A néhai legendás gitáros, Stevie Ray Vaughan rövid karriert futott be, életében mindössze négy stúdióalbumot adott ki, két további posztumusz lemezzel. 1990-ben, 35 évesen tragikusan halt meg egy helikopter-balesetben, de mindezek ellenére generációja egyik legünnepeltebb gitárhőse lett.

A Vaughanről szóló 1990 márciusi TV műsorban, amelyet John Sebastian vezetett, egy interjút sugároztak a zenésszel, amiben Jimi Hendrix hatásáról beszélt. Stevie itt elmondta, hogy az emberek gyakran hasonlítják őt Hendrixhez, de ez nem azért van, mert hasonlítana hozzá, hanem azért, mert ugyanazok a zenei hőseik-elődeik. Stevie Ray Vaughan több médiában nyilatkozott a fő inspirálóiról, a Rock and Roll Garage szerkesztői összeállították, mit mondott róluk az évek során és, hogy néhányukkal milyen kapcsolatban állt.

Hubert Sumlin

Egy másik Blues-legenda, akiről Stevie azt mondta, hogy az egyik hőse, Hubert Sumlin Greenwood Mississippiben született 1931-ben, zenei karrierjét 1953-ban kezdte. Gyakran emlegetik a Howlin’ Wolf bandájában végzett munkájával kapcsolatban, és gyakran tartják az egyik legnagyobb gitárosnak olyan szaklapokban is, mint a Rolling Stone.

Egy 1985-ös interjúban Steve Sumlinról beszélt, és azt mondta, hogy ő volt a Howlin’ Wolf mozgatórugója.

„Hubert Sumlin volt a Howlin’ Wolf mozgatórugója, és soha, soha nem szerepelt a neve Howlin’ Wolf lemezen. Rengeteg dalt írt, és soha senki nem említette a nevét. Hubert Sumlin írta valójában a „Killing Floor”-t. Sumlin az ikertestvérem… Ő tényleg olyan, mint az ikertestvérem – pont egyforma kalapméretet, ruhaméretet hordunk és ő a kistestvérének hív engem. Hubert’s valószínűleg a legeredetibb gitáros, akit ismerek. Ő csodálatos!” – mondta Stevie Ray Vaughan.

Little Richard

A rock and roll zene egyik keresztapja, Little Richard a műfaj megszületésének meghatározó művésze volt. Számtalan előadóra volt hatással az évtizedek során, beleértve a The Beatles-t, a Rolling Stonest, Elvis Presley-t és természetesen Stevie Ray Vaughant.

Az első csoport tagja volt, amelyet 1986-ban beválasztottak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Legnagyobb slágerei közé tartozik a „Tutti-Frutti”, „Lucille”, „Long Tall Sally” és „Good Golly, Miss Molly”. Érdekes módon Jimi Hendrix Richard zenekarának tagja volt, mielőtt úgy döntött, hogy létrehozza saját The Jimi Hendrix Experience nevű csoportját.

Albert Collins

Stevie Ray Vaughannek sok helyi hőse volt, egyikük Albert Collins. Ő szintén Texasban született, Leona városában, még 1932-ben, 30 évvel Vaughan születése előtt. A „The Master Of The Telecaster (gitármodell)” becenévre hallgató Albert Collinst a különféle gitárhangolások és a capo használata miatt ismerték el leginkább. Olyan dalairól emlékeznek rá, mint a „Cold, Cold Feeling”, a „T-Bone Shuffle” és a „Blue Monday Hangover”. Stevie-nek 1989-ben lehetősége volt megosztani a színpadot bátyjával és Collinsszal a G.W. Bush-féle beavató bálon. A zenész 3 évvel Vaughan után, 1993-ban halt meg, 63 évesen.

