Freddie Mercury – a Queen énekese és a 20. század egyik legmeghatározóbb zenei sztárja – több mint 31 éve nincs már köztünk /1991. november 24./. Az erőteljes hangja, a színpadi mozgása és a könnyed személyisége rajongók millióinak elismerését nyerte el világszerte. Azonban az élete nem volt a vitáktól, rejtélyektől és botrányoktól mentes, de mondhatjuk, hogy különleges életet élt. A Queen debütáló albuma 1973. július 13-án jelent meg, tehát 50 éve indult el a csapat, hogy egy zenei korszakot teremtsen. A The Daddest magazin nemrég egy összefoglaló anyagot közölt Freddie pályájáról.   

Eredeti neve

Freddie Mercury születési neve Farrokh Bulsara volt. Szülei, Bomi és Jer Bulsara indiai párszik. A Brit Gyarmati Hivatal parancsát követve a pár Zanzibárra költözött, ahol a művész 1946. szeptember 5-én megszületett.

Köztudott volt, hogy Mercury nem szerette a nevét, mivel nehézségekbe ütközött annak helyes kiejtése, Panchgani (India) bentlakásos diáktársai „Freddie”-nek hívták. A „Mercury” a „My Fairy King” című dalából származik.

Egy ősi vallás

Az egész Bulsara család párszi származásuk miatt a zoroasztrizmus (v. zoroasztrianizmus) követői voltak – így Freddie is -, amelynek központi alakja Zarathustra (görög változatban Zoroaszter), akit a történelem első és legnagyobb prófétájának tartottak. Ez egy olyan vallás, amely az ókori Perzsiában (napjainkban Irán) született, és erősen jelen volt Indiában is.

Valójában a zoroasztrizmus a világon az egyik legrégebbi egyistenhívő vallás, és a maga idejében figyelemre méltó hatást gyakorolt más későbbi vallásokra is, mint az iszlám, kereszténység és judaizmus (zsidó) vallás.

Gazdag gyerekkor

Freddie édesapja, Bomi Bulsara, pénztárosként dolgozott a Brit Legfelsőbb Bíróságon, ami akkoriban azzal járt, hogy gyakran utazott India és Zanzibár között. Ezen munka hozzájárult a brit állampolgárságukhoz, és így annak kiváltságait is élvezhették.

Apja jó keresetének köszönhetően Freddie gyermekkora jómódban telt: egy gyönyörű lakásban éltek Zanzibár történelmi negyedében, Stone Town szomszédságában – egy üzletekkel, bazárokkal teli helyen, kilátással az Indiai-óceánra.

Zanzibárból Indiába

Freddie 5 éves korában megkezdte tanulmányait a Szent József Misszionárius Kolostor iskolájában, amit anglikán apácák vezettek. Csak 3 évig maradt ott, mert a 8. szülinapja után Indiába küldték tanulni. A Panchgani St. Peters Kollégiumban kötött ki, ami színvonalas oktatási intézményeiről híres vidéken volt.

A fiatal Bulsara ekkor kezdte levetkőzni félénkségét, és egyre inkább felszínre tört a társaságkedvelő személyisége.

Bélyeggyűjtés

A gyermek Freddie egyik legkorábbi szenvedélye, még a zene előtt, a Zanzibárról és az Egyesült Királyságból, sőt még különféle brit gyarmatokról származó postai bélyegek gyűjtése. A bélyeggyűjtési szenvedélye 3 évig tartott, 9-től 12 éves koráig. Ezeket a bélyegeket a londoni Postamúzeum szerezte meg 1993-ban, és 2016 óta egy másik brit rocklegenda – John Lennon – gyűjteménye mellett kerül bemutatásra.

