Az idén már ötvenegyedik évét taposó Manfred Mann’s Earth Band az utóbbi negyedszázadban nem csak a rendszeresen parádésra sikeredett koncertjei miatt hallatott magáról, hanem a professzionálisan feldolgozott zenei archívuma miatt is erősen a figyelem központjába került. Legalábbis a nyugati világ Enns folyón túli részén mindenképpen. Ráadásul a referenciaértékű archív sorozatokat és dobozos készleteket kiterjesztették Mann további formációjára, így a Manfred Mann első két korszakára és a Manfred Mann Chapter Three együttesekre, valamint a Manfred Mann’s Plain(s) Music, illetve a Manfred Mann ’06 projektekre is.

Másodszorra a Manfred Mann név felvételének negyvenedik évfordulójára időzített audió-videó válogatás ismertetése következik.

A Manfred Mann művésznéven alkotó Manfred Sepse Lubowitz billentyűs, zeneszerző, hangszerelő és előadóművész első zenekarát 1962-ben alapította. Társa a szintén multi-talentum Michael John Hugg, alias Mike Hugg volt, aki a zeneszerzés és éneklés mellett dobon és ütőhangszereken, vibrafonon és billentyűs hangszereken játszik.

Az első időkben a Mann-Hugg Blues Brothers zenekarnevet használták. Ez változott később Manfred Mann & the Manfreds-re. Majd mire 1963 márciusában aláírták az első lemezszerződésüket, a nevük már szimplán csak Manfred Mann formára rövidült. Miközben zeneileg is változott a stílusuk.

A kezdeti jazz és blues kompozíciókat követően egyfajta korai fúziót vagy crossovert valósítottak meg, egyfajta ’60-as évekbeli pop hibridet, mely egyszerre jelent rendkívül fogós, dallamos, könnyen befogadható, mégis agyas, rétegzett, okosan felépített muzsikát. Mivel a fúziót leginkább Mike ritmikája és Mann hangszerelése határozta meg, hamar kiderült, hogy nem csak a saját szerzeményeiket, hanem mások ismert és még inkább kevésbé ismert kompozícióit is fel tudják turbózni, amivel kezdetét vette az azóta is példátlan sikerszéria. Nevezetesen, hogy Mann és Hugg együttesei, illetve később Mann zenekarai összességében jóval több idegen szerzeményt vittek sikerre, mint saját dalt. Miközben azért a sajátokkal is taroltak.

Az első korszak, melyre a későbbiekben, mint „Chapter One”-ra, vagyis első fejezetként hivatkoztak 1966-ig, az első énekesük Paul Jones távozásáig tartott.

A második korszak a „Chapter Two”, – melyet ismét az énekes fémjelzett- ott folytatta, ahol az előző formáció abbahagyta. Amint Michael David d’Abo, röviden Mike d’Abo júliusban átvette a frontember helyét, egyből robbantottak egy újabb feldolgozással, mint kislemez-slágerrel. És a sikerszéria kitartott egészen ’68 decemberéig, az utolsó listás helyezést elérő kislemez-felvételükig.

1969-ben viszont már nem sikerült felkerülniük a sikerlistára, így a Manfred Mann (Chapter Two) feloszlott, hogy helyét átvegye egy másfajta fúzióban utazó, experimental / prog / jazz / brass rock csapat, mely már kiírva is hirdette, hogy elérkezett a harmadik fejezet. A Manfred Mann Chapter Three két és fél nagylemez és néhány kislemez után 1971-ben feloszlott, akkor vált el egymástól Mike Hugg és Manfred Mann útja.

Mann hamar összehozta új, negyedik együttesét, mely a kezdetben szintén szimplán Manfred Mann néven dolgozott, illetve készített kislemezeket és egy dobozban maradt nagylemez-anyagot. Majd a nevüket Manfred Mann’s Earth Band-re változtatták és arattak ismét sikert-sikerre. Előbb progresszív rock, majd a későbbiekben pop-rock és folk-rock stílusokban is – 1987-es megszűnésükig.

1990-ben ismét egy új formáció következett, az észak-amerikai indiánok népi dallamaira, illetve a dél-afrikai őslakosok egyszerű zenéjére alapozva. A Manfred Mann’s Plain Music 1991-es nagylemezét követően Mann újraindította az Earth Bandet, a két formáció egyfajta fúziójából kiindulva, mely Manfred Mann’s Earth Band a mai napig működik, koncertezik, illetve időről-időre lemezeket is megjelentet.

The Evolution Of Manfred Mann, frontcover 2003

A gyűjtemény felépítése:

MANFRED1: The Evolution Of Manfred Mann 2CD+DVD 2003

CD 1 – Manfred Mann:

Chapter 1 – Manfred Mann:

Az első CD első blokkja az első Manfred Mann korszak, tehát a Paul Jones éra nyolc sikerlistás slágerét, örökzöld felvételét vonultatja fel. Időrendben.

Chapter 2 – Manfred Mann:

Az első CD második blokkja a második Manfred Mann korszak szintén nyolc sikerlistás slágerét tartalmazza, valamint bónuszként Mike d’Abo két, korábban kiadatlan felvételét.

The Evolution Of Manfred Mann, CD 1 2003

CD 2 – Manfred Mann’s Earth Band:

A második CD furcsamód egyből a Manfred Mann’s Earth Band slágerekkel kezd. Pedig időrendben, a művészi fejlődést és az együttes-neveket illetően is adná magát a Manfred Mann Chapter Three. Szóval a második CD elvileg az Earth Band sikereit veszi sorra, de a gyakorlatban tartalmaz olyan trackeket, melyek nem kerültek listára, illetve egy Manfred Mann’s Plain Music felvételt is.

A harmadik blokk két koncertfelvétellel zárul, melyet ugyan bónuszként jelöl a borító, de időrendben eleve a helyükön vannak, mert a valóságban is a „Mann Alive” volt az utolsó Earth Band album, legalábbis 2003-ban, az „Evolution Of” kiadvány megjelenésekor.

The Evolution Of Manfred Mann, CD 2 2003

DVD – Manfred Mann & Manfred Mann’s Earth Band:

A harmadik korong alapvetően egy zenei betétekkel meg-megszakított portréfilm, ahol a főhős visszaemlékezései és a produkcióval kapcsolatos gondolatai között Manfred zenekaraitól is látható-hallható néhány emlékezetes momentum. Három együttes, a Manfred Mann Chapter 1-2 és Manfred Mann’s Earth Band legnagyobb slágerei, korabeli filmfelvételeken, a teljesség igénye nélkül.

Valamint egy extra klip, egy különös ötvözet, mely zeneileg a Manfred Mann’s Earth Band és a Funkstar De Luxe „Blinded By The Light” felvételeinek összegyúrásából áll.

Érdekesség, hogy a három korong is hozza a „The Evolution Of Manfred Mann” címben rejlő szójátékot. Hiszen az első CD-n szereplő MAN felirathoz is tartozik egy ábrázolás a frontborítón is szereplő „ősember” figuráról. Míg a második korong FRED feliratához szintén egy újabb kép a Fred Astaire alakját idéző szobrocskáról. Vélhetően gyurmafigurákról van szó. Míg a MANN DVD címkéje értelemszerűen a billentyűs, zeneszerző, hangszerelő zsenit ábrázolja, koncert szituációban, a kedvenc billentyűi mögött.

The Evolution Of Manfred Mann, DVD 2003

Folytatjuk!