Néhány hete jelent meg a miskolci Broken Springs zenekar „Rachel” című klipje. Ebből az alkalomból a zenekar egyik gitárosával, Simkó Józseffel beszélgettünk, hogy áttekintsük a csapat dolgait.

  • Gondolom, volt már előzménye is a mostani formációnak. Vázolnád ezt nekünk?
  • A Broken Springs három tagja – Deák Judit – ének, Sumalán Gergely – dob, Simkó József – gitár, dalszövegek – már több mint 20 éve is együtt zenélt már a mercy minutes nevű progresszív rock formációban. 2005-ben kiadtunk egy EP-t, felléptünk az After Crying miskolci koncertjén, de aztán több tagcsere után feloszlott a zenekar. Gergővel együtt folytattuk a choice with no voice nevű bandában, akkor instrumentális zenét játszottunk, ami inkább a postrock vonalat követte. Akkor is egy lemezig jutottunk el, illetve zenéltünk a Korai Örömmel Miskolcon az Ifjúsági Házban és Budapesten a Gödör Klubban, valamint az A38-on a Neurosis-főnök Scott Kellyvel 2011-ben. Aztán több éves szünet következett.
  • Hogyan kezdtétek újra a közös munkát?
  • Gergő szólt, hogy neki már nagyon hiányzik a közös zenélés, és kérdezte, hogy lenne-e kedvem újra jamelni. Ekkor egyetlen alkalommal találkoztunk, ott volt Varga Balázs is, akivel a choice with no voice-ban játszottunk együtt. Akkor még nem tudtuk, hogy Balázs milyen beteg… Szegény nem sokkal később már ágynak esett és hosszú szenvedés után, fiatalon elhunyt. Aztán Juci is jelentkezett, hogy szívesen újrakezdené velünk a zenélést. Ott folytattuk, ahol annak idején abbahagytuk, a Gergő garázsából kialakított próbateremben. 2020-ban alakult ki a jelenlegi felállás: hármunkon kívül Kozák Tibor Pál basszusgitáros és Tóth Péter szólógitáros tagja még a zenekarnak. Ők is tapasztalt zenészek, Kozi több ismert miskolci punkzenekarban játszott (Ápolók, Xtrike, Üveges csirkeszemek stb.), Peti meg a Calandra és a Wayang nevű debreceni progrock zenekarokban.
  • A korábbi formációitok repertoárjából átvettetek valamit?
  • Koncerten játszottuk a choice with no voice két instrumentális szerzeményét. Kézenfekvő lenne a mercy minutes dalai közül is egyet-kettőt elővenni, hiszen azokat még Juci énekelte fel, de erre egyelőre még nem került sor.
  • Hogyan definiáljátok a Broken Springs stílusát?
  • Nem szeretjük a címkéket, mert azokhoz elvárások társulnak… Ha azt mondjuk, progresszív rockot játszunk, mindenki többtételes, 20 perces kompozíciókat vár, legalább egy templomi orgona vagy egy fuvolaszólóval… A progrock áll hozzánk a legközelebb, de szeretjük feszegetni a stílus határait. Talán a progrock nem is annyira, mint stílus áll közel hozzánk, hanem mint hozzáállás: a folyamatos fejlődés, változás igénye, a vágy, hogy ne legyen a zene beskatulyázható. Ebből adódik, hogy szeretjük a hangszerelést is bővíteni: itt egy billentyűszólam, ott az Ableton Push 2 MIDI kontrolleren egy pittyegés szólal meg az alapvetően gitárcentrikus zenében.
  • Mennyi műsorotok van jelenleg?
  • Kb. 80-90 perces a repertoár, melynek része néhány feldolgozás is. Újabb feldolgozásokat nem tervezünk, saját műsor kialakítása a cél.
  • Miként választottátok ezt a nevet?
