QVP / GR1993 Records, LP/CD 2019; DVD 2020

Az Android együttes tagjai nemrégiben rendhagyó projektbe kezdtek. A debreceni prog rockerek 2019-ben ugyanis nekiálltak a komplett repertoárjuk módszeres felújításának. Ennek részeként az összes korábbi Android album és demó összes szerzeménye fokozatosan újragondolásra – részben újrahangszerelésre-, majd újrarögzítésre és újrakiadásra kerül, felfrissített változatban vonultatva fel az életmű eddigi darabjait. A sorozat szakmai partnere a GR1993 Records, illetve annak QVP részlege, mely a Djabe, a Solati vagy a Mezzoforte hasonló, magas minőségű vinil kiadványait is gondozza.

Az Android újrakiadás sorozat első részeként napvilágot látott „East of Eden Revisited” története minimum negyedszázados, sőt még annál is nagyobb múltra tekinthet vissza. Az „Édentől keletre” album kompozíciói részben a múlt század kilencvenes éveiben születtek, akkor új szerzeményként. Míg bizonyos dalok eredetijei egészen a hőskorszakig, a nyolcvanas éves első feléig nyúlnak vissza. A nagylemez csúcspontjait jelentő „Magyarország XVI. század” / „XVIth Century of Hungary” és az „Apokrif” / „Apocrif” kompozíciók korai felvételei például már az 1983-as demószalagra is felkerültek.

A héttételes, laza koncept-albumként is felfogható anyag első felvétele 1995-ben készült és eredetileg magnókazettán jelent meg. Mely 1996-ban – egy céges kampány részeként- szélesebb terjesztésre is került. A „relaxációs zene” címkével megtámogatott hanganyagot akkor ketten rögzítették: Dudás János gitáros és Tőzsér József billentyűs. A többi hangszert és hangsávot digitálisan állították elő, majd szerkesztették a részben élőben feljátszott hangszeres részekhez.

Android 2018

2009-ben, Süli István csodás fényképeinek felhasználásával érkezett az újabb változat, az „East Of Eden / Édentől keletre” című CD. A teljes egészében újrarögzített számokban már az Android teljes akkori legénysége hallható: Tőzsér és Dudás mellett Mező Orbán dobos, Pocsai Sándor basszusgitáros, valamint Milesz Sándor billentyűs. Az erőteljes arculattal és a Teremtés könyvéből származó bibliaidézettel tálalt korong lett az Andorid első hivatalos albuma, az addigi demók, céges kazetták, official bootlegek és egyéb félhivatalos kiadások után.

„Ezután elment Káin az Úr színe elől, és letelepedett Nód földjén, Édentől keletre. — Genesis 4:16”

East of Eden Revisited LP 2019

2019-ben, az „East Of Eden / Édentől keletre” CD tizedik évfordulójára Tőzsérék ismét új felvételt készítettek, mely felfrissített albumváltozat ezúttal az „East of Eden Revisited” címet kapta. A digipak csomagolású CD a remekül sikerült remake-album mind a hét tételét tartalmazza. A professzionális hangrendszerek tesztelésére is alkalmas, csúcsminőségű vinil nagylemezen pedig az „East of Eden Revisited” kivonata hallható, ami a gyakorlatban az öt legerősebb szerzeményt jelenti.

Időközben az Aranyhegedű Symphonic Orchestra közreműködésével, 2011-ben ismét felvették a „Magyarország XVI. század” / „XVIth Century of Hungary” kompozíciót, Körmendi Péter vezényletével, melyhez 2020-ban extra hangsávokat játszott fel Tőzsér, Mező és Dudás. Így alakult ki a 2020-ban publikált „XVIth Century of Hungary – symphonic version”, az Andoid együttes opus magnumának csúcsváltozataként. Mely az „East of Eden Revisited” DVD audió-bónuszaként került kiadásra, ezen a korongon további két extra felvétel hallható még: a „Pre-prelude” és a „Little Mirror”, egy-egy klasszikus Android szerzemény intróiként. Mivel a „Magyarország XVI. század” nem csak az „Édentől keletre” albumok csúcspontja, hanem az egész Android életmű egyik legragyogóbb ékköve, nagyon jó, hogy az „East of Eden Revisited” album nagyfelbontású, sztereó- és surround hangsávokat is tartalmazó hanghordozóján a nagyközönség számára is elérhetővé vált a hangszeresen kibővített szimfonikus változat.