Belép a zene

A St. Peters Kollégium berkein belül találkozott először Freddie Mercury a zenével. Megtanult zongorán játszani, zenéket szerezni, és elkezdett énekelni. 1958-ban megalapította első bandáját, a The Hectics-t, amely az intézmény zártkörű rendezvényein lépett fel. A The Hectics további tagjai Farang Irani, Victory Rana, Derrick Branche és Bruce Murray voltak. Utóbbi volt az egyetlen Freddie-n kívül, akinek sikerült zenei karriert elérnie. A banda 1962-ben oszlott fel, abban az évben, amikor Freddie visszatért Zanzibárba.

Utazás Angliába

1963-ban társadalmi és politikai konfliktusok sorozata vette kezdetét Zanzibárban, ami az úgynevezett ’’Zanzibári Forradalom’’-hoz vezetett. Sultan Jamshid bin Abdullah megdöntésére, és egy autonóm kormány megalakítására törekedtek az afrikai forradalmárok. E feszült viszonyok közepette, a 17 éves Farokh családja úgy döntött, hogy Angliába költözik. Middlesex megyében egy kis házban telepedtek le. A szülők nehezen alkalmazkodtak az új életükhöz, azonban főhősünk megérkezett arra a helyre, ahol történelmet írhatott.

Keserű múlt

Freddie Mercury mindig vonakodott a zanzibári éveiről beszélni. Abban a néhány interjúban, amit ebben a témában adott, válaszai a szülőföldje iránt érzett csekély vonzalmára utaltak. Egyértelmű, hogy Freddie számára létfontosságú volt, hogy a magánélete és a művészi karrierje elkülönüljön egymástól. Másrészről, sokan azt feltételezik, hogy ez az „eltávolodás” annak köszönhető, hogy Zanzibár szigorú társadalmi és vallási környezetében nem tudott megmutatkozni a valódi személyisége.

Egy múzeum

Mindennek ellenére, szülőhazájában Freddie Mercury-t nagyon szerették. A világ első múzeumát Zanzibárban avatták fel 2019 novemberében, ahol a rocktörténelem egyik legnagyobb alakjának állítottak emléket. A Freddie Mercury Múzeum Stone Town-ban található, és az énekes korai éveire fókuszál. A múzeum ideiglenesen bezárt a koronavírus-járvány miatt, de később újra ismét megnyitotta kapuit.

A Sportoló

Freddie nagyon szerette a sportokat, azok közül is az asztaliteniszt, a gyeplabdát és bokszot. Utóbbiban, állítása szerint, remek volt a ringben. Viszont az olyan klasszikus angol játékokat, mint a futball és a krikett, nem kedvelte. Ha a zenei karrierje nem indul be, akkor egy híres – kivételes hanggal megáldott – ökölvívó lehetett volna…

A Queen eredete

Amikor Angliában, Freddie az Ealing-i College Of Arts-ban elkezdett grafikai tervezést tanulni, csatlakozott a Wreckage nevezetű zenekarhoz, akikkel a szabadidejében blues zenét játszott. Nem sokkal ezután találkozott Roger Taylorral és Brian May-jel, akiknek volt egy Smile nevű bandájuk. Mercury úgy döntött, hogy énekesként csatlakozik hozzájuk… Nem telt el sok idő, mire a Smile QUEEN-re változtatta a nevét.

Felemelkedés a hamvakból

Köztudott, hogy Freddie Mercury volt az, aki megtervezte a legendás banda logóját. Az inspirálta, hogy egyetlen képben egyesítse az összes tagnak az állatövi csillagjegyét. Azonban van egy motívum, amely nem tartozik egyetlen állatövi jegyhez sem: ez a Főnix. Ez a mitológiai állat (madár) több szempontból is jelentőséggel bír. Mindközül a legismertebb az, hogy újjá tud születni a hamvaiból, amivel az énekes ki akarta fejezni a zenekar szellemiségét.

A csonka mikrofonállvány

A Queen koncertek egyik legkülönösebb vonása az volt, hogy Freddie egy talp nélküli mikrofonálvánnyal sétálgat fel-alá a színpadon, ahol így könnyebben tudott létezni. A legenda szerint, a mikrofon ilyen jellegű megjelenése ahhoz az esethez köthető, amikor egy egyetemi bál közben küszködött egy mikrofonállvánnyal, aminek eltört a talpa. Ettől kezdve a védjegyévé vált a mikrofon ilyen módon való használata.

