2x2LP – Apple Records / EMI, 1973
2x3LP / 2x2CD – Apple Records / Universal, 2023
SP / 12” maxi single / CD single – Apple Records / Universal, 2023

Furcsa időgépben érezhette magát, aki 2023-ban is rendszeresen figyelte az eladási listákat. Ugyanis egyaránt nagy sikert aratott az új Beatles kislemez és az új Rolling Stones nagylemez is, miközben az olyan örökzöldek is szépen teljesítettek, mint az éppen 50. jubileumát ünneplő Tubular Bells vagy a Dark Side Of The Moon. A legutolsó Beatles dal pedig nem csak önállóan robbant be a sikerlistákra, hanem a szintén ötvenéves dupla válogatás, a Blue Album egyik bónusz felvételeként is.

Now And Then, 12” maxi single, 2023

Red Album & Blue Album, 1973:

Bár a rockzene az Abbey Road LP megjelenését követő években továbbra is masszívan fejlődött, de azért voltak állócsillagok. Így például a Beatles feloszlása után sem hagyott alább a liverpooli srácok zenéje utáni kereslet. Miután az Apple Records megelégelte a kalózkiadásokat és a nem hivatalos válogatásokat, Allen Klein márkamenedzser kezdeményezésére egy monstre, kétszer kétlemezes Beatles válogatás összeállításával reagáltak a felfokozott igényre és a lemezpiac vadhajtásaira.

Az 1962 és 1966 között készült, illetve megjelent korai daltermés legjavát felvonultató Red Album 1973-ban, az első Beatles LP után tíz évvel jelent meg. A folytonosság jegyében a frontborítóra ugyanabból a fotósorozatból választottak egy képet, melyet Angus McBean fotográfus készített róluk az első nagylemezükhöz (és a harmadik középlemezükhöz).

Az 1967 és 1970 közötti megjelenések legjavát felvonultató Blue Album szintén 1973-ban jött ki, a vörös album párjaként. Melyet viszont a rajongók többnyire a mérföldkő jellegű White Album ötödik évfordulójához társítottak. Egyes pletykák szerint a két dupla válogatás színes elnevezése is a rendkívül népszerű fehér album után alakult ki. De biztosat senki sem állíthat, mert az idő előrehaladtával egyre ellentmondásosabbakká váltak a visszaemlékezések.

Ami viszont ténykérdés, hogy a fiúk még 1969-ban újra felkérték Angus-t, hogy az eredeti helyszínen ismételje meg a híres beállítást. A felvétel el is készült, de végül mégsem használták fel az akkori terveiknek megfelelően a Get Back album borítójához. A zenekar időközben feloszlott, a projektből pedig egy Let It Be című nagylemez lett, eltérő zenei tartalommal és újragondolt lemeztasakkal. Az újabb fotográfia végül a kék album borítója lett, ami a vörös válogatással összeillő, egységes arculatot eredményezett.

Red Album 2LP & Blue Album 2LP, frontcovers 1973

A két dupla pedig annak ellenére is letarolta a piacot, hogy az akkor fénykorukat élő hard rock, prog rock és egyéb előadók is csodalemezeket jelentettek meg. Többek között szintén abban az évben került kiadásra a Pink Floyd Dark Side Of The Moon, a Genesis Selling England By The Pound, a Manfred Mann’s Earth Band Messin’, az ELP Brain Salad Surgery, a Jethro Tull A Passion Play, a Derek And The Dominos In Concert, a Chicago VI, David Bowie Aladdin Sane, a Ten Years After Recorded Live, az If Double Diamond, a Grand Funk Railroad We’re An American Band, a Focus At The Rainbow, a Uriah Heep Live, a Renaissance Ashes Are Burning, a James Gang Bang, a Santana Welcome, a Gentle Giant In A Glass House, a Hawkwind The Space Ritual Alive In Liverpool And London, a Weather Report Sweetnighter, a Rolling Stones Goats Head Soup, a Led Zeppelin Houses Of The Holy, a Soundtrack Recordings From The Film Jimi Hendrix, a Blood, Sweat & Tears No Sweat, a King Crimson Larks’ Tongues In Aspic, a Yes Yessongs, Elton John Goodbye Yellow Brick Road, a Who Quadrophenia, a Black Sabbath Sabbath Bloody Sabbath, vagy a Mothers Over-Nite Sensation albuma. Valamint már megjelentek az olyan szupertehetséges trónkövetelők is, mint mondjuk Bruce Springsteen, a Camel, az ELO, a Babe Ruth, a Fruupp, Billy Cobham, a Judas Priest, a Gary Moore Band, az ABBA, a Queen, vagy a Tubular Bells-szel berobbanó Mike Oldfield.

Mégis, a két dupla Beatles világszintű tömeghatásához talán csak a Dark Side Of The Moon, illetve a szintén 1973-as The Best Of The Doors válogatás, illetve a Creedence Clearwater Revival Live In Europe koncertlemeze volt mérhető. Utóbbi együttesek úgy lettek ismét listavezetők és az egész évben aktív és aktuális slágerekkel jelenlévők, hogy már túl voltak a közös aktív éveiken.

