1972. június 2-án jelent meg a Pink Floyd egyik legkülönlegesebb alkotása, az „Obscured By Clouds” című filmzenealbum. Sorozatunk záró részében a projekt utóéletét követhetjük nyomon.

Az album változatairól elsőként azt érdemes tudni, hogy az „Obscured By Clouds” nagylemez 1972-es első keverése és első masztere közel negyedszázadnyi időtartamban marad érvényben. Az 1986-os első CD kiadásra is azt került rá, majd a következő évtized különböző újrakiadásain is az eredeti mix szerepel.

Egészen 1996-ig, amikor is a Pink Floyd átfogó, „Remastered and Repackaged” újrakiadás-sorozatának részeként megjelenő új változat már Doug Sax 1995-ös maszteringjét tette közkinccsé, aki nem félt az arányokon a saját ízlésének és ideájának megfelelően változtatni. A 24 oldalas booklet gyönyörű fotói, illetve tájképei pedig oly annyira hozzátartoznak a zenéhez, mint az „Atom Heart Mother” békésen legelésző tehenei.

Ez a keverés szintén elég sokáig érvényben maradt, gyakorlatilag a 2000-es évek összes újrakiadásán ez hallható. Visszafogott hangereje és csodás dinamikája miatt Doug verziója máig igen sok floyder, és CD-ben utazó hifista kedvenc albumváltozata.

Obscured By Clouds, remaster CD, UK 1996

A 2011-es „Discovery” díszdoboz és az azonos című sorozat az összes Pink Floyd stúdióalbum esetében új masteringet hozott. James Guthrie és Joel Plante munkája nyomán a CD-k hangosabbak, a középtartományok pedig minden továbbinál teltebbek lettek. Valamint ismét változtak az arányok, ami újabb remek órákat, napokat, heteket jelent, jelentett a legelkötelezettebb rajongóknak, hogy az újabb és újabb figyelmes áthallgatások folyamán felfedezzék a különbségeket.

Obscured By Clouds – Discovery edition CD, USA 2011

A „The Early Years” dobozok 2016-os és 2017-es „Obfusc/ation” részei ismét egy eltérő, úgynevezett „2016 mix”-et tartalmaznak az „Obscured By Clouds” CD-ken, melyet ezúttal Andy Jackson és Damon Iddins követett el, ismét egy újabb, erősen eltérő szemlélettel közelítve a legendás albumhoz. Tehát az „Obfusc/ation” CD-ken szintén alaposan megváltoztak az arányok, újabb rétegeit fedezhetjük fel a daloknak, mert jól hallhatóan máshová kerültek a hangsúlyok, mint korábban. Vájtfülűeknek, floyereknek, old school rockereknek valódi csemege.

The Early Years – 1972 Obfusc/ation digibook, EU 2016

Viszont ez tényleg csak a korai éveket bemutató csomagok sajátja – mert a későbbi CD verziók már ismét a 2011-es „Discovery edition” hanganyagát hozzák, akármilyen címkével is jelentek meg éppen, az aktuális kampányra, újrakiadásra. Kivéve a 2016-os, 180 grammos audiofil LP-kiadást, mely James Guthrie, Joel Plante valamint Bernie Grundman munkáját dicséri.

Összességében tehát az első keverést hozó korai kiadásokat is beleszámítva, jelenleg ötféle, jól elhatárolható keverésben élvezhetjük az anyagot.

Nem rossz! Ennyit meg is érdemel egy ilyen időtlen remekmű. Sőt, mindegyik másik hasonló alaplemez is megérdemelné, hogy idővel a szalagokon szereplő, de a keverés miatt rejtett részei is felszínre kerüljenek.

Obscured By Clouds, remaster LP, USA 2016

A téma iránt komolyabban érdeklődőket bő tíz éve érte a jó hír, hogy a különféle korábbi fapados VHS és DVD változatok után, 2011-ben a BFI a „The Valley (Obscured by Clouds)” filmből is kiadott egy „Dual Format Edition” csomagot. Melyben a teljes egészében felújított, tűéles képpel rendelkező HD/BD és SD/DVD filmverziók mellett még három, a témához szorosan kapcsolódó, a törzsi életmód aspektusait bemutató korabeli, 1971-es dokumentumfilm is helyet kapott. Valamint szokás szerint egy informatív booklet is található még a tokban, benne érdekes interjúkkal és információkkal. Így a soundtrack-albumon is hallható Mapuga törzsről és a Pink Floydról is olvashatunk vonatkozó információkat.

The Valley DVD+BD, UK 2011

A filmzene kései utóélete, hogy 2006-ban David Gilmour betette az „On An Island Tour” programjába a „Wot’s… Uh the Deal?” című dalt, melyet a Pink Floyd sosem adott elő élőben

A Nick Mason’s Saucerful Of Secrets együttes első, 2018-as turnéjának műsorába pedig az „Obscured By Clouds” / „When You’re In” párosa került bele, majd 2019-ben kiegészült a „Childhood’s End” című klasszikussal. A 2022-es „Echoes Tour” keretén belül már a „Burning Bridges” is elhangzott élőben, amire korábban szintén nem volt példa a Pink Floyd története során, miközben Nick továbbra is műsoron tartja, tartotta az előzőeket is. Persze annak fényében, hogy az „Obscured By Clouds” bevallottan Mason egyik kedvenc Floyd albuma, annyira talán nem is meglepőek ezek a dalválasztások.

Live At The Roundhouse 2LP, EU 2020

Léteznek pletykák, miszerint Schroeder szerette volna harmadszor is, a „Maitresse” – „Úrnő” című filmjéhez is megnyerni a Pink Floydot, de a korábbi kellemetlenségek keserű emlékei, illetve a fiúk a „Dark Side Of The Moon” nagylemez megjelenése utáni szupersztár státusza ezt már nem tette lehetővé.

A prog rock szerelmesei számára további érdekesség lehet, hogy a filmben szerepelő „Monique Giraudy”, valódi nevén Miquette Giraudy, nem sokkal később belépett a Gong együttesbe, mint „Bambaloni Yoni”.

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!