A zongora szerepe

Még a zenei zsenik is kétségbe vonhatják a tehetségüket, ha nem elég magabiztosak. Ez történt Mercury-val is, amikor egy zongora volt előtte. Sohasem tartotta magát egy virtuóz zongoristának. Dalait azonban ezen a hangszeren komponálta. Az ágyához közel volt egy zongora azért, hogy megkomponálja azokat a dalokat, amelyek álmában eszébe jutottak. Úgy tartják, hogy a ’’Crazy Little Thing Called Love’’-ot a fürdőszobájában szerezte, egy zongorával, ami a kád felett volt…

Mercury vs. Bowie

Freddie Mercury egyszer segített David Bowie-nak, amikor Bowie koncertezni készült az egyik egyetemen, és nem rendelkezett a fellépéshez szükséges felszereléssel. Nem sokkal később Mecury és Bowie együtt dolgozott az ’’Under Pressure’’ című dalon. Azonban, ahogy azt várni is lehetett, nem volt minden rózsás. Mindkét művész erős személyiség, ezért a felvételek közben voltak összetűzések, de ennek ellenére Bowie a későbbiekben mindig kimutatta a Freddie iránti csodálatát.

Inspiráció

Nem csak a hangjában rejlett Freddie tehetsége. Brian May-jel együtt, ő volt a Queen dalok fő szerzője is. Mindezek ellenére nyitott volt a többi bandatag javaslatainak és ötleteinek elfogadására. Mercuryra bármelyik pillanatban rátörhetett az ihlet, és ezért nem akart elpazarolni egyetlen pillanatot sem: az asszisztensei mindig magukkal hordoztak tollakat és füzeteket. Például, a ’’Life Is Real’’ (dal John Lennonnak) egy repülőgépen íródott…

A fogak maradnak  

Freddie egyik híres ismertetőjegye a kiálló fogai voltak, ami a többit kinyomó négy extra fog eredménye. Mercury nehezen tudta leküzdeni a komplexusát furcsa fogai miatt. Sőt gyakran látták őt, ahogy a kezét a szája elé tartva, megpróbálja elrejteni fog-problémáját. Híres volt arról, hogy tartott a fogorvosoktól. Soha nem „igazíttatta meg a fogait”, mert félt attól, hogy tönkreteszi csodálatos hangját, vagy elveszíti hangterjedelmét.

Mercury vs. Vicious

A rocktörténelem egyik leghevesebb rivalizálása egy hangstúdióban kezdődött, Freddie és a Sex Pistols basszusgitárosa, Sid Vicious között. Vicious álságos megjegyzésével kezdődött a kettejük összetűzése: ’’Sikerült eljuttatni a tömegekhez a balettet?’’ A megjegyzés a balettcipőre utalt, amit Mercury viselt. Bizonyos értelemben ez az ő nőies modorának megcsúfolása volt. Mercury rendkívül felbosszantotta magát, megragadta Vicious-t a vállánál fogva és kirángatta a stúdióból…

Rejtély a tudomány számára

Freddie Mercury halála után, sok tudós érdeklődött ragyogó hangjának tanulmányozása iránt. Gyakran mondják, hogy Mercury-nak négy oktáv hangterjedelme volt a nagyon sajátos hangszíne mellett. A rocksztár valóban széles hangtartománnyal bírt, és tenor képességekkel rendelkező bariton volt, vibrátója pedig erősebb, mint sok operaénekesé.

Nők sokasága

Freddie Mercury szexuális irányultsága mindig is vita tárgya volt. Annak ellenére, hogy meleg ikonnak tartják, lehetséges, hogy inkább a biszexualitás felé hajlott. Sok nő volt az életében. Müncheni tartózkodása alatt együtt élt Barbara Valentin pornószínésznővel. Másrészről 1969-ben feleségül akarta venni Mary Austin-t, azt a nőt, aki legtovább volt jelen az életében, végül nem házasodtak össze, viszont végig nagyon közeli barátok maradtak.