East of Eden Revisited DVD 2020

Aki esetleg még nem ismerné az Android lemezeket, az „Édentől keletre” kompozíciói leginkább a ’70-es, ’80-as évek közép-kelet-európai prog rockjának fő vonulatával rokoníthatók. A korai East, a Blue Effect, a Collegium Musicum vagy az SBB, merengősebb, melankolikusabb, kompozíciós szempontból okosan építkező darabjaival tartoznak egy családba; mind zeneileg, mind hangulatilag, mind mondanivalójukat tekintve.

Továbbá a ’80-as évek elejét idéző hangzások, illetve a fő dallamokkal sajátosan harmonizáló egyéb szólamok itt-ott Mike Oldfield Taurus-trilógiájának (QE2, Five Miles Out, Crises) szerzeményeire és korabeli felvételeire is emlékeztetnek. Itt egyből érdemes Rick Fenn zsenijét is megemlíteni, aki a 10cc mellett más előadókat is gazdagon segített korszakalkotó ötleteivel. A szintetizátorok megszólalása pedig esetenként a negyedik-ötödik Jean-Michel Jarre nagylemez (Equinoxe, Magnetic Fields) hangszíneire, illetve tónusaira emlékeztet. Ami megint csak segít, a kompozíciókat időben is elhelyezni, miként az azokat ihlető korabeli zenekarokat és a Debrecen környékén uralkodó korabeli hangulatokat is felidézni.

Tőzsér József és Jozé 2020

Talán különösnek hathat, de az „Édentől keletre” és a „Magyarország XVI. század” bármelyik verzióját hallgatva rendszeresen hasonló gondolatok támadnak bennem, mint Tarkovszkij „Nosztalgia” című remekművének nézése közben vagy után. Nevezetesen a keleti- és nyugati szellemiség találkozásakor keletkező feszültséggóc sokféle vetülete. Továbbá a megosztottság kontra feloldódás csoportdinamikái a társadalmat alkotó kisebb közösségekben. Valamint a múlt nagyságát hirdető építészeti emlékek lassú elmállása, melyet bús, borongós időkben hatványozottan érzékelhetünk.

Nem csoda, hogy szintén telitalálatnak érzem a korabeli tipográfiát és a múlt századra jellemző grafikai elrendezést visszahozó, a „Sztalker” -entrópiát hangsúlyozó- esztétikájára hajazó új borítóképet, illetve az „East of Eden Revisited” DVD audió részéhez tartozó, a dalok hangulatához passzoló, a „Nosztalgia” szétmálló középkori- és ókori épületeit idéző, csodás háttérképeket. Tartalomhoz a forma. A tálalás legalább annyira telitalálat, mint maga a zenemenü.

Mező Orbán 2022

Az „East of Eden Revisited” DVD videó szekciójában hat klipet, illetve a kiemelt koncertek háttérvetítéséhez használt kisfilmet láthatunk, hallhatunk. Nevezetesen a „Pre-Prelude” + „Prelude”, a „Flying a Kite”, az „East of Eden”, a „Lost Love”, és a „Mirror Image of a Dream” videókat. Utóbbi felfogható egyfajta easter egg tartalomnak (vagy grafikai hibának) is, mert bár az optikai korongon bármikor megtekinthető, a DVD digipak csomagolásának track-listájában mégsem szerepel.

Az „East of Eden Revisited” kisfilmek mindenhol szépen illeszkednek a szerzemények tartalmához. Ahol kell, melankolikusak; ahol kell realisztikusak, máshol meg szürreálisak. A „Prelude” több jelenete is emlékeztet a Pink Floyd, szintén 2019-ben publikált „The Endless River” című zenés filmetűd-folyamának beállításaihoz. Miként Tarkovszkij lelkisége is megjelenik benne, néhol konkrét képsorok rokonításának lehetőségével. A víz felett gomolygó párafelhő előtt álló alak például egyaránt emlékeztet a Syd Barrett fájó hiányát megéneklő „Wish You Were Here” egyik fő képi elemére, és a Bagno Vignoni csodás termálfürdője előtt forgatott, átütő erejű képsorokra is. A „Mirror Image of a Dream” pszichedelikus képi világa ugyancsak a Pink Floydra hajaz, bár ott inkább a „Dark Side Of The Moon” albumhoz tartozó különféle háttérvetítések elemei köszönnek vissza.

