CD, GrundRecords, 2021

A Shirley együttes bemutatkozó anyaga egy kiforrott, egyedi világgal rendelkező rockdalokat rejtő CD. A Konok folyó értelmes magyar nyelvű szövegei legalább annyira az elmúlt évtizedek jellemző hazai hangulatait jelenítik meg, miként a srácok sokféle hatásból táplálkozó zenéje is. Hiteles rockzene, hiteles arcoktól.

Konok folyó CD, frontborító 2021

A Shirley egy 35 éve alakult, egyedi hanggal rendelkező, a dallamos rockot egyéb műfajokkal ötvöző zenekar. Bár a történet már valamikor 1987 környékén elindult, a tatabányai együttes komolyabb beindulása és első aktív időszaka 1989-től 1996-ig tartott, majd sokáig szüneteltették a tevékenységüket.

A csapat hőskorában nem jelent meg hivatalos hanghordozójuk, amin -ismerve a korszak szereplőit- végül is nem igazán lehet csodálkozni. De azok sem jártak feltétlen sokkal jobban, akiknek kiadták egy-két kazettáját, hiszen a jobb fesztiválhelyek és rádiós rotációk már akkor is gondosan le voltak osztva. Mindenesetre a korai daltermés sem merült feledésbe, mert mikor 2019-ben a banda hivatalos megalapításának a 30. évfordulóján újra felvették a lantot, akkor az új dalok mellett leporoltak egy adag régebbit is. Persze miért legyen bármi is egyszerű, hamarosan jött a Covid és a karantén-időszak. Hát alaposan lelassultak a munkálatok, mire végül 2021-ben a boltok polcaira kerülhetett a Konok folyó.

Sajnos a megjelenése idején elment mellettem a Shirley CD-je. Persze mondhatnánk azt is, hogy Covid cirkusz, meg a többi. Vagy, hogy manapság már szinte semmi érdemi promóciót nem végeznek a kiadók az úgymond általuk gondozott felvételek kapcsán. Mert pár körlevél az ismert –vagy egymástól összelopkodott- médiacímekre, illetve YouTube linkek online megosztása az ismert felületeken jellegű egyszerű feladatok megoldása nyilván megy maguknak a zenekaroknak is. De a helyzet az, hogy anno bizony még a kezemben is tartottam a Shirley bemutatkozó korongját. Végül viszont mégsem vittem haza, hogy megvallassam a hifiben, mert máshová szólított a kötelesség, majd kiment a fejemből. Nincs mit szépíteni. Öreg hiba volt. Mivel azonban a Shirley is azon zenekarok közé tartozik, akik szinte minden jótékonysági rendezvényen részt vesznek, a Griff billentyűs Jülek Dinó megsegítéséért tartott koncerten ismét szembesülhettem azzal, hogy milyen nagyszerű a banda. Majd a következő napokban, hetekben gyorsan bepótoltam az albumukkal való ismerkedést, illetve kielemzést is.

A Konok folyó című Shirley korongon négy régi (Törött pohár, Konok folyó, Álom, Hamis ígéret) és hat újabb (Szóljon a groove, Tánc az üvegben, Értem én, Soha ne add fel, Adsz-e még, Álom) dal hallható. Méghozzá egy sajátos, belső ritmusú: három-kettő, három-kettő, új-régi blokkokban. Mégis, a végeredmény abszolút egységesnek hat. Hallhatóan a fiúk mindvégig ugyanazt képviselték, mind a manír- és sallangmentes mondanivalójukat tekintve, mind az őket érdeklő dallamos rockzenét illetően elmúlt az évtizedekben.

Az anyagot hallva elsőként a kiskunhalasi Ozirisz ugrott be, konkrétan az 1992-es, magyar nyelvű Minden szívdobbanás albumuk dalai. Talán a hasonló korszak, talán a szintén nagyon őszinte, valós élményeket, érzelmeket közvetítő szövegvilág okán. Aztán mellé szinte azonnal felötlött még a nyolcvanas-kilencvenes évek Lord daltermése is. Szintén hamar eszembe jutott az Edda Művek 3. és 5. lemeze. Melyek az igaz és őszinte közlések mellett, a többi Edda albumhoz képest kissé eklektikusabb zeneiségükkel, populárisabb hangvételükkel, színesebb hangszerelésükkel és a társstílusok felé való nagyobb nyitottságukkal lógnak ki egy kicsit az életműből. Illetve hasonulnak jobban a tipikusan sokszínű hazai soft rock anyagokhoz.

A lazább, punkosabb, bevállalósabb, szolidan odamondogatós nóták pedig a korai Tankcsapda Baj van! című demójának és Punk & Roll kazettájának mentalitására emlékeztetnek. Rocktörténeti érdekesség, hogy akkoriban még a Tankcsapda volt a Shirley előzenekara. Aztán jó párhuzam lehet még az aszódi Deals együttes 2015-ös Át a világon című CD-je is, mely szintén egy hosszabb hibernáció után született, de a fiúk pontosan ott folytatták, ahol egykor abbahagyták.

Nem véletlen jeleztem a csapatok illetőségét, ugyanis a Shirley hozzáállásában és közlendőjében is van egy jókora adag a vidéki fiúk jó értelemben vett egyszerűségéből, az élet törvényszerűségei és az emberi együttélés alapvető szabályai felé való tiszteletéből.