A művészet

A zene és a tánc mellett Freddie olyan egyéb művészeti irányzatok iránt is rajongott, mint a festészet. A háza tele volt műalkotással, még egy Picasso festmény is volt a fürdőszobájában. Gyakran vett részt árveréseken, ahol további műveket is begyűjtött. Különösen rajongott a japán régiségekért. Mindez a művészi hatás inspirálta a zenéjét is. Például a ’’The Fairy Feller’s Master-Stroke’’ dala a ’’Queen II’’ albumról azután íródott, hogy látott egy festményt a londoni Tate Galériában.

Hátrahagyott ajándék

Volt egy szokása Freddie-nek: a közeli barátaival, a „drag queenekhez” (nőimitátor) hasonlóan, női beceneveken szólították egymást. Például Elton John-t, aki Mercury egyik közeli barátja volt, „Sharon”-nak hívta. Mercury halála után Elton egy csomagot kapott. A meglepetés Freddie párnáját tartalmazta, egy rövid szöveggel: „Kedves Sharon, gondoltam, ez tetszeni fog neked. Szeretettel: Melina. Boldog Karácsonyt!”

Kellemetlen háziállatok

Freddie sok ismert sztárral zenélt együtt, akik közül kiemelkedik Michael Jacksonnal, a pop vitathatatlan királyával való két közös dala: a „There Must Be More To Life Than This” és a „State Of Shock”. Kettőjük között nagyon jó volt az összhang, és furcsa is, hogy nem volt több közös munkájuk, de voltak nézeteltéréseik, például Michael (Neverland-i)  „háziállatai” a forgatások során irritálták Mercury-t…

Orr, fogak és haj

Ha csak belegondolunk, hihetetlennek tűnik, de az 1980-as években egy estére egy Rod Stewart-ból, Elton John-ból és Freddie Mercury-ból álló rock banda közel került a megalakuláshoz. Még nevet is választottak neki: Nose, Teeth and Hair (Orr, Fogak és Haj), utalva a zenészek jellegzetes vonásaira. Azonban, ennek a tervnek hajnalban vége lett, amikor elmúlt az éjszaka eufóriája…

Örök szerelem

Freddie Mercury utolsó partnere Jim Hutton stylist volt. Nagyon szerették egymást, jegygyűrűt is vásároltak, annak ellenére, hogy a házasság távoli utópiának tűnt. Amikor Mercury bevallotta Hutton-nak, hogy HIV hordozó, kérte, hogy szakítsanak, de a válasz igazán megrendítő volt: “Szeretlek Freddie. Nem megyek sehova.” Hutton szintén HIV-fertőzést kapott, és végül tüdőrákban halt meg 2010-ben. Az emlékirata, a „Mercury és én” a kapcsolatukat mutatja be.

Status Quo

Jól ismert, hogy Freddie Mercury egyike volt azoknak, akiken sem erkölcsileg, sem pedig fizikailag nem lehetett átgázolni. Ha valaki ezt nagyon jól tudta, az a Status Quo zenekar vezetője, Francis Rossi volt, akivel az 1985-ös Live Aid koncerten volt egy nézeteltérésük. Rossi viccelődött Mercury szexuális irányultságával kapcsolatosan. Freddie ezt nem hagyta annyiban, és „rámozdult”, de ennek ellenére nem maradtak haragban, hiszen a két banda néhány évvel később együtt lépett színpadra…

Macskák iránti szeretet

Először volt a bélyeggyűjtés, aztán a zene szeretete, de volt egy harmadik szenvedély is, ami Freddie egész életét végigkísérte: ez a macskák imádata volt, ami egész művészi pályafutása alatt megmaradt. Ennek egyik jele a Mr. Bad Guy szólóalbum dedikálása: „Az albumot a macskámnak, Jerry-nek ajánlom. Illetve Tom-nak, Oscar-nak, Tiffany-nak és a világ összes macskaszerető emberének. Mindenki más elmehet a fenébe!”

