Két év kényszerű kihagyást követően, idén augusztusban végre rendben lezajlott a Djabe zenekar és Steve Hackett immár hagyományosnak tekinthető közös nyári turnéja, illetve lemezfelvétele. Ismeretes, hogy már a járványhelyzet miatt törölt előadás-sorozatok előtt is elmaradt néhány szabadtéri előadás, így hát nem csoda, hogy mikor végre elvonultak a fejünk fölül a sötét fellegek, tripla örömmel találkozott egymással a Djabe & Steve Hackett produkcióra kiéhezett közönség, a jelenleg aktuális koncertformáció és a Genesis legendás gitárosa.

A turnébeszámoló első részében a pilisborosjenői klipforgatást, majd a bécsi és budapesti előadásokat elevenítjük föl, Jozé segítségével.

Djabe & Steve Hackett: The Journey Continues Tour 2022

A 2019-es özönvízszerű esőzés, illetve a 2020-as és 2021-es pandémia és karantén intézkedések miatt lemondott, majd évekig görgetett koncerteken végül egy Barabás Tamás, Égerházi Attila, Steve Hackett, Koós-Hutás Áron, Nagy Ábel Márton, Oláh Gábor felállású zenekar lépett színpadra. Gábor helyettesítő dobosként vett részt a koncerteken, míg Ábel édesapját váltotta a billentyűk mögött. Mivel minden állomáson jelen voltam, az egyszerűség kedvéért itt-ott átváltok első szám első személybe. De ez ne zavarjon senkit, a lényeg továbbra is a csodás zene.

Égerházi Attila és Steve Hackett, Pilisborosjenő 2022

2022. augusztus 15., Pilisborosjenő – The Magic Stag klipforgatás Steve-vel

Még a konkrét koncertkörutat megelőzően, annak rendhagyó felvezetéseképpen augusztus 15-én délután Steve Hackett és a Gramy stábja ellátogatott a pilisborosjenői Teve-sziklához. Ahol a „The Magic Stag” album címadó szerzeményéhez készült videóklip. Az árnyékban 38 Celsius fokos hőségben azokat a snitteket rögzítették, melyekben Hackett szerepel, tehát a korábban már elkészült zenekari képsorokat kiegészítő beállítások kerültek felvételre. Steve Hackett narrációjával, táncával, illetve sámános vagy még inkább indiános tekintetével, mely bejárta a vadregényes vidék minden egyes zugát. Továbbá Steve a már lemenő félben lévő Nap által megvilágított, csodás színárnyalatokat váltó felhőket is megcsodálta.

Steve Hackett, Pilisborosjenő 2022

Jómagam, mint „second assistant” működtem közre, ami javarészt abból állt, hogy időről-időre magasba tartottam a szöveget tartalmazó súgólapot, ha esetleg szükség lenne rá az adott beállítás rögzítésekor. A fennmaradó időben pedig werkfotókat készítettem, melyekből néhányat a Hackett produkció is felhasznált: Steve blogjához, illetve a hivatalos rajongói oldal fejléceként és a soron következő turné beharangozásához.

Steve és Jo Hackett, Pilisborosjenő 2022

Hát mit ne mondjak, egyikre sem mertem volna még csak gondolni sem, mikor kölyökként a „zenekari próbának” csúfolt zajongások előtt a „Supper’s Ready”-t vagy a „Musical Box”-ot hallgattuk a magnóból, vagy épp a billentyűs haver rajongástól fűtött lelkes előadásában…

A „The Magic Stag” videó rövidebb változata azóta már el is készült, mely méltán tölthet el büszkeséggel mindenkit, aki tud és akar rácsatlakozni. A csodás kompozíciót alátámasztó látványos új klip vélhetőleg abból a szempontból is hasznosnak bizonyul majd, hogy az eddigieknél is jobban ráirányítja a figyelmet ifjabb Kaszás Péter dobos, énekes minden tekintetben példaértékű, világszínvonalú vokális előadására.

Képpel együtt még inkább érdemes odafigyelni Peti különleges énekhangjára, vérprofi énektechnikájára, művészi jelenlétére, az amerikai westcoast/AOR nagyágyúk legszebb hagyományait ápoló, a megfelelő pillanatokban el-elengedett, mértéktartó, visszafogott, végig szépen artikulált, jól érthető pompás énekére. A dal hangulatához illő, komoly, mégis könnyed és laza, mosolygós előadására. Ilyen minőségű, a Foreigner, a Kansas, a Boston vagy a Journey fénykorát idéző intelligens éneklést magyar produkcióban szökőévenként szoktunk hallani, ha ez a nívó egyáltalán eljut néha valahogy a hazai közönséghez.

Steve Hackett, Pilisborosjenő 2022

2022. augusztus 17., Bécs – Kazetta-album megjelenés, majd koncert a Porgy & Bess klubban

Augusztus 16-án teljes zenekari próba, valamint a műsor részletes átbeszélése zajlott, a Gramy és a Djabe budapesti főhadiszállásán. Majd 17-én reggel irány az első állomás, a császárvárosi Porgy & Bess – Jazz & Music Club. A bécsi koncert helyszínének tiszteletére és annak napjára időzítve –mindösszesen száz példányban- megjelent egy műsoros kazetta. Aminek tartalma Steve Hackett és a Djabe egy tíz évvel korábbi, szintén ugyanott rögzített, 2012-es felvételét tartalmazó koncertalbum.

