2022.09.05 – Budapest Jazz Club

A Smokin’ Chimney 2021 tavaszán alakult 9 taggal. A formáció alapítója és vezetője a kiváló dobos, Kéringer Lőrinc, aki külföldi zenei tanulmányai mellett (Prins Claus Conservatorium, Hollandia) aktív tagja több, különböző klasszikus- illetve komolyzenei formációnak is. A zenekar biztos alapjainak megteremtését a dob mellett Schneider Róbert ( Zajnal, Speakers of Zion) magabiztos, karakteres basszusfutamai biztosítják. Ütőhangszereken a klasszikus zene világából érkező Rácz Bencét hallhatjuk. A harmóniai építkezés terén a billentyűknél Felszegi Dalma (Madách Színház, Operettszínház, Woodoo Mind), míg gitáron Németh Ferenc (Kávészünet) határozzák meg a fő irányvonalakat. A zenei szövetet a fúvósszekció gondosan felépített, olykor formabontó hangszerelésű szólamai egészítik ki, melyeket Gáspár Benedek (Leggiero szaxofon kvartett, Parallel Lifeforms), Kecskés Ferenc ( BluesSteel, Yellow Spots) és Szalóky Balázs (Modern Art Orchestra) szólaltatnak meg. A zenekar énekesnője a karakteres hangú, lendületes előadásmódjáról ismert Pleszkán Écska ( Soulbreakers, Dániel Balázs Boogie Woogie Trio). A produkciót vokálszólamok is színesítik, ami további fűszerként szolgálhat a zenerajongók számára. Összességében egy igazán energikus csapatról beszélhetünk.

“Célunk az elmúlt évtizedek Funky – Soul zenéinek megszólaltatása, illetve azoknak meglévő formái mellet való újragondolása. Ezek a stílusok Magyarországon kevés szerepet kaptak az elmúlt időszakban, ezért is szeretnénk kicsit közelebb hozni a hallgatósághoz ezeket a zenéket.” (Kéringer Lőrinc)

A zenekar első kislemeze 2022. tavaszán jelent meg No. 1 címmel, melyen elsősorban a csapat fő profilja és az általuk kedvelt különböző zenei karakterek jelennek meg.

A fotók a csapat bemutatkozó koncertjén készültek.

A zenekar Facebook oldala: https://www.facebook.com/smokinchimney

Fotók: Kurucz Attila