A társaság lelke

Freddie Mercury különcsége a partijain is kiütközött. Például a 39. születésnapján arra kérte a meghívottakat, hogy fekete-fehérben jelenjenek meg, mivel egyedül ő viselt majd élénk színű ruhát. Egy másik alkalommal, egyik összejövetelén a pincérek teljesen meztelenül mászkáltak, és tiltott szereket osztogattak a vendégeknek.

Mély alvás

Egyértelmű, hogy Freddie élete a túlzások és a frenetikus pillanatok között telt. Az állandó turnézás és partizás mindenkit megviselhet. Az énekes állította, hogy számára elég csupán néhány órát aludni. Két-három óra esti alvással mindig feltöltődve ébredt fel, de tudjuk, hogy nem egészséges, ha valaki csak ennyit alszik…

Star Wars

Mint minden nagy művész, Freddie is a maga teljességében megélt minden pillanatot, és egyúttal a popkultúra elemeit is magába szívta. Emlékezetes az a koncert, amikor Darth Vader vállán jelent meg a színpadon… Viszont a „Bicycle Race” című dalban így énekel: „Nem szeretem a Star Warst”. A Csillagok háborúja után előadásaikban folytatódtak az utalások más, amerikai kulturális termékekre, például Superman-re, de volt, hogy éppen a Mikulásra.

 Egy nap az ünneplésre

Minden év szeptember 5-én Freddie Mercury-t ünneplik a svájci Montreux városában. A Mercury szobor zarándokhelynek számít a Queen (és zenéje) szerelmeseinek. Miért pont ez a város? Azért, mert Mercury nem sokkal halála előtt itt élt egy ideig, és az eredeti Queen stúdió is itt található: a banda legikonikusabb albumai közül több Montreuxban lett rögzítve.

Balett előadás

Említettük már, hogy Freddie Mercury balettcipőt hordott, mivel ezen táncstílus szerelmese volt. Valójában csak egy olyan eseményen lépett fel a nagyközönség előtt, ami ezen a területen emlékezetes maradt az utókor számára. 1977-ben Wayne Eagling, a Royal Ballet vezető táncosa egy bált szervezett, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Mercury megjelent a színpadon és egy látványos számot adott elő. A koreográfiát, amit bemutatott, kizárólag neki tervezte Eagling.

Mercury az olimpián

Freddie Mercury által egyik legjobban csodált művész Monserrat Caballé katalán szoprán volt, amit egy spanyol televízióban adott interjúban a ’80-as években el is mondott. A zene rajongóinak szerencséjére Mercury és Caballé végül találkoztak, és egy legendás közös munka eredményeként született egy dal, a „Barcelona”, korának himnusza, amely később, 1992-ben az olimpiai játékok hivatalos főcímdala lett.

Broadway musical

A fenséges hangjának köszönhetően Freddie még egy Broadway musical, a La Bohème főszerepéhez is közel került, a híres énekesnő Linda Rondstand mellett. Ám Mercury elutasította az ajánlatot. Tisztázta, hogy bár szívesen jár színházba, balettre és operába, egy egész évadot végigcsinálni untatná őt. Azt is megjegyezte, hogy kifogyna az energiából. Úgy tűnik a rock and roll életforma jobban passzolt hozzá.

Mercury és Maradona

1981-ben a Queen megkezdte a latin-amerikai turnéját, ami nem volt gyakori úti célja az európai rockbandáknak. A zenekar alig várta, hogy zenéjüket új helyekre vigyék, ahol nem tudták, hogy hogyan fogadják majd őket. A turné nagy sikert aratott. Argentínában Diego Armando Maradona futballsztár részt vett a koncerten, és személyesen köszönte meg Mercurynak a zenét, amit az előadáson produkáltak. Majd Diego és Freddie mezt cseréltek, és jókedvűen eltöltöttek egy kis időt egymással.