  • Sok ötletünk volt, de nem akartunk olyan nevet választani, amit már egy másik zenekar használ. Az internetet fellapozva egyik névről a másik után derült ki, hogy már foglalt. Végül Pilinszky egyik verssorából kiindulva („Még tart a nyár.”) a Still Summer név merült fel, ahonnan némi vita után eljutottunk a Broken Spring-ig. De kiderült, hogy az USA-ban is van egy ilyen nevű cover band… Megelégelve a dolgot, egy „s” betűt tettünk a név végére. Broken Springs zenekarnevet tudomásunk szerint más banda nem visel – csak éppen egy Zs-kategóriás horrorfilmnek a címe…
  • Élőben hol és mikor lehetett hallani titeket?
  • Bemutatkozó koncertünk Bükkaranyoson, Varga Balázs lakóhelyén volt 2021. novemberben, azt a koncertet az ő emlékének szenteltük. Saját számainkon és néhány feldolgozáson – Radiohead, Porcupine Tree, Pineapple Thief, The Gathering – kívül choice with no voice szerzeményeket is játszottunk. Meghívott vendégként fellépett velünk Udvarnoki Tamás, a choice with no voice basszusgitárosa, valamint Németh Csaba tank drum-on, Fábián István billentyűn és kivetített fotóival Koscsó Gábor barátunk, aki már a mercy minutes időktől kezdve segítette pályafutásunkat. Azóta inkább a zeneírás, most nyáron pedig a stúdiózás és a klipfelvétel volt a prioritás. Sajnos Miskolcon fellépési lehetőség egyre kevesebb van, azok a klubok, ahol annak idején zenéltünk, vagy megszűntek, vagy koncerteket már nem szerveznek.
  • Folytassuk a „Rachel” klip elkészültével! Hol vettétek fel a dalt, miért pont ezt választottátok ki?
  • Július 16-án vonultunk stúdióba, ahol „erőltetett menetben” egy nap alatt elkészült a felvétel és a videoklip stúdióban felvett része is. A felvétel és a zenei utómunka a miskolci Hangart Recording Studioban készült Károly Tamás közreműködésével. A videoklipet Szathmári Tamás (Parkfilm) készítette. Az első két szerzeményünk több tételes lett, mindkettő 10 perc feletti nóta volt, utána már egy kicsit rövidebb, de még mindig összetett, helyenként páratlan ritmusú dal született. Először viszont egy rövidebb és egyszerűbb szerzeményt szerettünk volna rögzíteni, ami talán könnyebben megtalálja az útját a hallgatóihoz.
  • Mit érdemes tudni a dal mondandójáról?
  • A dal a párkapcsolaton belüli erőszakról szól, a nő szemszögéből. A legtöbb ilyen eset sosem derül ki, a nő félelemből, szégyenből vagy akár önmagát hibáztatva titokban tartja. Ha mégis előáll valaki a bántalmazás vádjával, akkor sem egyszerű eldönteni, hogy valójában ki is mond igazat. „Veritas nunquam perit” – „Az igazság sosem vész el.” Ezzel a Seneca-idézettel zárta Johnny Depp a felmentéssel zárult bántalmazási pere után kiadott közleményét. Egy másik sztárpár, a színész-énekesnő Evan Rachel Wood és Marilyn Manson ügye évek óta húzódik. Ez a Rachel áll dalunk középpontjában. Ebben a perben is születik majd valamilyen ítélet… A mi klipünkben a Juci által megszemélyesített Rachel veti papírra Seneca szavait, utalva arra, hogy előbb vagy utóbb kiderül az igazság. De vajon hány bántalmazási ügy marad örökre titokban?
  • Terveztek-e lemezfelvételt, vagy dalonként érdemesebb publikálni?
  • Most az volt a terv, hogy egy dalt vegyünk fel és ahhoz készítsünk klipet. Készül a többi szerzeményünk is, lassan egy lemeznyi anyag van a tarsolyunkban. Azt még nem döntöttük el, hogy ragaszkodjunk-e a hagyományos album formátumhoz vagy pedig egy-egy dalt tegyünk közzé, amikor elkészül.
  • Mikor és hol lehet legközelebb hallani a zenekart?

Az ősz folyamán tervezünk koncertet Miskolcon és talán Budapesten is. Saxon Dave (Mandrake Moon, Hungarian Pink Floyd Show) barátunk jóvoltából pedig szerveződik egy progresszív rock fesztivál januárra Budapestre, a tervek szerint ott is fellépünk.