Olyan 15-ig számoltam a Deftones koncertjeimet,  de már abbahagytam, nincs jelentősége ennek. Előrebocsátom  azt a  tényt  viszont, hogy az Around The Fur-t, már a  a Warner promóciós  irodájában vártam, lemezmegjelenés előtt!  Az ott dolgozó hölgynek kevés fogalma volt  a  bandáról, így felvilágosítottam néhány infóval, például, hogy: hát ők a  Madonna kiadójának, a  Maverick-nek a  csapatát erősítik. Nem mellesleg kiemelt kiadvány volt  abban a  hónapban az övék. 

A Covid miatti eltolt időpontot  hagyjuk is! Értelmetlen lenne vele foglalkozni. Nézőszámban valószínűleg  nem jelentett a csúszás jelentős különbséget, lehettünk kb. annyian, mint  egy Pecsa szabadtéri teltháznál. Tehát kb. 4 ezren. A mostanában lezajlott  koncerteken  „divat” volt beleállni a  világsztárok produkcióiba. Szarul szólt stb-stb. Rengeteg a vájtfülű ember kis hazánkban – gondoltam. Ha valami halk, Apa, közelebb  kell menni – ha lehet-, nem pedig a „zs-szektorból” figyelni a  műsort – a  kazánház mellől. 

Előzenekar nuku. Megérkezés után, mint  kés a  vajon siklottunk előre, oda, ahol nem csak hallunk, látunk is valamit. A színpadképet meglátva feltűnt, hogy ez nem azonos a turné más helyszínein láthatóval. A különbség: a dob melletti – Chino részére külön- belső kisszínpad  felett  lévő  négyzet alakú fényhíd hiánya volt. Ami működés közben tökéletes összhangban áll  az egész rendszerrel. 

8 óra, 20 perckor a  színpadra sétált  a ,,cseresor” – az új basszusgitáros, aki az eltávolított Sergio Vega helyére érkezett. A zenekarban töltött  évei alapján megérdemelt volna minimum egy rövid köszönetet, némi méltatással, főleg hogy tudvalevő volt a  köztük lévő baráti viszony…

Erről a  Frank Sablan gyerekről nem igazán tudok sokat mondani, de mondjuk 2010-ben Marily Mansonnál is játszott, egyéb előnye: California- i, ő is. Ennyi… Nálam ő nem üti meg a Vega állította mércét.  De említhetem Chi Ceng-et is… Vele sem ér fel – sem zeneileg, sem színpadi munkában. Ki nem lógott  onnan, az egyszer biztos. 

A mélyvizet  Európában a Steph Carpenter hiánya  jelentette, aki  kijelentette, hogy ebben a háborús helyzetben, ő nem kíván részt venni a turnén. A video üzenetben  épp mellette ülő Lance Jackman-t is bemutatta, akit ő ezek szerint „vágóhídra küldött” – ebben a háborús helyzetben. Lance szimpatikus kissrác, legalább szemben áll a közönségnek, amikor játszik. Ez már ugye előny a  „dagadttal” szemben, aki hergeli még a kedélyeket ezzel a „laposföld mizériájával”, amit én kétkedve fogadok – ennyire nem lehet hülye valaki! Pláne, hogy már többször körberepülte a Földet.

A „beugró” úriember is ESP gitárokat használt, „sokhúroson” is játszott, így a  sound itt is adott volt. Gitárjátéka viszont „folyékonyabb” volt, nem annyira szögletes, mint a  dalszerző Carpenteré. Talán kevesebb füvet is tol…

De a kezdésnél tartottunk, ugye… A Gore, a lassú kezdése miatt, nem feltétlenül ideális nyitódal – vagyis dehogynem, hisz itt korlátból kevés van, ami nem áthágható.

Chino bejövetelénél megőrült mindenki, ami borítékolható volt – hisz ő aztán igazán együtt él a produkcióval. Belakja a színpadot, vetődik, dobálja-pörgeti a feje felett a mikrofont zsinórostól. Volt, hogy egy hátra futásnál meg is akadt a kontrolládában, de a technikus a helyén volt… 

Aztán bizonyítani akarta frissen szerzett magyar tudását – kereste a cheers magyar megfelelőjét. Mindenki lélegzet visszafojtva várta, hogy beköhögi az arc, hogy: egészségedre! Erre csak egy egi-t mondott, ami magyarul a  világon semmit nem jelent. De azért értettük, mit akar…  Szerettük, megmosolyogtuk. 

Volt  „beautiful citizés” is, de inkább érdemes elemezni a  dallistát, amit hála Istennek a Round the Fur lemez vezet – az elhangzott 5 dalával. A szintén kiváló Diamond Eyes is négy dallal van versenyben – az élen. Viszont a  White Pony elhangzott két dalát keveslem. Két legújabb korongról 2, illetve 3  dal szólt – ami furcsa picit, főleg, hogy ez végül is az Ohms lemezbemutató turnéja…

A háttérvásznon kizárólag nők vonaglottak, fuldokoltak, vagy éppen vérben fetrengtek – ahogy illik. Talán két kivétel volt – a Change-nél az egyik, melynek videóját pár százszor láttam már. Egyébként ugyan az a szín és képvilág futott, de  mégsem a klip jeleneteiből dolgoztak az alkotók. Ínyenc pillanat  volt ez nekem is.

A színpad két szélén lévő lépcsőt az énekes kihasználta rendesen: a rendezői  jobb oldalra talán többször ment le a  közönséghez. Láttam Deftones koncertet már színpadról, színpad mellől, zenekari árokból, első sorból, de az, amikor Moreno kihozza hozzám a mikrofonját, és ide is adja, na, az visz/vitt  mindent! A régről előhalászott Lotion-ban még együtt visítottuk, hogy: feel sikkened… Majd egyszerűen ideadta a kezembe a mikit.

Ez volt az a buli, ahonnan nem lehetett  hiányérzettel hazamenni – az egyszer biztos!

A koncerten elhangzott dalok a következők voltak: 

  1. Genesis
  2. Rocket Skates
  3. Be Quiet and Drive (Far Away)
  4. My Own Summer (Shove It)
  5. Tempest
  6. Swerve City
  7. Digital Bath
  8. Around the Fur
  9. Headup
  10. You’ve Seen the Butcher
  11. Sextape
  12. Diamond Eyes
  13. Rosemary
  14. Bloody Cape
  15. Change (In the House of Flies)
  16. Ohms

Encore:

  1. Lotion
  2. 7 Words

Kredit: Rosta Márk / Budapest Park