Az utolsó kislemez

A „The Show Must Go On” a Queen utolsó kislemeze csupán néhány héttel Freddie Mercury halála előtt, 1991 végén látta meg a napvilágot. A felvétel idején Mercury már súlyos beteg volt, és bizonytalannak tűnt, hogy vajon képes lesz-e énekelni a dalt. Annak érdekében, hogy erőre kapjon, Mercury vodka és egyéb alkoholos italok keverékét fogyasztotta, végül egyetlen felvétellel sikerült rögzítették a végleges verziót. A videóklipet régebbi filmekből vágták össze…

Állandó konfliktusok

Annak ellenére, hogy nagyon sok évig együtt voltak, az igazság az, hogy belharcok és viták állandóan akadtak a Queen-en belül. Bizonyos mértékig normális, hogy az ilyen kaliberű művészeknek vannak nézeteltéréseik, amikor felmerül, hogy adott kérdésekben meg kéne egyezniük. Ismert az az eset, amikor Freddie Mercury-nak közvetíteni kellett Brian May és Roger Taylor között, annak érdekében, hogy nehogy verekedésre kerüljön sor. Maga Mercury egyszer azt állította, hogy ez a feszült légkör volt a banda sikerének a kulcsa.

Szólóban

Ráadásul, ami még nagyobb aggodalmat keltett a Queen jövőjével kapcsolatban, az Freddie Mercury szóló karrierje volt. Az énekes két évet töltött Münchenben – Németországban az első önálló albumának dalait szerezte és a felvételeit szervezte, aminek a címe Mr. Bad Boy lett volna. Azt pletykálták, hogy az új album – az eredeti terveket tekintve- az eladások terén versenyezne a ’’The Works”-szel, azzal az albummal, amit a Queen nagyjából ugyanekkor adott ki. Erről a szólólemezből azonban csak a „Living On My Own” lett sikeres.

Egyedi stílus

Freddie Mercury stílusa határokat feszegető és páratlan volt. Megújította a rockszínteret és hozzáadott egy olyan színpadiasságot, amely addig hiányzott a műfajból. Másfelől lánglelkűsége és tiszteletlensége művészi halhatatlanságot szerzett neki. Tollak, flitterek és mélyen dekoltált pólók részei voltak Mercury szokásos megjelenésének amellett, hogy több szerelést is viselt a koncerteken. Ezek addig nem voltak jellegzetes öltözékek egy rock sztártól, de segített neki kitűnni és nyomot hagyni a zenetörténetben.

Egy történelmi koncert

Az 1985-ben megrendezett ’’Live Aid’’ esemény két egyidejű koncertből állt, egy Londonban, egy pedig az Egyesült Államokban volt, amelyeket azért szerveztek, hogy pénzt gyűjtsenek az éhínség leküzdésére néhány afrikai országban. Művészek, mint a U2, Elton John és a Led Zeppelin a buli részesei voltak. Mindazonáltal, egyöntetű igazság, hogy a Queen állt a rivaldafényben. Freddie Mercury teljesítménye abszolút legendás és inspiráló volt ott, ma pedig minden idők legnagyobb Queen-előadásaként tartják számon ezt a fellépést.

Rekordszámú néző

Egy újabb történelmi koncertre is sor került Rio de Janeiro-ban, Braziliában, abban az évben. A mitikus Maracana stadion, a történelem legemlékezetesebb sporteseményeinek otthonában volt az a színpad, amelyet a Queen koncertre állítottak, hogy a csapat elhozza a zenéjét a szamba országába is. Becslések szerint, körülbelül 250. 000 néző vett részt a koncerten aznap, hogy közelről lássa Freddie Mercury varázslatát. A zenekar mindig azt állította, hogy ez volt az első alkalom a zenetörténetben, hogy egy csapat ekkora közönséget hozott össze.

A legrégebbi rajongók

A Queen együttesnek van egy sajátos rekordja, ami még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel. Ez a történelem leghosszabb ideig működő rajongói klubja. Ez a 1970-es évek közepén jött létre, hogy a zenekarról információkat nyújtson és terjesszen. Több mint 40 éves fennállásával a mai napig aktív, és menedzsere, Jacky Smith, minden Queen rajongó számára egy referencia.