Persze a pesti csapatok is alkottak hasonlót. Hiszen a Konok folyó dalcsokrában ugyanúgy benne van az egykori Eszterlövészek tűpontos helyzetértékelése, a HitRock pozitív világképe, a Kugli hétköznapisága vagy P. Mágnes életigenlő lazasága is.

A tatabányai csapat amúgy eleve angolszász nevet akart, így mikor felmerült Granny Shirley, mint lehetséges névadó, nem sokat teketóriáztak. Egy újabb párhuzam a szintén pajzán eredetű nevet választó P. Mágnes együttessel. Szinte már hallom is lelki füleimmel, mit szólna a lángeszű Borat, mikor először szembesül Shirley Andrews, alias Sandra Ann mély átéléssel előadott lepedő-akrobatikus retro erotika-művészetéhez…

A Shirley tehát vegyes stílusban muzsikál, mégis megvan a dalaiknak az a könnyen beazonosítható önálló arculata, sajátos íze, ami az őszinte rock and rollhoz szükségeltetik. Eleve minden stíluselem azonnal egy kicsit a hajmetal hőskorát idéző dallamos rockballadává, illetve pozitív hangvételű buli-dallá szelídül, ahogy a srácok megszólaltatják. Lett lényen az egy hagyományos hard rock és klasszikus heavy metal témákat, glames kiállásokat, táncra ösztönző lüktető grooveokat, dirty rockot, rap-es nu metalt, csodaszép rockballadákat tartalmazó, vagy éppen felnőtteknek való, valódi AOR elemeket idéző kompozíció, a Shirley konyhájában egy kicsit mindegyik közép-európai rockzenévé válik.

Mindez persze az abszolút vonatkozik a nagyszerű dalszövegekre is. Mi több, valójában azok adják a nóták savát-borsát, a banda tényleges arculatát. A szövegeket jegyző Niczinger László, Suták Attila és Horváth Lajos egyaránt nagyszerű munkát végzett. Az olyan zseniális megfogalmazott témák, mint a Tánc az üvegben, tökéletes látleletei egy bizonyos életérzésnek és élethelyzetnek. Úgy mutatja be a részegeskedés ördögi természetét, hogy egy pillanatra sem válik hipokrata kioktatássá. Sőt, az egésznek az a roppant egyszerű és őszinte alapállása, hogy velem is megtörtént, veled is megtörténhet. Vigyázz magadra, barátom! Mindennek a közléséhez pedig feltétlen olyan előadók szükségeltetnek, akiktől mindezt el is tudod fogadni.

Ha felnézel a színpadra, hiteles arcokat látsz, akiknek elhiszed ezeket a mély érzésekről árulkodó emberi gondolatokat. Akik annyira tisztán és egyszerűen szólják az őszinte szavakat, amire utoljára a hetvenes években volt Magyarhonban tömegesen példa. Ezeket a dalokat ugyanis át kell érezni. Miként a népi bölcsesség is int, hogy sose bízz egy vékony szakács főztjében, hát nagyon nem mindegy, hogy kik emelik fel, mondjuk a Soha ne add fel üzenetét hirdető zászlót. Míg más esetekben azért időről-időre el lehet gondolkodni, hogy vajon mennyire is gondolják komolyan a becsületről, igazságról, őszinteségről szóló dalaikat a kétarcú zenészek, mondjuk a már az öltözőben a gázsin marakodó arcok, addig a Shirley minden mesterkéltségtől mentesen, szemtelenül laza természetességgel kérdi az élettől, vagy tán egyenesen az élet teremtőjétől, hogy: Adsz-e még? Tényleg olyan jók ezek a nóták, hogy akár még egy önálló dolgozatot is megérne a zenében és a szövegekben rejlő üzenetek részletes kielemzése.

Az albumot a Shirley 2019-2021 között működő formációja rögzítette. Nevezetesen a Suták Attila énekes, Csaszni Róbert gitáros, Niczinger László billentyűs, Jártó József basszusgitáros és Freund Csaba dobos felállás. Azóta a dobos poszton változás történt, ezért az újabb Shirley felvételeken már az új ütős, Pintér Tamás játéka hallható.

A 2021-es lemez további érdekessége, hogy egy-egy dal erejéig vendégeskedik Bebe, a Back II Black-ből, illetve a Magyarul szeretjük zenekar énekese, a Voice-ból is ismert Nádor Dávid. A vokálokról pedig Attila leánya, Suták Vanda, a Drastic Times énekesnője gondoskodik.

Mivel a Konok folyó készítése és kiadása óta eltelt időben sorra születtek a jobbnál-jobb Shirley dalok, valamint még a régi repertoárból is vannak kiadatlan számaik, lassan ideje lesz a folytatás feljátszásának és piacra dobásának is. Nyilván nem vagyok egyedül, aki nagy várakozással tekint a második Shirley CD megjelenésére. Szóljon a groove!

Shirley együttes 2023

Shirley: Konok folyó
CD 2021:

Shirley:

1. Szóljon a groove
2. Tánc az üvegben
3. Értem én
4. Törött pohár
5. Konok folyó
6. Soha ne add fel
7. Adsz-e még?
8. Álom
9. Maraton
10. Hamis ígéret

Suták Attila – ének
Csaszni Róbert – gitár
Niczinger László – billentyűk
Jártó József – basszusgitár
Freund Csaba – dob

Abebe „Bebe” Dániel – ének, vokál
Nádor Dávid – ének
Suták Vanda – vokál