2023. március 24-én érkezett a Pink Floyd együttes sokadik Dark Side Of The Moon díszdoboza. Az 50. évfordulóra időzített kiadvány a zenei felvételeket illetően nem kínál újdonságot. A jubileumi box set ezúttal sokkal inkább magával a tálalásával üzen, mint hogy a nagyközönség számára ismeretlen extra trackekkel világítsa meg a rocktörténeti mérföldkőnek számító alkotás kevésbé ismert aspektusait.

Miután a hazai médiumoknak ezúttal is sikerült tücsköt-bogarat összehordaniuk a Pink Floyd 1973-as Dark Side of The Moon albumának 50 éves újrakiadásával kapcsolatban, első körben érdemes röviden összefoglalni a 2023-as díszdobozzal kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat. Majd a sorozat folytatásában érkezik az új kiadvány, kiadványok kialakításának összefoglalása és tartalmi részletezése, illetve az egyetemes zenetörténet alapművének számító szvit történetének, tételeinek és változatainak boncolgatása. Végül a Roger Waters által újrarögzített új stúdióváltozattal zárjuk majd a sorozatot. Feltéve, ha nem történik időközben még valami, a témához kapcsolódó egyéb megjelenés vagy érdekesebb esemény.

Elsőként tehát essék néhány szó, magáról a legfrissebb Pink Floyd produktumról, az audiovizuális szarkofágról! A Pentagram design stúdió által tervezett új dobozos készlet visszanyúlt a Hipgnosis csoport készítette 1973-as Dark Side Of The Moon LP csomagolásának eredeti ideáihoz, így a háromszög szimbólum és az egyiptomi piramisok viszonyának egyfajta koncepcionális újragondolására került sor. Az – egyebek mellett- akkori hidegháborús világrend aszimmetrikus felépítését és az emberi közösség, közösségek hatalmi piramisát, piramisait is megjelenítő jelkép anno nyomtatott formában került a gatefold csomagolású nagylemez mellé, önálló, kihajtogatható poszter-mellékletként. Most viszont már maga a csomagolás is megidézi a piramisok és a fáraók világát, hiszen az egymásba csomagolt Dark Side Of The Moon 50 dobozkák az egyiptomi szarkofágok rétegeit másolják.

Aubrey Powell, a Hipgnosis egyik alapítója, az eredeti Dark Side Of The Moon kiadvány társtervezője ekképpen érvelt: „Az ismerős, háromszög alakú prizmakép öt évtizedet futott be, itt volt az ideje, hogy újra feltaláljuk.”

Ennek megfelelően Po felkérte Harry Pearce-t és Jon Marshall-t, a Pentragram dizájnereit, hogy tervezzék újra a Dark Side Of The Moon designt, az öt évtized figyelembevételével, de az eredeti leg-messzemenőkig való tiszteletben tartásával.  Harry-t nyilván nem kell bemutatni a Pink Floyd rajongóknak, hiszen többek között az ő munkáját dicséri az Early Years box set, miként a Pink Floyd Records arculata is. Pearce jól ismeri a Pink Floyd esztétikáját, így a keményborítós nagy fotóalbum szervesen illeszkedik a Pink Floyd korábbi kiadványainak az utóbbi évtizedekben szokásossá vált kialakításához és design-változataihoz.

Dark Side Of The Moon 50 – koncepcióvázlat

„Az ókori Egyiptom és a piramisok Hipgnosis-témájának átvételekor a felfedezés csodálatos élményére gondoltam, amely egy szarkofágba ágyazott szuvenírre, avagy beágyazott szarkofág ötletére épült. A rétegek és rétegek különféle emléktárgyakat tárnak fel, a középpontban pedig ott van az eredeti Dark Side Of The Moon vinil.” – árulta el Pearce.

Ennek megfelelően a Dark Side Of The Moon 50 kiadvány öt fő rétegre épül, az eredeti kiadás óta eltelt öt évtizednek megfelelően, melyek fekete-arany rétegei egy piramisban szunnyadó egyiptomi szarkofágot stilizálnak.

Dark Side Of The Moon 50 – az öt fő réteg

A matrjoska-szerűen elrendezett tartalmakat pedig egy dupla kartoncsomagolás védi, ami együttesen hét fő elemet jelent. Talán nem járunk túl messze az igazságtól, ha mindez együtt a prizma által a newtoni elv alapján hét fő színre bontott (fehér) fényt, tehát a püthagoraszi hangolást is eszünkbe juttatja…

Jon Marshall közben az összművészeti projekt 3D-s tervezésén dolgozott, létrehozva a Dark Side Of The Moon 50 egyes elemeit tartalmazó, egymásba helyezett, egymáshoz illeszkedő dobozokat. A felfedezés örömének megteremtése érdekében a beágyazott gyűjtődobozok minden egyes rétegéhez különböző anyagokat használtak, kezdve a teljesen fekete nagy box-szal, egészen a középen fekvő teljesen arany dobozig.

Dark Side Of The Moon 50 – a jubiláló album és az aranydoboz

„Több doboz egymásba ágyazása technikailag nagy kihívást jelentett, mivel több elem összekapcsolódott, és pontosan illeszkedniük kellett egymáshoz. Nem akartunk habszivacsot vagy műanyag betéteket használni, így a tervezést kartontervezés útján, átfogó prototípus-készítéssel és mintavételezéssel oldottuk meg, szorosan együttműködve a Po-val, a lemezcéggel és a gyártóval.” – nyilatkozta Marshall.

„A több hónapon át tartó folyamat, mely a makettől a kész rajzokig és animációkig tartott, egy kinyilatkoztatás-szerű és egyben rendkívül professzionális időszak volt, miközben Jon Harry kreatív ötleteit manipulálta, egészen a box set készre csiszolásának befejezéséig. Ez egy műalkotás.” – összegezte Powell.

A végeredmény pedig valóban egy olyan, egyedi és zseniális műalkotás lett, mely asszociációs lehetőségeivel már jóval azelőtt képes érdemben megszólítani a közönséget, hogy a lelkes zenerajongók a Dark Side Of The Moon 50 box valamelyik korongját elkezdenék a Hi-Fi berendezéseikben pörgetni…

Illusztrációk és idézetek: Pink Floyd, Pentagram Design

Folytatjuk!

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!