Rekordok/lemezek egy csoportja

A Freddie által vezetett banda vízválasztó volt a zenetörténetben. A Queen az egyetlen olyan rockbanda, amelynek minden tagja szerzett legalább egy dalt, amely a slágerlisták élére került.

Az utolsó koncert

Queen a Magic Tour-t 1986. augusztus 9-én fejezte be egy Knebworth Park-i koncerttel. Ekkor senki sem sejthette, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor a nagy rocksztár, Freddie Mercury, egy tömeg előtt énekel. Összesen 125.000 embernek volt része abban a kiváltságban, hogy Mercury utolsó élő show-ját élvezhette. Még mindig emlékezetes a kép, ahogy a Queen tagjai helikopterrel érkeznek meg közvetlenül a színpadra, hogy bemutassák repertoárjuk legjavát.

Néhány probléma

Mint sok más művésznek, úgy Freddie Mercury-nak is az egyik legvitatottabb ténykedése az italtól, a pszichoaktív- és más anyagoktól való függősége volt. Igazából megszokott volt, ahogy lerészegedik egy-egy partiján. A kábítószerek fogyasztása is sok problémát okozott az énekesnek, például a barátokkal és a hozzá közelállókkal való kapcsolatok megszakadását. Mercury szabadelvű életének súlyos túlkapásai voltak, amelyek végül az egészségére is kihatottak.

Pletykák az egészségéről

1987-ben indultak meg a pletykák Freddie Mercury egészségi állapotáról, egy évvel az utolsó élő show-ja után. Távolléte a színpadról és néhány megjegyzés a barátjától, Jim Hutton-tól, arra utalt, hogy AIDS-beteg lehet az énekes. Azokban az években gyorsan terjedő betegségről volt szó, amellyel kapcsolatban jelentős előítéletek voltak, így Mercury inkább tagadta egy akkori interjúban, hogy ettől szenvedne. A végén viszont, a halála előtt egy nappal már beismerte, hogy AIDS-es volt.

Zenei menedék

Valószínű, hogy Mercury többet tehetett volna betegsége kezelését illetően. Persze, az AIDS-szel kapcsolatos ismeretek nem voltak olyan mélyrehatóak abban az időben. Mindamellett leépülése során csak a megszokott fájdalomcsillapítókat szedte, és elutasított minden más gyógykezelést. Freddie valódi terápiája a zene volt. Brian May gitáros elmesélte, hogy megszállottja volt a dalszerzésnek. Nem félt a betegségtől, mi több állandóan kérte őt, hogy írjon dalokat hadd énekelhessen…

Egy szomorú vég

Freddie Mercury 45 évesen a kastélyában halt meg, Londonban, 1991. november 24-én. A halál oka az AIDS szövődményeiből eredő tüdőgyulladás volt. Családja, közeli barátai és csak néhány művész volt jelen a temetési szertartáson. Az egy rejtély – amely még mindig fennáll Mercury halálát illetően-, hogy hol van az a hely, ahol a hamvai nyugszanak.

A show-nak folytatódnia kell/The Show Must Go On

Freddie Mercury utolsó dala a ’’The Show Must Go On” volt, és az igazság az, hogy a Queen később nélküle is folytatta tevékenységét. 1995-ben kiadták a ’’Made in Heaven”-t, a banda 15. albumát, melyen Mercury utolsó éveiben rögzített dalok szerepelnek.

Mercury halála és John Deacon 1997-ben való visszavonulása után, Roger Taylor és Brian May úgy döntött, hogy folytatják a munkát és megtartják a Queen nevet. Jelenleg még mindig játszanak, de Mercury varázsa nélkül a dolgok nem pont ugyanolyanok.