Albert King

Albert King egy másik „király”, akit Stevie példaképnek tartott. A különösen az 1967-es, „Born Under a Bad Sign” című klasszikus albumáról ismert Albert az egyik leghíresebb művész, aki a Flying V gitárt használta, évekkel azelőtt, hogy Heavy Metal gitárosok népszerűsítették volna. Stevie és King jó barátok voltak, és 1983-ban lehetőségük volt együtt fellépni a CHCH-TV stúdiójában Kanadában, amikor Vaughan 29, King pedig 60 éves volt. 16 évvel később, 1999-ben ezt az előadást az „In Session” című albumra szerkesztették…

1988-ban a Guitar World magazinnak adott interjújában Stevie sok gitárost dicsért, köztük Albert Kinget is. Azt mondta: „Ők az úttörők és az újítók, és ezért tiszteletet érdemelnek. Hallgatom Albert King és Albert Collins, Otis Rush, BB King összes nagyszerű lemezét. Több millió lemezről beszélhetnénk, és mindegyik hihetetlen a maga nemében.”

Albert 1992-ben halt meg, két évvel az SRV után, 69 évesen.

Howlin’ Wolf

Howlin’ Wolf – amerikai énekes, gitáros, harmonikás- az egyik legerősebb hang, ami valaha volt a blueszenében. Gyakran emlegetik az olyan klasszikus dalait, mint a „Spoonful” és a Smokestack Lightnin’. Az évtizedek során számtalan előadóra volt hatással, köztük Stevie Ray-re is. Ray számos Howlin’ Wolf dalt feldolgozott stúdióalbumain, köztük a „May I Have a Talk with You”, „Love Me Darlin” és „Tell Me” számokat. 1989-ben, közvetlenül azután, hogy kiadta az „In Step” című albumot, amelyen a Howlin’ Wolf „Love Me Darlin’” című dala szerepelt, Stevie Ray egy Steve Newtonnal készített interjúban beszélt az albumról és arról a döntéséről, hogy néhány számot feldolgozott.

„Nagyon szeretem a blues ezen korszakát. Véletlenül elkaptam azokat a dalokat, megfogtak. Úgy tűnik, hogy valamiért egy idő után az emberek elfelejtették ezeket, már nem nagyon hallgattak ilyesmit. Ennek egyik oka szerintem az az volt, hogy a lemeztársaságok egy idő után úgy döntöttek, hogy több pénzt keresnek inkább valami más zenével.” – mondta Stevie Ray Vaughan.

Muddy Waters

Egy másik blues óriás, akit az SRV az egyik hősének tartott, Muddy Waters volt . Volt szerencséje néhányszor fellépni Watersszel, mielőtt a Bluesman 70 évesen meghalt. Muddy Waters 1983-ban hunyt el, két hónappal Stevie Ray Vaughan „Texas Flood” című debütáló albuma megjelenése előtt, de a két zenésznek lehetősége volt találkozni még Waters halála előtt.

„Igazán szerencsés vagyok, hogy azokkal az emberekkel játszhattam, akiket hallgattam” – mondta az SRV Steve Newtonnak. Muddy Waters minden idők egyik legbefolyásosabb bluesgitárosa. Gyakran úgy emlegetik, mint „a modern Chicago Blues atyját”. Leghíresebb számai közé tartozik a „Mannish Boy”, az „I’m Your Hoochie Coochie Man” és a „Rollin’ Stone”.

Johnny Copeland

Egy másik bluesgitáros, aki az SRV egyik hőse volt, az Johnny Copeland, aki hosszú karriert futott be, 14 évesen már zenekart alapított,  1957-ben, 20 évesen már lemezszerződése volt. 1995-ben kórházba került, majd a szívátültetése szövődményeibe halt bele 1997-ben, amikor 60 éves volt. A 80-as években a blueszene újjáéledésével több fesztiválra is meghívták, és 1985-ben lehetősége nyílt a színpadon megosztani Stevie Ray Vaughannel, hogy előadja a „Tin Pan Alley” című dalt.

Guitar Slim

Az 1926-ban, Greendwoodban, Mississippi államban született Guitar Slim rövid karriert futott be, amely 1959-ig tartott, amikor 32 évesen tüdőgyulladásban meghalt. Leghíresebb számát „The Things That I Used To Do” Stevie Ray dolgozta fel 1984-es „Couldn’t Stand The Weather” című albumán. Sevie 1989 -ben a Great Woods Jazz Festiválon találkozhatott Guitar Slim Jr.-vel (Slim fia).