Live At Porgy & Bess MC, 2022

Számomra is meglepő módon, a „Djabe & Steve Hackett: Live At Porgy & Bess – Vienna, Austria, 3 April 2012” című magnókazetta a vártál is nagyobb sikert aratott, így az aznapi koncert elé szervezett dedikáláshoz a környező országokból összesereglett Genesis rajongók, az osztrák és magyar zenebarátokkal karöltve álltak sorba, hogy birtokolhassanak egy aláírt példányt a különleges kiadvány-ritkaságból. A művészekkel való találkozáshoz persze a vinil hanglemezeket, CD-ket, DVD-ket és Blu-rayeket is válogatott a teltházas előadás jókedvű közönsége. Az eseményre az ORF magyar nyelvű részlege is kivonult, így nem csak a dedikálást örökítették meg, hanem exkluzív interjúkat is készítettek, valamint az esti koncert egyes részleteit is rögzítették.

https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3169574/

A kiváló hangulat a rendezvény végéig kitartott, hiszen a publikum lelkesedése nőttön-nőtt. Olyannyira, hogy a harmadik-negyedik kompozíciótól már a hátsó traktusokban, sőt az előtérben is komoly buli-hangulat kerekedett, táncolással, énekléssel. Amit korábban még sosem tapasztaltam osztrák Djabe koncerten, de máshol se nagyon. Van abban valami emblematikus, egyben felemelő, mikor még a pultban dolgozó kislány is tánclépésekkel szalad ki az előtérben lévő mosdó irányába, kezében egy Tirola Kola üveget szorongatva, boldog mosollyal az arcán.

Djabe & Steve Hackett, Bécs 2022

Ráadásul a közönség nem csak az általa felismert Hackett- vagy Genesis-számok elején nyilvánította ki a tetszését, tapsolt, kiabált vagy énekelt bele a dalok elejébe, de már a 2017-es „Life Is A Journey – The Sardinia Tapes” című Djabe & Steve Hackett stúdióalbum kompozíciót is felismerték és ünnepelték. Úgy tűnik, kezd beérni a sokéves művészi munka, illetve tudatosan építkező promóció.

A „The Journey Countinues Tour” 2022-es állomásai közül a bécsi előadás volt a leghosszabb, a leghangulatosabb és vélhetőleg a színpadon játszó művészek számára is a legélvezetesebb. Bár erről csak ők tudnának nyilatkozni, egyénenként talán különbözően, de a színpadról áradó jókedv, életöröm és stenk nyilván nem volt véletlen. Főként, hogy igen jól érzékelhetően figyeltek egymásra és nagyon jól érezték is egymást a muzsikusok, hogy egy-egy improvizatív vagy szólisztikus résznél, ki, kinek passzolja tovább a labdát vagy inkább maradna még egy két kört, míg az adott téma összes variációját ki nem csiholja a zeneszerszámából.

A bécsi előadáson tiszteletét tette Jonas Reingold, egykori Flower Kings tag, Steve zenekarának basszusgitárosa; valamint Roger Salem, svájci szervező, aki többek között Djabe bulikat is szokott lekötni, főként olasz nyelvterületen.

2022. augusztus 18., Budapest – Dupla teltház, dupla koncert, kígyózó dedikálás a BJC-ben

Másnap, augusztus 18-án a Budapest Jazz Clubban adtak a fiúk egymás után két, már elővételben teltházas koncertet. A két előadás között szintén nagy sikerrel zajlott a dedikálás, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a rajongók csak közel huszonöt perces csúszással engedték el a zenészeket, hogy másodszorra is színpadra állhassanak.

Eliot és Jozé, Budapest 2022

A Budapest Jazz Club-ba a világ minden részéről érkeztek Hackett-, Genesis- és Djabe-drukkerek. Köztük Julian Lear Angliából, aki Steve munkásságának műértő rajongójaként egy értékes beszámolóval gazdagította a „The Journey Countinues Tour” legendáriumát.

https://www.facebook.com/djabeworld/posts/pfbid02qP2YXZLsVpWAUS2vweitYjxqTSvgMbFWPCsmiPSm4NphkMpH2hkgZFUVC5fj5Ntl

Valamint Eligiusz Szuty, a földkerekség talán legnagyobb Djabe fanatikusa, a lengyel központú, de nemzetközi Djabe klub vezetője, aki ismét exkluzív ajándékokkal, például egyedi pólómintával és kitűzőkkel kedveskedett a zenészeknek és a stábnak. Mivel aznap egy délutáni ráadás koncert is bejött, így az erősen feszített időbeosztás miatt csak futólag tudtunk pár szót váltani, illetve egy-két közös fotót lőni. Szerencsére Jo, Steve felesége és menedzsere is tudott egy kevés időt szakítani a messze földről érkező külföldi barátainkra, aki örömmel készített a rajongók számára egy rövid üdvözlő videót.

Koós-Hutás Áron a DJABE-rsi Polish International Fan Club Djabe ajándékával, Budapest 2022

Folytatjuk!

Fotók: Gramy / Djabe archívum, Eligiusz Szuty & Georg Cizek-Graf – DJABE-rsi Polish International Fan Club Djabe, Tusják Zoltán, Jozé – TTT Nemzeti Rockarchívum