Két örökség

Freddie Mercury két fontos örökséget hagyott a világra.  Az első kétségtelenül a zenéje, gátlástalan stílusa és a bámulatos hangja. Mindez inspirációként szolgált emberek millióinak szerte a világon. A második az AIDS-betegek érdekében végzett tevékenységével kapcsolatos. Ma talán érthetetlen, azonban akkoriban szinte lehetetlen volt egy hírességnek beismerni a betegségét. Mercury beismerése egy olyan probléma láthatóvá tételét szolgálta, amely továbbra is fennáll.

Hangok a túloldalról

2014-ben, amikor már több mint 20 év eltelt Freddie nélkül, Brian May és Roger Taylor úgy döntöttek, hogy megjelentetnek egy kiadatlan dalt, amelyben az ő énekhangja szerepelt. A szám befejezetlen volt, de az énekes hangja volt rajta, amit úgy döntöttek, hogy egy AIDS-felhívó kampányon keresztül mutatnak be a világnak. Így történt, hogy megjelent a ’’Let Me In Your Heart Again”, egy új Queen/Mercury-dal, amit évtizedekkel halála után adtak ki, és ez újra összekapcsolta fenséges hangját a rajongók nosztalgiájával. 

Grunge

Megszámlálhatatlan azon zenészek és művészek száma, akik Mercury hangjából és munkásságából merítettek ihletet. A fennállását követő évtizedekben a rock több tucat alműfaja jelent meg. A legfontosabbak egyike az amerikai grunge volt. Talán legnagyobb képviselője, Kurt Cobain annakidején elárulta, hogy nagy csodálatot érzett Freddie iránt. Főleg a miatt, ahogyan képes volt kapcsolatot teremteni a közönséggel, és szeretve érezni magát. Ez valami olyasmit, amit ő nem tudott elérni, ahogyan azt búcsúlevelében is elmondta.

Egymilliárdon túl

Nem lehet tudni, hogyan viszonyult volna Freddie az új technológiákhoz, főleg a közösségi- és a zenemegosztó oldalakhoz. Ám azt tudjuk, hogy a zenéje a mai napig nem veszítette el relevanciáját. 2019-ben a „Bohemian Rhapsody” videója lett az első olyan zenei sláger – az 1990 előtt készültek közül-, amely elérte az egymilliárd megtekintést a YouTube-on. A dal, amely fél évszázados évfordulójához közeledik, továbbra is rekordokat döntöget, attól függetlenül, hogy milyen platformon szerepel.

Meghódítani akár a világűrt is

2016-ban, amikor az énekes a 70. életévét töltötte volna be, készült egy nagyon különleges és egészen egyedi ajándék. A Mars és a Jupiter közötti övben elhelyezkedő aszteroidát „17473 Freddiemercury”-nak nevezték el Freddie tiszteletére, amiért olyan nagy hatást gyakorolt ​​a világra. Brian May gitáros jelentette be ezt – aki asztrofizikus is-, egy videón keresztül. Freddie újabb rekordja: az első művész, aki meghódította a világűrt.

Új turnék

2005 óta Taylor és May a Queen név újjáélesztése céljából több turnét is szervezett. Ehhez Freddie Mercury előre felvett hangját használták fel. Együtt dolgoztak különböző énekesekkel is, mint például Paul Rodgers és Adam Lambert. ’’The Rhapsody Tour” elnevezésű koncertsorozat is sikerrel futott, amely a Bohemian Rhapsody életrajzi film sikerét igyekszik kamatoztatni. A világjárvány sújtotta turné 2022 nyarán ér véget.

A film Ha volt valami, amire Freddie Mercury rajongói vártak, az egy olyan film, amely annak az embernek az életének és munkásságának állít emléket, akit sokan a 20. század legnagyobb énekesének tartottak. Ez az álom beteljesült 2018-ban, a Bohém Rapszódia megjelenésével. A film dicséretes kritikákat kapott, sőt a rangos Golden Globe-díjat is elnyerte a legjobb filmdráma kategóriában. Különösen nevezetes volt Rami Malek alakítása, aki Mercury-t játszotta, és Oscar-díjat kapott kiváló alakításáért.