Minderre talán John Lennon-nak volt leginkább szüksége, aki a szintén ’73-as Mind Games albummal tartósan elindult lefelé a lejtőn. Ami persze nem azt jeleneti, hogy senki sem szerette a Some Time In New York City utáni, eléggé megosztóra sikeredett korongjait. De például a Wings sikereinek a nyomába sem ért. Abban az évben nagyot ment a Red Rose Speedway, még nagyobbat a Band On The Run album és bődületes nagy siker lett a Live And Let Die James Bond filmzene is. Paul McCartney ismét topon volt. Ringo pedig szintén az 1973-as harmadik albumával ért fel szólókarrierje addigi csúcsára.

George Harrison is ott volt még a fősodorban. Kitartott a felhajtás, mely a The Concert For Bangladesh pozitív fogadtatása okán egy időre ismét az első vonalba emelte. Így jóindulattal álltak a szólólemezeihez. Ellentétben az egyre megosztóbb Lennonéval, aki a dalai mellett a közéleti megnyilvánulásaival is rendszeresen provokálta az embereket. Szóval alapvetően jól elvoltak a srácok a maguk dolgaival, de aztán a két dupla válogatás sok éven át kitartó zajos sikere végképp bebetonozta őket. Mely csúcspozíciót az évtized egészében meg tudták tartani, dacára a disco divatnak és a punk áttörésének.

Ráadásul nem csak a lemezek szakítottak nagyot. A két kollekció ugyanis hosszú ideig az akkoriban épp felfutóban lévő magnókazetta piac legnépszerűbb darabjai közé is tartozott. Mi több, a vörös és kék Beatles kazetták nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy világszinten is egyre népszerűvé váljanak az autós magnók.

Then And Now, 2023:

Bő húsz évvel később, mikor már kezdtek körvonalazódni a The Beatles Anthology projekt részletei, egyebek mellett két 1977-es John Lennon demófelvételt is kiválasztottak, hogy lehetőség szerint előbb közösen befejezzék, majd kvázi új dalokként a duplacédés Anthology sorozatban publikálják azokat. Az első részre szánt Free As A Bird 1994-ben rendben el is készült, mely az 1995-ös Anthology 1 nyitódala lett.

Az 1995 márciusában elkezdődött utómunkálatok viszont a Now And Then esetében már nem vezettek eredményre. A felvétel technikai hibáit akkor még nem tudták kiküszöbölni. Így bár George felgitározott és Paul felbillentyűzött hozzá további részeket, Ringo felütött hozzá egy vázlatos dobtémát, valamint a producerként közreműködő Jeff Lynne is előállt egy nyers keveréssel, a projektet végül ejtették. Az Anthology 1996-os második részére az 1980-as eredetű Real Love került, a harmadikra pedig nem raktak új számot.

Újabb huszonöt év szünet következett, mikor is Peter Jackson The Beatles: Get Back című filmjének gyártásakor kiderült, hogy azóta már olyan sokat fejlődött a technológia, hogy lehetővé vált az eredeti Lennon demón szereplő hangsávok izolálása és a felesleges zajok totális kiszűrése. Így 2022-ben ismét nekiálltak a Now And Then befejezésének. De az 1995-ös session sem volt felesleges, mert az időközben elhunyt George Harrison akkori gitártémáival lehetőség nyílt, hogy mind a négy egykori Beatles tag hallható legyen „az utolsó Beatles dal” nemrégiben elkészült végleges felvételén.

A restaurált régebbi és az újonnan feljátszott friss részeket az új producer, Giles Martin, Paul McCartney és Ben Foster által írt vonós szekcióval egészítették ki. Melyet 2022-ben játszottak fel a következő zenészek: Neel Hammond, Adrianne Pope, Charlie Bisharat, Andrew Bulbrook, Songa Lee, Serena McKinney, Ayvren Harrison, Caroline Buckman, Drew Forde, Linnea Powell, Mia Barcia-Colombo, Giovanna Clayton, Hillary Smith és Mike Valerio, Jerome Leroy karmester vezetésével.

A kiadvány pedig CD single, maxi single, illetve hagyományos kislemez formában látott napvilágot. Utóbbiak többféle választható színben, illetve clear vinilen is. A B-oldalon az első angliai Beatles kislemezdal, a Love Me Do vadiúj mixével.

Then And Now, SP, 2023

Red Album & Blue Album – 2023 Editions:

Az eredeti dupla válogatások 50. évfordulójára 2023-ban újra megjelent a Red Album és a Blue Album, ezúttal 3LP-s terjedelemben, kibővített műsorral, remaszterizált változatokkal. A félsebességes vágást ezúttal is Miles Showell (Djabe, Nick Mason, Mike Oldfield, Queen stb.) készítette az Abbey Road Stúdióban.

Az első rész extra korongján tizenkét bónusz dal hallható, míg a másodikén kilenc, közte a régi-új Now And Then, az utolsó Beatles-dal, az utolsó kislemezdal. A kétszer három vinil korong együtt is megvásárolható, akár stílszerűen vörös és piros színű lemezeken is.

Red Album & Blue Album, 2x3LP box set, 2023

A CD verziókon azonban valamiért összekeverték a bónusz felvételeket az eredeti műsor dalaival, ami így sokat vesztett annak erejéből. Ezt talán szerencsésebb lett volna még egyszer alaposan átgondolni. Győztes csapaton ne változtass!