A skót Alestorm miskolci gitárosa is esélyes az idei Petőfi Zenei Díjra, szurkoljunk neki!

Máté 14 évesen kezdett hangszeren játszani, majd a miskolci Orcinus, Donor, Overload, Mytra és Lost Symphony után olyan nagyobb zenekarokban is megfordult, mint a Wisdom és a Leander Kills. A fiatal tehetséges zenész 2021-ben szólóalbummal rukkolt elő, mely az Oh, wow! címet viseli.

„Megtiszteltetés, hogy jelölve lettem a Petőfi Zenei Díjra, az év Hangszeres Előadója kategóriában. Nagy dolog ez nekem és köszönöm a támogatást” – írta közösségi oldalán Spirkó Károly és Alapi István egykori tanítványa.

Máté korábbi interjújából néhány részlet Paya „tollából”:

“12-13 éves lehettem, mikor kölcsönkaptam egy akusztikus gitárt, azon kezdtem el gyakorolgatni először. Aztán később rájöttem, hogy ez nem az a fajta gitár, amin én szeretnék játszani, úgyhogy egy elektromos gitárt kértem egyszer karácsonyra vagy húsvétra… Azt meg is kaptam, akkor olyan 14 éves lehettem. Onnantól kezdve szinte csak folyamatosan gyakoroltam. Tanultam Queen dalokat, Brian May-nek a szólói nagyon lenyűgöztek…”

Pont szerettem volna felvételizni a Kőbányai zenesuliba Budapestre – nem sokkal az érettségi után-, mikor felvettek Angliába ösztöndíjjal, úgyhogy így kialakult, hogy mit fogok csinálni a következő néhány évben…”

Ez egy egyetemi képzés, Bachelor of Music diplomát kaptam a végén, összesen 4 évig jártam oda, az első év az egy előképzés volt, ami elég töményen áthatott. Tényleg átvettünk mindent, a gitározás minden válfaját, különböző hangszereken tanultunk, úgyhogy az első év az kemény volt és akkor utána külön kellett felvételizni a 3 éves egyetemi szakra! Amire aztán szintén felvettek és utána el is végeztem…”

A Leanderrel én imádok zenélni, tehát ha tehetném, akkor örökké maradnék, meg ezt ők is így gondolják szerintem, csak ugye van az Alestorm, ami a fő zenekarom, és amikor beszálltam, ezt mindannyian elfogadtuk, hogy lehet, hogy egyszer így fog alakulni. A Dalnak az első fordulójára nem tudtam elmenni, mert Floridában stúdióztam az Alestormmal – az ötödik nagylemezen- és pont, amikor visszajöttem, akkor beszéltük a srácokkal, hogy továbbjutottak. Mondták, hogy akkor megyek, amikor akarok, tehát abszolút rajtam, az elfoglaltságaimon múlik…”

Emberileg nagyon jól összejöttünk és aztán a basszusgitáros srác (Alestorm) magánéleti okok miatt egyre gyakrabban járt Budapestre. Mikor itt volt, találkoztunk, meg nálam is volt többször, és mikor ez már egy fél éve ment, akkor egyszer megemlítette, hogy jó lenne, ha megtanulnám a dalaikat, mert a gitárosuk az most nincs a topon. Megtanultam 10 dalt, azt hiszem, egy hét alatt, felvettem videóra, elküldtem nekik és 2 hét múlva már a zenekarban voltam…”

Bodor – Paya – Lerch Miskolcon