A címadó „East of Eden” az új borítóhoz hasonlóan szintén sztalkeres hangulatú videó: a szoci világból ittmaradt pusztulófélben lévő gyárak, üzemek képeivel késztet gondolkodásra. Itt viszonyításként szintén felmerülhet a Pink Floyd „Animals” lemezéhez tartozó fotósorozat. Vagy a klasszikus első Quatermass album 1996-os CD újrakiadása, ahol a kibővített booklethez csodás képsorozatot készített a brit Hipgnosis csoport.

A roncstársadalom kulisszáit bemutató snittekhez képest erős kontrasztot jelentenek az „Elveszett szerelem” és a „Sárkányeregetés” képsorain látható életképek. Az anyagi gondtalanságot láthatóan alaposan kiélvező felső-középosztály változatos elfoglaltságai. Bár utóbbi esetében ismét árnyalja a képet és ad az egész kompozíciónak egyfajta mandinert, mikor a középrész baljóslatú misztikumba fordul: a papírsárkány metamorfózisa, majd a valódi sárkány visszaváltozása gyerekjátékká, kellő dramaturgiával rendelkezik, mind képileg, mind zenei értelemben. Első nézéskor, hallgatáskor ez esetben is Tarkovszkij ugrott be elsőre. Méghozzá Andrej „Úthenger és hegedű” című vizsgafilmjének költői módon megjelenített társadalmi kontrasztjai.

Másnak meg nyilván más fog beugrani. De a lényeg, hogy az Android művészete gondolkodásra késztet. Mi több, akár még a társművészetek alkotásainak újragondolását is könnyen katalizálhatja. A néző és hallgató műveltségének, valamint empatikus érzékenységének függvényében.

Ezért is érdemes ezeket a DVD-re préselt kisfilmeket ismerni és alaposan áttanulmányozni, hiszen az instrumentális Android szerzemények szavak nélkül is elég üzenetet hordoznak, tartalmasak, mozgalmasak. Ezért is érdemes felidézni a töri órákon tanultakat, például a török hódoltság és a háromfelé szakadt ország történeteit – azok tanulságait-, mert akár még az „East of Eden Revisited” kompozícióinak hallgatásakor is hasznosnak bizonyulhatnak, ahogy a zenei részek találkoznak a történelemmel, a zenehallgatás által kiváltott érzelmek pedig a témákkal kapcsolatos gondolatainkkal.

Mert a progresszív rock messze nem csak a dallamérzékről, kompozíciós tehetségről és hangszeres tudásról szól. Hanem a szerzeményeket ihlető művészeti alkotások, történelmi tények és mitológiai események összességéről valamint a zene, szövegek, borítóképek által együttesen kiváltott érzésekről, élményekről, gondolatokról is. Együttesen.

Az „Édentől keletre” szerzeményei világviszonylatban is kiállják a próbát. Az „East of Eden Revisited” különféle kiadásain hallható újragondolt, újragombolt felvételek pedig akármelyik hőskorszakbeli prog rock legenda zeneszámai mellé szerkesztve is élményszámba mennek. Hát még egyben, nyugodt körülmények között, kipihenten, odafigyelve, felkészülten hallgatva, egy komolyabb hangrendszeren kivallatva a hanghordozókat.

East of Eden Revisited CD 2019

East of Eden Revisited:

CD, 2019:

1. Prelude
2. Flying A Kite
3. East Of Eden
4. XVIth Century Of Hungary
5. Mirror Image Of A Dream
6. Lost Love
7. Apocrif

LP, 2019:

Side A:

1. Prelude
2. East Of Eden
3. XVIth Century Of Hungary

Side B:

4. Mirror Image Of A Dream
5. Apocrif

DVD, 2020:

Audio:

1. Pre-Prelude
2. Prelude
3. Flying A Kite
4. East Of Eden
5. XVIth Century Of Hungary
6. Little Mirror
7. Mirror Image Of A Dream
8. Lost Love
9. Apocrif
10. XVIth Century Of Hungary – symphonic version

Video:

1a. Pre-Prelude
1b. Prelude
2. Flying A Kite
3. East Of Eden
4. Lost Love
5. Mirror Image Of A Dream

Fotók: Tőzsér József, Android Archívum, kiadói archívum, Jozé, TTT Nemzeti Rockarchívum