys „Coffee Break” az első Djabe felállás két nagy slágere volt, a hőskor darabjai, Muckyval és a néhai Sipivel. A karantén-videóhoz újragondolt „Lava Lamp” már a második nagy korszak, az „Update” felállás kései klasszikusa. Míg a „Bubble Dream” és a „Deep Lights” a jelen korszak, a „Flow” turné koncertfavoritjai; a „Power Of Wings” pedig mint legaktuálisabb, még előre is mutat.

Mindezek mellé megkapjuk Barabás Tamás megunhatatlan basszusfantáziái közül a 2019-es lvivi improvizációt, „The Lost Card” címmel. Továbbá szintén az ottani jazzfesztiválon került rögzítésre – ami a menüben egyfajta DVD easter egg-ként látható- a koncert utáni zenekari dedikálás és rajongói fotózkodás pár hangulatos snittje is. Ideális paletta a Djabe munkásságával még csak ismerkedők számára is, miként a fekete-öves Djabe-fanatikusok is megtalálhatják benne a maguk kis csemegéit.

A hárompaneles, hatoldalas digipak csomagolás, a két korong mellett még egy 32 oldalas részletes ismertetőt rejt, benne Égerházi Imre gyönyörű festményeinek repróival, a dalszövegekkel és a zenekar tagjainak portréival.

A januárban érkezett dupla nagylemezes kiadás műsora két dallal hosszabb, mint a CD változaté. A „Sári’s Dream” egy új stúdiófelvétel, mely hangulatában szinte egyenes folytatása a „The Magic Stag” album törzsanyagát záró három tételnek. Viszont egyáltalán nem tűnik extrának, inkább az „Uncertain Time” szerves folytatásának, egyfajta kiterjesztett album-befejezésnek, a CD-hez képest hosszabb és mélyebb katarzisnak.

A kompozíció, az Égerházi Sára által felvett zenei alapokra készült. Ő találta ki és játszik is az alábbi hangszereken: kalimba, csörgődob, djembe, kaparó, síp. Majd erre az alapra építkeztek a többiek. A cím is adta magát, hiszen Sári egy álmát akarta elmesélni a zenében, ezért a szöveget is ő mondja. A különleges felvétel kifejezetten az LP kiadásra készült.

A „Gallop” élő változata pedig a 2019-es Djabe & Steve Hackett BJC koncerten került rögzítésre, ugyanaz a felvétel, mely képpel együtt a DVD-n is szerepel.

A dupla lemez pompás kihajtható borítóján szintén helyet kaptak a festmények, értelemszerűen eggyel több, mint a CD-n is szereplő stúdiófelvételekhez tartozók. A gazdag képanyag és bőséges információ pedig képes hosszasan lekötni a hallgatót, míg egy-egy lemezoldal cseréje meg nem töri az áhítatot. Tartalomhoz a forma. Ilyen kiemelkedő hanganyaghoz, ilyen kiemelkedő hangminőség dukál. A gazdag és rétegzett művészi üzenethez pedig nagyon jól jönnek további impulzusokként a dalokat ihlető festmények reprói, a néhai festőművész bemutatása és a szerzők első szám első személyben megfogalmazott gondolatai.

A Magic Stag mestermű. Melyhez formátumonként ismét egy-egy csodás referencia-kiadványt alkottak Attiláék. De már a következő két-három alkotás is munkaasztalon van. Csak győzzük nézni és hallgatni!

A Djabe továbbra sem viccel, ha művészi mondanivalóról, hangminőségről vagy a szerzeményeik méltó tálalásáról van szó. További ilyen huszonöt évet kívánok nekik és ezzel egyben mindannyiunknak! Még, még, még!

album ajánló videó